Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut joi prima reacție referitoare la cazurile celor două femei din județul Neamț care au ales să nască acasă în ultimele zile, dintre care una, asistată de o „moașă” găsită pe Facebook, a murit. Rafila spune că este o discuție complexă și că vorbim despre opțiunea unor persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, au ales să nască acasă.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

Exercitarea dreptului de liberă practică, indiferent că este vorba despre medici, asistenți medicali sau moașe, este permisă în România doar în unități sanitare, a subliniat ministrul Sănătății.

Asistența medicală este posibilă la domiciliu doar în cazul unor urgențe medicale, însă nu și în cazul nașterilor, a mai precizat Alexandru Rafila.

„Cred că lucrul acesta este foarte clar. Vorbim despre o situație nefericită și vom vedea dacă putem adapta legislația astfel încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ceea ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal. Nu există niciun fel de act normativ care să prevadă o astfel de posibilitate", a explicat ministrul Sănătății.

CITEȘTE ȘI: