Un total de 780 de cazuri de variola maimuţei confirmate în laboratoare medicale au fost semnalate în 27 de ţări non-endemice, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care avertizează că riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească, potrivit AFP.

Variola maimuteiFoto: RO Vaccinare

Acest număr este fără îndoială mai mare din cauza informaţiilor epidemiologice limitate şi "este foarte probabil ca alte ţări să identifice astfel de cazuri şi să existe o nouă propagare a virusului", au adăugat reprezentanţii OMS.

Puţine spitalizări au fost raportate, în afara pacienţilor deja izolaţi.

Țările din Europa cu cele mai multe cazuri de variola maimuței

Ţările non-endemice în care au fost semnalate cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57).

În afara Europei şi a Americii de Nord, cazuri de variola maimuţei au fost raportate - câte unul - în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite.

"Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit", arată specialiştii OMS într-un raport în care a fost actualizată situaţia sanitară creată la nivel global de această boală.

"OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ţinând cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variola maimuţei sunt raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice", au adăugat experţii de la OMS.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în ţările non-endemice, spre deosebire de cele endemice: Camerun, Republica Centrafricană, Congo-Brazzaville, Republica Democrată Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeş şi Ghana, unde boala a fost depistată iniţial doar la animale.

În primele şapte dintre aceste ţări africane, 66 de decese au fost raportate în decursul primelor cinci luni ale anului 2022.

Cum se transmite variola maimuței

Variola maimuței, care se răspândește prin contact strâns - prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate - și a fost găsită pentru prima dată la maimuțe apare mai ales în vestul și centrul Africii și se răspândește doar foarte ocazional în altă parte.

„Informațiile disponibile sugerează că transmiterea de la om la om are loc în rândul persoanelor aflate în contact fizic strâns cu cazuri care sunt simptomatice”, a spus OMS.

Care sunt semnele clinice care indică prezența infecției? ”Semnele clinice sunt reprezentate de erupție - aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului - febra, cefaleea (durerea de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați - un semn foarte important - frisoare, oboseală accentuată”.

CITEȘTE ȘI: