​Variola maimuței, afecțiunea virală detectată în câteva țări europene și în Statele Unite, este o boală pentru care nu există, în acest moment, tratament specific și nici vaccin pentru prevenirea ei. Infectarea cu acest virus provoacă însă o boală ușoară, care se vindecă spontan în câteva săptămâni, explică dr. Florin Roșu, medic ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

Variola maimuteiFoto: DreamsTime

Variola maimuței, explicată de dr. Florin Roșu, medic ATI, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași:

Virusul care provoacă variola maimuței, asociat călătoriilor în Africa de Vest

În acest moment, în România nu există niciun caz și nici măcar o suspiciune de variola maimuței.

„Numele „variola maimuței” este impropriu folosit, în schimb, agreat de lumea medicală, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamiferele mici din Africa - cum ar fi șobolanii - despre care se crede că sunt, într-adevăr, rezervorul bolii”, explică medicul Florin Roșu.

Cu toate acestea, virusul poate infecta și maimuțele, spune medicul: „Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup infectat prezente la primate de cercetare în anul 1958 au condus către această denumire a patologiei. Este un virus asociat de obicei călătoriilor în Africa de Vest.”

Cum se transmite variola maimuței și care sunt simptomele

Care sunt semnele clinice care indică prezența infecției? ”Semnele clinice sunt reprezentate de erupție - aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului - febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați - un semn foarte important - frisoare, oboseală accentuată. ”

Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite ușor.

Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii: „Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii”, spune medicul Florin Roșu.

Infecția cu virusul provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan, în câteva săptămâni, explică dr. Florin Roșu.

Variola maimuței, endemică în Africa de Vest, depistată și în SUA și în tot mai multe țări europene

Autorităţile din Statele Unite au anunţat miercuri detectarea primului caz din acest an de „variola maimuței”, la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts. Endemică în Africa de Vest, boala variola maimuței a fost depistată în ultima perioadă în mai multe state europene, după ce Marea Britanie a pus Europa în alertă în privința acestei boli virale.

Conform Departamentului de sănătate din Massachusetts, este vorba despre un adult care a călătorit recent în Canada, scrie EFE, conform Agerpres. Departamentul de sănătate din Massachusetts a făcut testele marţi pentru a detecta boala, iar experţii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au confirmat miercuri că este vorba despre variola maimuţei.

Este vorba despre primul caz de „variola maimuței”, detectat în SUA anul acesta. Statele Texas şi Maryland au raportat fiecare câte un caz în 2021, la pacienţi care călătoriseră în Nigeria.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, marţi, că vrea să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de „variola maimuței”, depistate în această ţară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali.

După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de „variola maimuței”, o boală rară în Europa.

Endemică în Africa de Vest, această boală virală ("monkeypox") a fost acum detectată şi în Portugalia la "peste 20 de cazuri suspecte (...) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate", a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă.

În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate şi "nu au fost încă confirmate" prin teste, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Focare de variola maimuței, izolate în Africa în timpul pandemiei

Mai multe focare de variola maimuţei au fost izolate în timpul pandemiei de coronavirus, în timp ce atenţia lumii era concentrată în altă parte, a indicat joi cea mai importantă agenţie de sănătate publică din Africa, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Câteva cazuri de variola maimuţei, care provoacă febră şi o erupţie cutanată caracteristică, cu umflături, au fost raportate sau sunt suspectate în Marea Britanie, Portugalia, Spania şi Statele Unite.

Boala, care se răspândeşte prin contact apropiat cu persoanele infectate şi a fost descoperită pentru prima dată la maimuţe, apare în principal în Africa de Vest şi Centrală şi se răspândeşte doar rareori în alte părţi.

Directorul interimar al Centrului african pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Africa CDC) a declarat că, începând din anul 2020, au fost observate şi izolate focare de variola maimuţei în Republica Democratică Congo, Nigeria, Camerun şi Republica Centrafricană.

„În timpul pandemiei am avut mai multe focare de variola maimuţei pe continent. Ne aşteptăm, de asemenea, să apară şi alte focare şi le vom gestiona în modul obişnuit”, a precizat Ahmed Ogwell Ouma în cadrul unui briefing săptămânal.

”Suntem însă îngrijoraţi de multiplele ţări din afară, în special din Europa, care înregistrează aceste focare de variola maimuţei. Ar fi foarte utile să fie împărtăşite cunoştinţele cu privire la sursa acestor focare”, a adăugat acesta.

Sursă foto: DreamsTime.com.

Citește și: