La două persoane cu leucemie boala a intrat în remisie la peste un deceniu după ce au fost perfuzate cu celule CAR-T, celule imunitare care au fost modificate într-un laborator, potrivit unui nou studiu. Descoperirile sugerează că această abordare ar putea fi o terapie pe termen lung pentru leucemie - iar unii cercetători o descriu ca un posibil remediu, scrie CNN.

Dr. Carl JuneFoto: cancerresearch.org

Receptorul antigen himeric sau terapia cu celule CAR-T poate fi un „regim curativ” pentru leucemia limfocitară cronică, potrivit cercetătorilor, care și-au anunțat descoperirile într-o conferință de presă săptămâna aceasta. Leucemia limfocitară cronică reprezintă aproximativ un sfert din cazurile noi de leucemie.

Noua lucrare descrie „o monitorizare pe 10 ani a primilor pacienți pe care i-am tratat cu celule CAR-T, celule T modificate cu receptorul antigen himeric”, care este „prima terapie celulară realizată din sistemul imunitar al pacientului”, a declarat dr. Carl. June, un imunolog specializat în cancer de la Universitatea din Pennsylvania și unul dintre autorii studiului.

Pe baza rezultatelor studiului, „putem concluziona acum că celulele CAR-T pot vindeca de fapt pacienții cu leucemie”, a spus June.

Celulele CAR-T sunt un tratament de imunoterapie conceput pentru a trata leucemia prin valorificarea propriului sistem imunitar al organismului pentru a viza cancerul. Terapia trimite celulele imune ale pacientului la un laborator pentru a fi modificate genetic folosind un virus și oferă celulelor capacitatea de a recunoaște și ucide sursa cancerului, potrivit CNN.

Există multiple provocări cu privire la accesul pacienților la aceste terapii – de la procesul complex de fabricație, până la rambursarea acestor tratamente inovatoare.

Comparând utilizarea asistenței medicale în cele 6 luni dinainte de administrare și de după administrarea CAR-T, specialiștii au constatat că, în medie, costul general al asistenței medicale necesare a scăzut cu 40% după administrarea terapiei celulare, excluzând costul tratamentului în sine.

România, aprobare târzie pentru terapia CAR-T

În anul 2021 au fost aprobate, în cadrul a trei Hotărâri de Guvern, 16 DCI noi sau cu extindere de indicație, pe ariile oncologice.

"Dintre acestea, una dintre ele putem să o considerăm piesa de rezistență, anume terapia CAR-T pentru ambele indicații aprobate centralizat. Cu toții știm și suntem conștienți de faptul că afecțiunile oncologice sunt foarte agresive și necesită instituirea rapidă a tratamentului, unele forme tumorale fiind fatale în câteva săptămâni dacă nu sunt tratate. ANMDMR și, în special, Direcția evaluare tehnologii medicale, depune toate eforturile pentru a asigura pacienților români accesul la aceste terapii inovative, terapii pe care pacienții din alte țări le primesc, terapii eficiente și sigure, cu alternative reduse, sau fără alternative terapeutice", a explicat dr. farm. pr. Felicia Ciulu-Costinescu, director general Direcția generală de Inspecție Farmaceutică și coordonator Departament Evaluare Tehnologii Medicale, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).