Ministerul Sănătății a anunțat, luni, prin vocea secretarului de stat Adriana Pistol, că nu se construiește niciun spital nou cu bani din PNRR, la 3 zile după ce anunțase, într-un comunicat de presă oficial, că „până în 2026, un număr de cel puțin 25 de spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din PNRR”.

Ministerul SanatatiiFoto: Ministerul Sanatatii

„Nu se construiesc spitale noi. În PNRR, aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri - reconstrucții, reamenajări, fie în totalitate, fie parțial, în anumite secții. Nu se vor construi 25 de spitale”, a declarat secretarul de stat Adriana Pistol, într-o conferință de presă organizată la sediul Ministerului Sănătății.

Vineri, cu doar 3 zile în urmă, instituția condusă de Alexandru Rafila anunțase, într-un comunicat de presă oficial, că „până în 2026, un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

Întrebată de jurnaliști câte dintre cele 25 vor fi spitale noi, secretarul de stat Adriana Pistol a răspuns: ”Nici unul. 25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49, pe baza acelor criterii care au fost elaborate, pentru a primi bani să își îmbunătățească stadiul în care ei lucrează acum.”

„În comunicatul de presă scrie 25 de spitale noi în următorii 4 ani”, i-au amintit jurnaliștii Adrianei Pistol.

„Eu vă spun care este realitatea. Dacă așa scrie, vă rog frumos, cei de la presă, să verificați și să corectați. Nu se construiesc spitale noi”, a răspuns Adriana Pistol.

De remarcat și că secretarul de stat Adriana Pistol a insistat, pe parcursul conferinței de presă, ca Biroul de presă al Ministerului Sănătății să transmită, în cursul zilei de astăzi,clarificări în legătură cu acest subiect.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu a fost prezent la conferința de presă de astăzi, însă pe 28 martie anul acesta, el declara că„Ştiţi bine că în PNRR noi avem un minim 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49. Pentru că nu am avut elemente obiective cum a fost întocmită această listă de 49 - iniţial înţelesesem că sunt 49 care au studii de fezabilitate, nu au decât vreo 35 studii de fezabilitate, există multe alte obiective care au studii de fezabilitate - problema nu este a listei, problema este a necesităţii de a alege între unităţi sanitare care oferă servicii de care este neapărată nevoie pe de o parte, pentru că sunt foarte multe judeţe care nu au nici măcar un obiectiv menţionat acolo, altele au patru. Totuşi trebuie să existe un echilibru din punctul acesta de vedere.”

Ce spune comunicatul de presă oficial de acum 3 zile: „Cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești construite și dotate cu echipamente până în 2026”

Redăm integral comunicatul de presă al Ministerului Sănătății de vineri, 15 iulie:

„Până în 2026, un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.

Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătății în anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană.

Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro.

Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional.

Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții.”

Citește și: