​Pastilele de iod de care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să scape „cât mai repede” au termen de valabiliate 3 ani, așa că nu se pune problema că acestea ar expira în curând. Și totuși, de ce se grăbește ministrul Sănătății? Simplu: chiar într-un Ordin al Ministerului Sănătății există o prevedere care „îl încurcă” pe Rafila - care și-a legat, practic, numele de această campanie de distribuire a iodului. Deși expiră abia peste 2 ani și jumătate, pastilele de iod pot fi păstrate în farmacii doar 6 luni, apoi se întorc la DSP-uri, de unde, practic, o eventuală distribuire către populație ar fi și mai complicată.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

Prevederea-cheie care îl încurcă pe Rafila, ascunsă chiar într-un Ordin al Ministerului Sănătății

Prevederea-cheie care îl încurcă pe Alexandru Rafila apare chiar într-un Ordin al Ministerului Sănătății din 21 iunie, act normativ care reglementa modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie: la art. 9, Ordinul prevede că:

  • Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din lista prevăzută la art. 1 este de 6 luni de la data recepţiei. La finalul perioadei de 6 luni farmaciile din lista prevăzută la art. 1 predau, prin intermediul companiilor de distribuţie de medicamente, către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cantităţile rămase în stoc, precum şi acordurile pacienţilor, respectiv ale aparţinătorilor, pentru cazurile în care eliberarea medicamentului s-a realizat către aceştia din urmă, privind administrarea tratamentului şi prescripţiile pe baza cărora au eliberat medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, pe bază de proces-verbal de predare-primire.”

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, declara în urmă cu două zile ministrul Sănătății, care admitea însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

Mai exact, Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat a cumpărat, în această primăvară, de la Antibiotice Iași 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu 65 mg, achiziția costând, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în jur de 30 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro.

Rafila susține că „nu are cifrele” privind iodul distribuit până acum, dar DSP-urile aflate în subordinea sa au „obligația” de a centraliza și monitoriza distribuția de iod

Întrebat în urmă cu două zile de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

Același Ordin, emis de Ministerul Sănătății în iunie 2022, îl contrazice însă pe Alexandru Rafila, care spune că „nu are cifrele”: Ordinul spune că numărul de persoane cărora li s-a eliberat iodură de potasiu este raportat lunar de farmacii la Direcțiile de Sănătate Publică, aflate în subordinea Ministerului Sănătății:

  • „În primele 7 zile lucrătoare ale fiecărei luni, farmaciile comunitare din lista prevăzută la art. 1 trimit către direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti în raza căreia se află o situaţie care va cuprinde numărul de persoane cărora le-au fost eliberate în baza prescripţiei medicale comprimate de iodură de potasiu 65 mg, precum şi numărul de comprimate eliberate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5. Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a centraliza şi monitoriza distribuţia şi consumul medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate din farmaciile din lista prevăzută la art. 1.”

Cum a ajuns Rafila să distribuie pastilele de iod prin farmacii, după ce anunțase că le va distribui prin medicii de familie

Povestea pastilelor de iod începe în luna martie. Odată cu începerea războiului din Ucraina, românii au dat iama în farmacii, pe care le-au golit de pastile de iod - inclusiv de suplimente alimentare care conțin o cantitate infimă de iod.

Într-o primă fază, în timp ce românii goleau farmaciile de iod, iar unii medici avertizau, în presă, că administrat după ureche, iodul riscă să facă mai mult rău decât bine, Ministerul Sănătății nu a reacționat.

Într-un târziu, cum iodul era o temă aflată pe buzele tuturor, ministrul Rafila a anunțat că Ministerul Sănătății va distribui chiar el iod. A subliniat că nimeni nu trebuie să ia pastilele preventiv, dar că ele vor fi distribuite populației pentru orice eventualitate.

În luna care a urmat, ministrul Sănătății a vorbit aproape exclusiv despre iod, în toate aparițiile sale publice - conferințe de presă sau apariții în emisiuni tv.

În acest timp, Antibiotice Iași a produs de urgență 30 de milioane de pastile de iod.

Cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu au costat „în jur de 30 de milioane de lei”, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro, iar achiziția a fost făcută de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, nu de Ministerul Sănătății, explica Alexandru Rafila pe 5 aprilie, la solicitarea jurnaliștilor, într-o conferință de presă la sediul Ministerului Sănătății.

Alexandru Rafila își dorea inițial ca pastilele de iod să fie distribuite de medicii de familie, numai că aceștia s-au opus, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar risca să blocheze activitatea cabinetelor lor, într-o perioadă oricum complicată, în primăvara acestui an - val de viroze și gripe, COVID-19, testare COVID-19, vaccinare, consultații, rețete, trimiteri etc.

În alte țări, pastilele de iodură de potasiu se distribuie într-adevăr periodic, însă au fost găsite inclusiv soluții precum distribuirea prin farmacii sau trimiterea lor prin poștă direct la adresa cetățenilor.

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu ar fi trebuit să înceapă, potrivit declarațiilor ministrului Alexandru Rafila, în săptămâna 5-11 aprilie.

Numai că, pe fondul opoziției medicilor de familie, Ministerul Sănătății anunța, duminică 4 aprilie, că amână distribuirea pentru a face mai întâi „campanie de informare”.

Campania de informare a însemnat inițial câteva slide-uri publicate pe site-ul Ministerului Sănătății și al Institutului Național de Sănătate Publică.

De asemenea, pe 28 aprilie, Consiliul Național al Audiovizualului anunța că a aprobat difuzarea unei campanii de informare cu privire la folosirea iodurii de potasiu. CNA a aprobat atunci o solicitare a Ministerului Sănătăţii de difuzare în regim de campanie de interes public a unui spot radio şi tv de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.

„Iodura de potasiu este un medicament. Acesta va fi folosit doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor. Nu administraţi iodură de potasiu din proprie iniţiativă”, se arată în spotul Ministerului Sănătăţii.

Spotul a fost difuzat timp de două luni de la aprobarea campaniei de către CNA în regim local, regional și naţional prin intermediul media radio şi tv.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății care a anunțat că pastilele de iod nu vor mai fi distribuite populației

La mijlocul lunii mai, într-un weekend, Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, declara, la Europa Fm, că pastilele de iod nu vor mai fi distribuite populației.

Distribuirea acestora ar urma să fie făcută de către Direcțiile de Sănătate Publică, doar în caz de accident nuclear, spunea atunci oficialul.

Declarația secretarului de stat Brădățan a circulat 2-3 zile în presă, fără ca Ministerul Sănătății să se dezică de ea. Decizia ar fi fost una cel puțin discutabilă, având în vedere faptul că pastilele de iod sunt eficiente doar dacă sunt administrate la cel mult 12 ore de la un eventual accident nuclear, iar acesta a fost principalul motiv pentru care instituția condusă de Alexandru Rafila și ministrul însuși anunțaseră, inițial, că pastilele vor fi distribuite preventiv.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Europa Fm, la mijlocul lunii mai.

Ministerul Sănătății a transmis, într-un târziu, o precizare privind distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu: „Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiații ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătății lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operationalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia.”

Ministerul Sănătății susținea, de asemenea, că „domnul secretar de stat Tiberius Bradațan a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”.

La finalul lunii mai, Ministerul Sănătății anunța că pastilele de iod vor fi distribuite prin farmacii, însă numai cu prescripție de la medicul de familie.

Citește și: