​Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, anunță Ministerul Sănătății. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie.

Variola maimuțeiFoto: MOSTAPHA TLIMAOUI / Alamy / Alamy / Profimedia

Bărbatul a rămas internat, dar starea sa de sănătate este bună.

Primele două cazuri de variola maimuței din România, diagnosticate săptămâna aceasta

Al doilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat oficial în România ieri - un bărbat în vârstă de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută, iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății.

În acest caz a fost declanșată o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Ministerul Sănătăţii anunţase luni primul caz de variola maimuţei diagnosticat în România - un bărbat în vârstă de 26 de ani din București.

„Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună”, anunța ieri Ministerul Sănătăţii.

Primul român diagnosticat cu variola maimuțe primește tratament simptomatic și se află în izolare, mai preciza Ministerul Sănătății: „Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.”

Cum se transmite variola maimuței și care sunt simptomele

Care sunt semnele clinice care indică prezența infecției? „Semnele clinice sunt reprezentate de erupție - aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului - febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați - un semn foarte important - frisoare, oboseală accentuată”.

Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite ușor.

Variola maimuței, explicată de dr. Florin Roșu, medic ATI, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași:

Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii: „Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”, spune medicul Florin Roșu.

Infecția cu virusul provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan, în câteva săptămâni, explică dr. Florin Roșu.

Citește și: