​Cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești ar urma să fie construite și dotate cu echipamente, până în 2026, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunță Ministerul Sănătății.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.

Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătății în anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană, precizează instituția condusă de Alexandru Rafila.

Investiția totală se va ridica la peste 1,7 milarde de euro.

Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional, mai precizează Ministerul Sănătății.

Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior urmând să fie demarate procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții, potrivit Ministerului Sănătății.