Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu a știut să spună joi ce creșteri salariale vor avea brancardierii ori infirmierele prin Ordonanța de urgență adoptată azi de Guvern. „Nu cred că este important acest procent. Important este că nivelul de salarizare este nivelul din anul 2022.”, a spus Rafila.

Alexandru RafilaFoto: Captura Guvern

L-a salvat ulterior, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a prezentat câteva exemple.

VIDEO (de la 1:22:30) Rafila, întrebat ce creșteri salariale vor fi în Sănătate:

  • „Nu știu suma exactă, depinde de salariul fiecărei categorii, o să mă informez și o să vă informăm printr-un comunicat de presă. Nu cred că este important acest procent. (..)
  • Nu știu dacă ministrul Budăi (n.a ministrul Muncii) are răspuns la întrebarea aceasta, dar mă îndoiesc că având în vedere numărul divers de profesiuni să știm exact care este suma pe care o primește fiecare angajat.
  • Important este că nivelul de salarizare este nivelul din anul 2022.”, a declarat joi la Guvern Alexandru Rafila.

Acesta a subliniat că prin adoptarea Ordonanței de urgență de astăzi se repară o nedreptate.

  • „E vorba de un set de revendicări și cel puțin mai mult de jumătate dintre aceste revendicări cu siguranță se realizează în perioada imediat următoare, iar semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanță, ordonanța care a apărut astăzi arată seriozitatea dialogului și a asumării acestor măsuri.”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu a știut precis nici câți angajați din sistemul sanitar vor beneficia de aceste ajustări salariale la nivelul grilei din 2022.

  • „Câteva zeci de mii de persoane. Pot să vă spun că în spitale există peste 40.000 de persoane care sunt asimilate acestei categorii de personal.”, a spus Rafila, care se grăbea să ajungă la întâlnirea cu sindicatele din Sănătate care au protestat joi în fața Guvernului.

HotNews.ro l-a întrebat pe ministrul Sănătății de ce nu a venit pregătit cu aceste informații, așa cum a făcut spre exemplu ministrul Educației, Ligia Deca, atunci când s-a adoptat Ordonanța privind creșterile salariale din Educație.

  • „Eu știu ce conține Ordonanța. V-am spus pe scurt ce contine. Conține alinierea salariilor personalului auxiliar de îngrijire din sectorul sanitar la nivelul anului 2022. (..)
  • Sunt foarte pregătit. Sunt creșteri salariale la personalul de îngrijire, infirmiere, brancardieri și alte categorii de personal.
  • Vă revin cu un procent. Ca să vă dau procentul exact. Credeți că lucrul acesta este important? Nu sunt în stradă (n.a angajații din sănătate) pentru lucrul acesta.”, a spus Rafila.

Ce salarii vor avea o infirmieră sau un brancardier după Ordonanța adoptată azi de Guvern

Ulterior, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a revenit cu informații pe acest subiect.

  • „Sunt creșteri între 2 și 5% pentru personalul din această categorie. Ce pot să vă spun, ca să vă ofer niște exemple, este că în cazul unei infirmiere creșterea este de 200 de lei de la 4242 de lei la 4423 de lei, iar un brancardier va ajunge după majorarea dispusă astăzi de Guvern la 3676 de lei. Desigur pentru alte detalii, așa cum a promis ministrul Rafila, colegii de la Ministerul Sănătății va pot prezenta grila completă a majorărilor.”, a precizat Dan Cărbunaru.

În timp ce angajații din Sănătate au protestat joi în fața Guvernului, premierul Ciucă a anunțat că Executivul va adopta astăzi Ordonanța de urgență prin care toate categoriile profesionale atât din sănătate cât şi apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, vor avea salariile aduse la nivelul grilei din 2022.