Declarația de luni a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin care îi îndemna pe românii cu vârsta până în 40 de ani să se grăbească să își ridice pastilele de iod de la farmacie, după ce obțin prescripția de la medicul de familie, a stârnit fără îndoială agitație, însă numărul românilor cu adevărat interesați să intre în posesia pastilelor de iod rămâne infim, așa cum a fost încă de la startul campaniei Ministerului Sănătății, în ciuda faptului că a fost o temă despre care Alexandru Rafila a vorbit îndelung în conferințe de presă și emisiuni tv.

La medicFoto: Dreamstime.com

În cabinetele medicilor de familie, în special în prima zi de după declarațiile ministrului Sănătății, telefoanele au sunat ceva mai insistent decât de obicei. În majoritatea cabinetelor de medicină de familie s-au primit într-adevăr câteva zeci de telefoane pentru programări în vederea eliberării rețetei pentru iodura de potasiu.

Numai că, raportat la numărul total de pacienți de pe listele unui medic de familie - mulți dintre ei au înscriși pe liste 1.000 - 1.500 - 2.000 de pacienți - procentul celor care și-au manifestat interesul pentru pastilele de iod rămâne unul infim.

Chiar și așa, revolta medicilor de familie, care au reclamat faptul că declarațiile ministrului le-au dat peste cap activitatea din cabinete, este îndreptățită, în condițiile în care, spre exemplu, o consultație în cabinetul medicului de familie durează doar 15 minute, iar o mare parte din acest interval de timp este dedicat oricum birocrației.

Nu puține au fost însă cazurile în care pacienții nu au înțeles că pastilele de iod pot fi primite doar de persoanele cu vârsta sub 40 de ani sau că acestea nu se eliberează din farmacii pentru a fi administrate preventiv (nu trebuie să le înghită) ci doar pentru a le avea la îndemână în casă, în cazul unui incident nuclear.

La Arad spre exemplu, președintele Societăţii Medicilor de Familie, Adrian Dărăbanţiu, a declarat că numeroşi medici de familie s-au plâns că nu îşi mai pot desfăşura adecvat activitatea din cauza numărului mare de persoane care vin pentru aceste reţete sau dau telefoane pentru a se interesa de ele: „Este o nebunie declanşată în mod gratuit de nişte declaraţii venite de la Ministerul Sănătăţii, deşi nu există niciun pericol iminent de expunere la valori mari de radiaţii. Eu în prima zi după declaraţii am avut aproape 20 de pacienţi la uşă care au venit pentru reţete ca să ridice tabletele cu iod din farmacie. Cel mai simpatic lucru este că jumătate dintre ei sunt persoane peste 40 de ani, chiar pensionari, care nu sunt beneficiari ai acestor pastile, pentru că după vârsta de 40 de ani ele nu trebuie luate. Totuşi, ei vin să ceară lămuriri şi spun că e dreptul lor să primească, iar noi pierdem mult timp să le explicăm că doar cei sub 40 de ani primesc tabletele”, a povestit Adrian Dărăbanţiu, citat de Aradon.

Nu în ultimul rând, subiectul iodului a devenit, în unele cazuri, prilej de glume și meme-uri pe rețelele de socializare. „Azi ești tânăr și mâine te taie Rafila de la iod”, este una dintre glumele care au circulat cel mai mult în aceste zile, aluzie la faptul că pastilele de iod din campania Ministerului Sănătății se adresează doar persoanelor cu vârsta sub 40 de ani.

Daciana Toma, medic de familie: „Din 1.300 de pacienți eligibili au sunat 30”

Daciana Toma este medic de familie în București. Contactată de HotNews.ro, a povestit că s-a speriat puțin în prima zi după declarația ministrului Sănătății, când la cabinetul său au sunat într-adevăr aproximativ 30 de pacienți pentru rețete pentru pastilele de iod.

În zilele următoare însă lucrurile s-au calmat, iar acum abia dacă mai sună unul-doi pacienți pe zi pentru iod.

Medicul Daciana Toma are pe lista sa aproximativ 1.500 de pacienți, dintre care aproximativ 1.300 cu vârsta sub 40 de ani - eligibili pentru a primi pastile de iod. Cum doar puțin peste 30 de pacienți au sunat zilele acestea, interesul pacienților i se pare infim.

Dr. Daciana Toma (centru)

Daciana Toma ține însă să le răspundă celor care s-au întrebat de ce este atât de complicat ca medicii de familie să elibereze aceste rețete. Medicul spune că nu își propune să elibereze rețete de iod doar pe criteriul vârstei (sub 40 de ani) ci și să verifice dacă pacienții care solicită rețeta au probleme cu glanda tiroidă, iar pastilele de iod ar risca să le facă mai mult rău decât bine.

Daciana Toma atrage atenția, de asemenea, că pastilele de iod distribuite gratuit de Ministerul Sănătății nu sunt disponibile în toate farmaciile, ci doar în anumite farmacii. Practic, în unele zone din țară, persoanele care doresc să își ridice pastilele de iod trebuie să meargă kilometri întregi pentru a avea acces la o farmacie din listă. Cum pastilele de iod contra cost nu sunt scumpe - 5-10 lei - medicul Daciana Toma este de părere că chiar și eventualii doritori ar putea alege să își cumpere iod, iar Ministerul Sănătății riscă să rămână cu un stoc uriaș de pastile nedistribuite.

Raluca Zoițanu, președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie: „În prima zi, îndemnul ministrului mi-a blocat activitatea”

Și Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a explicat pentru HotNews.ro că, după agitația din prima zi, lucrurile s-au liniștit - doar câteva zeci de pacienți au sunat în aceste zile pentru iod.

Lucrurile s-au reglat după ce, în prima zi, Raluca Zoițanu și asistenta sa au stat la cabinet două ore peste program, în urma îndemnului ministrului, care „mi-a blocat activitatea, pur și simplu”.

„Am răspuns împreună cu asistenta minunată (dar epuizată şi ea) la zeci de telefoane, mesaje, am făcut programări pentru rețetele de iodură de potasiu pe câteva zile de acum încolo. Am dat explicații, pentru că prea puţini români au înţeles ceva din campania de informare a Ministerului Sănătății lansată în aprilie. Ne-am chinuit să facem oamenii să înţeleagă că nu trebuie să înghită pastilele acum”, povestește dr. Raluca Zoițanu.

Toate acestea în timp ce a consultat și pacienți cu diverse afecțiuni acute și a testat 9 suspecți de COVID-19, 7 teste ieșind pozitive.

Dr. Raluca Zoițanu

Medicii de familie au cerut crearea unui site împreună cu STS pentru distribuirea iodului, după modelul platformei de vaccinare

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, condusă de Raluca Zoițanu, a cerut, încă de acum două zile, Ministerului Sănătății să creeze, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu, pentru ca persoanele care doresc să își ridice pastilele de iod de la farmacie să nu mai fie nevoite să treacă mai întâi pe la medicul de familie, pentru prescripție medicală.

Practic, un astfel de site ar funcționa similar cu platforma de vaccinare în care s-au făcut programările pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

„Solicităm încă o dată Ministerului Sănătăţii să creeze împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu”, arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat.

Crearea unui astfel de site, mai spun reprezentanții medicilor de familie, ar dura maximum o oră: „Solicitarea trebuie făcută de Ministerul Sănătăţii, împreună cu modificarea în regim de urgență a Ordinului ministrului sănătății nr. 1648/2022, pentru eliminarea reţetei de la medicul de familie şi introducerea siteului creat de STS.”

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a criticat, de asemenea, faptul că aceste rețete nu pot fi trimise online, fiind necesară prezența fizică a pacienților la cabinet: „Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate.”

”Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a fost mesajul Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, condusă de dr. Raluca Zoițanu.

30 de milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate de români din 2.500 de farmacii

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, declara luni ministrul Sănătății, care admitea însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

Mai exact, Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat a cumpărat, în această primăvară, de la Antibiotice Iași 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu 65 mg, achiziția costând, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în jur de 30 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro.

Întrebat luni de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

HotNews.ro scria, în urmă cu o zi, că pastilele de iod de care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să scape „cât mai repede” au termen de valabiliate 3 ani, așa că nu se pune problema că acestea ar expira în curând. Și totuși, de ce se grăbește ministrul Sănătății?

Simplu: chiar într-un Ordin al Ministerului Sănătății există o prevedere care „îl încurcă” pe Rafila - care și-a legat, practic, numele de această campanie de distribuire a iodului. Deși expiră abia peste 2 ani și jumătate, pastilele de iod pot fi păstrate în farmacii doar 6 luni, apoi se întorc la DSP-uri, de unde, practic, o eventuală distribuire către populație ar fi și mai complicată.

Același Ordin, emis de Ministerul Sănătății în iunie 2022, îl contrazice pe Alexandru Rafila, care spune că „nu are cifrele”: Ordinul spune că numărul de persoane cărora li s-a eliberat iodură de potasiu este raportat lunar de farmacii la Direcțiile de Sănătate Publică, aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Sursă foto: Dreamstime.com.

Citește și: