​În dosarul Colectiv „s-a făcut într-o măsură dreptate”, declară pentru HotNews.ro, în ziua sentinței, Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, un tânăr de 22 de ani care a murit la 3 săptămâni de la incendiul din clubul Colectiv, cu 5 infecții nosocomiale în corp, potrivit tatălui său.

Eugen IancuFoto: AGERPRES

„Mi se pare un semnal foarte prost”

În ziua sentinței din dosarul Colectiv, Eugen Iancu declară pentru HotNews.ro că se bucură că „s-a dat în cele din urmă sentința, pentru că ne oferă un moment de liniște. Să zicem că s-a făcut într-o măsură dreptate”.

Despre dimensiunea sentinței, Eugen Iancu afirmă că „au murit 65 de oameni. Când administrezi un spațiu unde mor 65 de oameni, care este dimensiunea reală... Ca administrator al statului care ne obligi pe noi, cetățeni, să îți plătim taxe și impozite, să primești 4 ani... înseamnă că putem avea „încredere”. Mi se pare un semnal foarte prost.”

„Dar este bine să nu comentăm condamnările, le acceptăm așa cum sunt”, adaugă Eugen Iancu.

El mai spune că „noi vom continua, pentru că trebuie să aflăm ce s-a întâmplat și după incendiu”.

Dosarul care vizează partea medicală a tragediei de la Colectiv, încă în lucru la Parchet la aproape 7 ani de la tragedie

L-am întrebat pe Eugen Iancu și în ce stadiu este cel de-al doilea dosar Colectiv - cel în care familiile victimelor acuză intervenția de după și faptul că statul român s-a opus, într-o primă fază, transferului pacienților: „În niciun stadiu”, spune Eugen Iancu despre dosarul care nu a ajuns nici acum în instanță, la aproape 7 ani de la tragedie.

Eugen Iancu acuză și faptul că procurorul de caz „își permite să îi repeadă pe toți care cer informații”.

Alexandru Iancu, fiul lui Eugen Iancu

Dosarul care vizează partea medicală a tragediei, în care rudele victimelor au depus plângeri și expertize medico-legale din care reiese că victimele au fost infectate cu bacterii în spitale, este încă în lucru la Parchetul General, la aproape 7 ani de la tragedie.

„Nu pot decât să acuz un sistem. Eu sunt convins că, individual, procurorii și-ar face treaba. Ca să rezolvăm problema aceasta este nevoie de nebunia noastră și de nebunia voastră, a presei”, încheie Eugen Iancu.

Alexandru Iancu (22 de ani) a murit la 3 săptămâni de la incendiu, la Spitalul Sf. Ioan

Alexandru Mihai Iancu, fiul lui Eugen Iancu, a murit la 3 săptămâni de la incendiul din clubul Colectiv, la Spitalul Sf. Ioan din București. A fost a 59-a victimă a incendiului.

Nu a fost transferat în străinătate, iar tatăl său spune că, la momentul decesului, avea 5 infecții nosocomiale în corp. Alexandru Iancu a luat prima infecție nosocomială la mai puțin de 3 zile de la incendiu, potrivit tatălui său.

După moartea fiului său, Eugen Iancu a înființat Asociația Colectiv GTG 3010, care are ca scop monitorizarea anchetelor privind tragedia din Colectiv și sprijinirea supraviețuitorilor.

Povestea lui Alexandru și Eugen Iancu, pe larg aici: