​A crescut numărul românilor care își ridică pastilele de iod în urma apelului făcut în urmă cu o săptămână de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila? Întrebată marți, într-o conferință de presă, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a arătat că „din păcate nu dețin cifre chiar la zi, dar nu foarte multe persoane”.

IodFoto: Antibiotice Iasi

”Nu avem informații despre câte persoane s-au prezentat la medicul de familie (pentru a își ridica prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu în ultima săptămână - n.red.)”, a declarat secretarul de stat Adriana Pistol, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

Rafila a îndemnat „pe toată lumea” să își ridice cât mai repede pastilele de iod

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat săptămâna trecută pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

„Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul ministerului, răspunzând întrebării unui jurnalist.

Întrebat de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.

Citește și: