​Zeci de mii de pacienți bolnavi de cancer din România așteaptă din partea Ministerului Sănătății, până la finele lunii iunie 2023, normele de aplicare a Legii privind Planul Național de Combatere și Control a Cancerului, pentru ca aceasta să poată fi aplicată de la 1 iulie, însă Alexandru Rafila „pare să aibă alte preocupări și îi denigrează pe cei care au elaborat documentul strategic”, susține deputatul și profesorul clujean Patriciu Achimaș Cadariu, inițiatorul Planului Național de Combatere a Cancerului.

Patriciu Achimas CadariuFoto: AGERPRES

Planul a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni, iar în 3 noiembrie 2022, Legea prin care a fost asumat a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, „fără ca Alexandru Rafila să aibă vreo obiecție”, amintește Patriciu Achimaș Cadariu: „ Dimpotrivă, acesta a participat la toate momentele festive și a vorbit despre Plan în termeni pozitivi. Însă, acum, când mai are o lună de zile la dispoziție să pună pe masă normele de aplicare a legii, domnul Rafila se răsucește pe călcâi, pretinde că Planul nu e bun și împroașcă cu noroi în stânga și-n dreapta”, arată Patriciu Achimaș Cadariu, medic cu o experiență de 20 de ani în sfera ginecologiei și chirurgiei oncologice și în politici de sănătate în oncologie.

Patriciu Achimaș Cadariu este unul dintre oamenii care au contribuit cel mai mult la elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului. În anul 2016, în scurtul său mandat de ministru al Sănătății în Guvernul tehnocrat, s-a început să se lucreze la prima variantă a Planului Național de Cancer. Patriciu Achimaș Cadariu este și deputat PSD.

„În absența poveștilor din pandemie dar la fel de dornic să rămână în prim plan, Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”, a declarat deputatul și profesorul clujean Patriciu Achimaș Cadariu referindu-se la afirmația ministrului Sănătății conform căreia Planul Național de Combatere şi Control a Cancerului trebuie modificat pentru că ar fi fost făcut de “neprofesioniști”.

“Nu e o dispută a profesioniștilor. Sunt aboslut uimit că un fost prieten, actualmente coleg de partid, face astfel de afirmații”, afirmă prof. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, cel care a inițiat și coordonat elaborarea documentului strategic, într-un comunicat de presă dat publicității luni.

Profesorul clujean consideră „ciudat” faptul că ministrul Sănătății „pune epitete echipei științifice, câtă vreme la Plan au contribuit și reprezentanți ai Ministerului de resort”.

„Despre afirmația că Ministerul Sănătății nu a avut niciun cuvânt de spus în elaborarea Planului și că acesta a fost făcut de neprofesioniști: În primul rând, când s-a lucrat la Plan Alexandru Rafila personal plus membri din minister au fost la întâlnirile față în față sau online, a fost întotdeauna invitat și dacă nu a fost întotdeauna personal, a fost prin reprezentanți. Dar să spunem că nu ar fi fost nici reprezentanții acolo, deși au fost. A stat documentul 6 luni în transparență pe site-ul ministerului. De ce nu l-a amendat domnul Rafila în tot acest timp?”, se întreabă Patriciu Achimaș Cadariu.

Profesorul clujean Patriciu Achimaș Cadariu mai spune că Alexandru Rafila i-a spus la un moment dat că ar vrea să promoveze Planul Național de Combatere și Control a Cancerului printr-un ordin de ministru, ceea ce putea fi interpretat că vrea să își asume paternitatea documentului: „Cum era să fac cadou ceva ce nu era al meu? E o echipă de mulți oameni care a lucrat la plan. Așadar, cred că acum se ocupă cu denigrări pentru că nu este unic autor. De fapt, e o chestie de umefistan. Una dintre practici este preluarea de munca altora. Asistentul universitar lucrează și profesorul se pune prim-autor. Asta o vedem frecvent. Probabil de acolo ni se trage, probabil e o boală la fel de grea ca și luatul de plicuri, de care e greu să te vindeci. Dar Rafila a semnat totuși ca și inițiator, nu înțeleg problema”.

„Nu am să accept ca munca de luni de zile a unei echipe care vine după o muncă de ani de zile a unei alte echipe și munca mea de peste 10 ani de zile să fie terfelită în modul ăsta politicianist. Dacă asta înseamnă că nu mă pricep la politică, da, recunosc, sunt un neprofesionist al acestui tip de politică, însă în niciun caz nu voi accepta să fie sacrificat interesul pacienților de cancer”, încheie Prof. Dr. Patriciu Achimaş Cadariu, medic primar cu supraspecializare în ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, master în advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania) și doctor în ştiinţe medicale, cu o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare.

Activitatea de cercetare se axează, în mare parte, pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evoluţie şi prognostic în cancerul ovarian, evaluarea calităţii vieţii în oncologie, cancerul în sarcină, conservarea fertilităţii la pacientele oncologice, tumori rare.

Citește și: