Peste 80 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate până acum în cel puţin 12 ţări, informează sâmbătă BBC.com, citat de News.ro.

virioni variola maimuteiFoto: CDC / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că sunt investigate alte 50 de cazuri suspecte, însă nu a precizat ţările în care s-au semnalat acestea, şi a avertizat că probabil vor apărea şi alte cazuri.

Infecţiile au fost confirmate în nouă ţări europene - Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia şi Suedia, precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.

Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome precum febră, dureri de cap şi erupţii cutanate. În general, cei infectaţi se vindecă în câteva săptămâni.

Ce este „variola maimuței” și cum se manifestă

Variola maimuței este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară, înregistrată pentru prima dată în Republica Democrată Congo în anii 1970. Numărul cazurilor în Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu.

Simptomele includ febră, dureri de cap și erupții cutanate care încep pe față și se răspândesc pe restul corpului.

Cum se transmite variola maimuței: prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate. Dar nu se transmite ușor.

Nu este deosebit de infecțioasă între oameni, au spus autoritățile sanitare spaniole, iar majoritatea persoanelor infectate se recuperează în câteva săptămâni, deși au fost raportate și cazuri grave.

Patru dintre cazurile detectate în Marea Britanie s-au autoidentificat drept homosexuali sau bisexuali, a declarat Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie, spunând că ar putea exista o transmitere în comunitate.

Agenția de sănătate din Marea Britanie a îndemnat bărbații care sunt gay și bisexuali să fie conștienți de orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze fără întârziere un serviciu de sănătate sexuală.

CITEȘTE ȘI: