​Bolnavii de cancer din România anunță un protest fără precedent: vor ieși în stradă și vor acționa în judecată Ministerul Sănătății „pentru nerespectarea legii”, după ce instituția condusă de Alexandru Rafila a anunțat miercuri că lansează un nou Plan de Combatere a Cancerului, la 7 luni de când Planul de Combatere a Cancerului la care un grup de specialiști a lucrat timp de câțiva ani a fost aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

SpitalFoto: Andrey Kiselev | Dreamstime.com

Planul deja aprobat prin lege în Parlament și promulgat de șeful statului ar fi trebuit să intre în vigoare la data de 1 iulie. În decembrie anul trecut, după promulgare, la nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit un grup de lucru ce urma să elaboreze normele de aplicare ale Planului Național de Combatere a Cancerului. Normele ar fi trebuit să fie gata în 6 luni, iar Planul să intre în aplicare de la 1 iulie.

Cu o lună înainte însă, instituția condusă de Alexandru Rafila lansează un nou Plan de Cancer. De asemenea, Ministerul Sănătății a evitat să clarifice, în ciuda insistențelor jurnaliștilor, în ce formă va fi adoptat noul plan - dacă este nevoie de o nouă lege trecută prin Parlament.

”Nu ne interesează gogorițele și orgoliile domnului ministru. A demonstrat că e un om care nu se gândește la pacienți, ci la orgoliile dumnealui”

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer - cea mai mare asociație ce reprezintă bolnavii de cancer din România - declară pentru HotNews.ro că „nu mai avem ce discuta cu domnul Rafila, pentru că a demonstrat, dacă mai trebuia demonstrat, că este un om care nu se gândește la pacienți, ci orgoliile dumnealui sunt mai importante”.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer va avea chiar în acest weekend o conferință în care va hotărî un calendar de proteste după decizia Ministerului Sănătății de a amâna intrarea în vigoare a Planului de Cancer.

„Noi avem o lege votată de tot Parlamentul care trebuie apărată. Ministrul Rafila o mai întârzie o jumătate de an. Cine răspunde pentru morții din acest timp?”, se întreabă Cezar Irimia.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

„Chiar nu acceptăm inepțiile și orgoliile domnului ministru. Același grup de lucru care a lucrat acum la noul Plan de cancer al domnului ministru a lucrat și în Parlament, la Planul deja adoptat. Despre ce vorbim? Înseamnă că mă îndoiesc de profesionalismul lor, adică o dată spun la stânga, o dată spun la dreapta. Nu avem de gând să îi facem nicio concesie domnului ministru”, declară președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, pentru HotNews.ro.

„La 1 iulie, când se încheie cele 180 de zile în care normele de aplicare pentru Planul de cancer adoptat de Parlament ar fi trebuit să fie gata (Planul ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie - n.red.) acționăm Ministerul Sănătății în instanță pentru nerespectarea legii și vom ieși cu proteste în stradă. Pe noi nu ne interesează gogorițele domnului ministru și nu poți să vii cu o lege la lege deja promulgată. Este de noaptea minții”, încheie Cezar Irimia.

Planul Național de Combatere a Cancerului, un „PNRR” pentru cancer: UE pune la dispoziție 4 miliarde de euro

Planul Național de Combatere a Cancerului ar urma să aducă în România bani europeni pentru o mai bună gestionare a situației pacienților oncologici - UE pune la dispoziție în total, pentru toate țările care aplică cu un plan, aproximativ 4 miliarde de euro.

Vorbim, practic, dacă putem spune astfel, despre un „PNRR pentru cancer”, a explicat recent pentru HotNews.ro medicul Patriciu Achimaș Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj și fost ministru al Sănătății, în mandatul căruia s-a început să se lucreze la elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului: „Planul Național de Combatere a Cancerului este un context care leagă toți pilonii implicați în controlul și combaterea cancerului. Un context adaptat la țara noastră și raportat la Planul European de Cancer, care ne aduce finanțare, în condițiile în care ne tot plângem că nu avem buget pentru nimic niciodată. Deci, iată că e un moment absolut fericit în care ne plasăm, în care Comisia Europeană vine cu un proiect de peste 4 miliarde de euro pentru toată Europa, sigur, dar pentru care trebuie să ai, dacă pot spune așa, între ghilimele, PNRR-ul. Pentru cancer îți trebuie un proiect cap-coadă pentru a accesa proiecte pe diverse sectoare și acest PNRR pentru cancer este, dacă vreți, Planul Național de Combatere a Cancerului.”

Patriciu Achimaș Cadariu, medic și inițiatorul Planului Național de Combatere a Cancerului

Putem avansa în acest moment o sumă pe care ar putea România să o obțină prin acest „PNRR pentru cancer”? „În acest moment nu pot să spun o cifră exactă, fiindcă, sigur, o parte din bani vor fi alocați specific pe țări, iar o parte foarte mare se va competiționa. Deci pentru asta vor trebui scrise din nou proiecte”, mai spune Patriciu Achimaș Cadariu.

Chiar dacă mărturisește că a fost, el însuși, „foarte implicat” în Planul de Cancer, iar lucrul la această strategie a început în perioada scurtului său mandat de ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu a arătat, în interviul acordat HotNews.ro, că „nu este vorba despre persoana mea, dar e vorba de oameni, zeci de oameni care am lucrat la el și ne-am tot străduit să avem un Plan de Cancer. Iată că acum, după un efort susținut, urmat de faptul că acest Plan a stat în transparență peste 6 luni și a fost votat aproape în unanimitate în Parlament, ei bine, mi se pare foarte ciudat ca după atâtea eforturi de a face acest plan, să se întâmple ceea ce se întâmplă acum.”

Rafila: Coordonatorul Planului Naţional de Combatare a Cancerului a refuzat orice dialog

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că profesorul Patriciu Achimaş Cadariu, care a fost coordonatorul Planului Naţional de Combatere a Cancerului, „a refuzat orice dialog” înainte de adoptarea documentului în Parlament, deşi ministerul „avea destul de multe obiecţii”.

Profesorul Patriciu Achimaş Cadariu l-a acuzat pe ministrul Sănătăţii că s-ar ocupa cu "denigrări" în loc să facă normele de aplicare şi că ar "distruge lucruri la care nu se pricepe".

„Eu l-am invitat pe domnul Patriciu Achimaş Cadariu, care este coordonatorul ştiinţific al planului care a fost votat de Parlament. Dânsul a refuzat orice fel de dialog înainte de adoptarea de către Parlament a acestui plan. Ministerul Sănătăţii - care nu a fost implicat în niciun fel în redactarea lui - avea destul de multe obiecţii. L-am inclus în grupul de lucru. Dânsul este şi l-am numit vicepreşedintele Comisiei de chirurgie oncologică. Refuzul - nu de a discuta cu mine, ci cu colegii lui care au făcut acest plan - pentru mine este simbolic. Eu nu intru în polemici cu nimeni, nu jignesc pe nimeni, nu fac comparaţii cu filme din cinematografia iugoslavă din anii '90. Îi urez multă sănătate. Cred că o decenţă în exprimare şi în atitudine avem cu toţii nevoie”, a susținut miercuri Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la Institutul Fundeni, potrivit Agerpres.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Rafila a anunțat că se lucrează la o nouă formă a Planului de Cancer la 4 luni de când, teoretic, se lucra la normele de aplicare ale Planului deja aprobat și promulgat: „Are mici disfuncționalități”

Ministrul Sănătăţii a anunțat, la finalul lunii aprilie, că se lucrează la o nouă formă a Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, iar toate activităţile prevăzute în cadrul acestuia ar urma să fie finanţate abia de anul viitor, după aprobarea bugetului.

Asta cu toate că, în decembrie anul trecut, după promulgare, la nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit un grup de lucru ce urma să elaboreze normele de aplicare ale Planului Național de Combatere a Cancerului. Normele ar fi trebuit să fie gata în 6 luni, iar Planul să intre în aplicare de la 1 iulie.

În ciuda insistențelor jurnaliștilor, Alexandru Rafila nu a clarificat, de la finalul lunii aprilie încoace - de când a anunțat modificarea planului - în ce formă se va face această modificare și dacă este vorba despre o nouă trecere a legii prin Parlament. Ministrul Sănătăţii a anunțat, la finalul lunii aprilie, că se lucrează la o nouă formă a Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, iar toate activităţile prevăzute în cadrul acestuia ar urma să fie finanţate abia de anul viitor, după aprobarea bugetului.

Citește și: