​Voucherele în valoare de 100 de lei pentru persoanele care se vaccinează cu schema inițială împotriva COVID-19 (primele două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau doza unică Johnson&Johnson) vor fi acordate și în 2022, chiar dacă Alexandru Rafila admitea, în luna decembrie, că ia în calcul renunțarea la acest stimulent. Ele nu vor mai fi însă emise pe hârtie, ca până acum, ci doar pe card, începând din luna februarie.

Centru de vaccinareFoto: Primaria Municipiului Galati

Voucherele în valoare de 100 de lei se acordă persoanelor care se vaccinează cu schema inițială (primele două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau doza unică Johnson&Johnson), nu și pentru doza booster (doza 3). Ele nu pot fi acordate persoanelor care s-au vaccinat mai devreme de 3 septembrie 2021, data publicării OUG ce a introdus acordarea acestor vouchere.

În luna decembrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma, într-o întâlnire cu medicii de familie, că se gândește să nu mai prelungească acordarea tichetelor după 1 ianuarie 2022. El confirma, ulterior, informația pentru HotNews.ro, motivând că "stimulentele financiare nu mai produc efecte": "Am avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie privind măsurile care trebuie luate urgent în această perioadă pentru creșterea acoperirii vaccinale și testării, evaluării și tratamentului pacientilor COVID în ambulator. A fost o discuție care s-a referit la necesitatea plății restanțelor pentru serviciile de vaccinare către medicii de familie și despre scăderea interesului pentru vaccinare, în ciuda acordării voucherelor de 100 de lei. Probabil trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea, dacă stimulentele financiare nu mai produc efecte. Discuția a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii", declara în luna decembrie ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru HotNews.ro.

După declarațiile din luna decembrie ale ministrului Sănătății, printre medicii de familie, spre exemplu, care distribuie și ei aceste tichete, a domnit confuzia, mulți fiind întrebați de pacienții care se vaccinează dacă aceste vouchere se mai acordă și anul acesta și neștiind ce să le răspundă - mai ales că voucherele se acordă de multe ori cu întâziere de câteva luni din lipsa banilor, iar pacienții nu le primesc în momentul în care se vaccinează, ci revin după ele la cabinet sau la centrul de vaccinare în următoarele luni.

Voucherele de 100 de lei vor fi acordate și în 2022. Medicii de familie au aflat vestea de la furnizorul de tichete, nu de la Ministerul Sănătății

Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu, anunță că voucherele vor fi acordate și anul acesta, însă începând din februarie ele vor putea fi emise doar în format electronic (pe card) și nu vor mai putea fi emise pe hârtie. Practic, fiecare vaccinat cu schema inițială ar urma să primească un card în valoare de 100 de lei ce poate fi folosit ca tichete de masă, fie la momentul vaccinării, fie după o perioadă de timp.

Dr. Raluca Zoițanu spune că a primit această informație de la furnizorul de tichete de masă, nu de la Ministerul Sănătății: "Mă informează furnizorul de tichete de masă că s-a schimbat legea tichetelor, bonurilor, voucherelor de masă, cadou şi etc. şi de la 1 februarie 2022 se emit doar pe card, nu pe hârtie. Primul gând este că nu mă interesează, pentru că la cabinetul meu le-am emis pe card de la început. Deşi au fost nişte discuții în decembrie, totuşi nu s-a schimbat de la 1 ianuarie 2022 legea bonurilor de masă de 100 de lei pentru persoanele care se vaccinează cu schemă completă (o doză Johnson, două doze Pfizer/Moderna). Şi este bine că nu s-a schimbat, pentru că înseamnă că cei 60% dintre românii nevaccinați şi care se tot gândesc dacă să se vaccineze pot să fie încurajaţi şi cu aceste bonuri. Pentru foarte mulți dintre ei 100 lei chiar contează. Eu le-aş da chiar 500 lei, cu toate discuțiile ştiințifice dintre experţii în sănătate publică despre cât de greşit este să stimulezi cu bani sau beneficii ceva ce ar trebui să fie un act de convingere şi responsabilitate civică. Avem deja suficientă experiență să ştim ce merge şi ce nu merge în campaniile de vaccinare. Iar lipsa deciziei deja devine criminală."

HotNews.ro a încercat să afle, încă de la începutul acestui an, de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dacă voucherele pentru vaccinați vor continua să fie acordate și în 2022. Niciun răspuns până în acest moment.

Medicul Raluca Zoițanu adaugă că "până la 31 decembrie 2021, bonurile de 100 lei au fost emise pentru Ministerul Sănătății via DSP pe 'suport hârtie', adică un carnețel cu 5 bonuri de 20 lei pe care este tipărit 'Vaccinarea salvează vieți' şi se completează cu pixul numele şi CNP-ul persoanei vaccinate. Bonurile n-au venit simultan cu dozele, cum ar fi trebuit, pentru că Guvernul n-a alocat decât vreo 10% din suma necesară tipăririi lor şi asta la câteva luni după ce a intrat în vigoarea legea prin care erau acordate. În octombrie şi decembrie am primit bonuri să le dăm celor vaccinați din septembrie până atunci, dar doar o mică parte din necesar. Şi din decembrie nimic. Iar oamenii încă mai întreabă, firesc, fiind dreptul lor promis de stat."

Dr. Raluca Zoițanu se întreabă acum și dacă cineva a luat în calcul faptul că vor trebui emise vouchere electronice inclusiv pentru persoanele vaccinate în ultimele luni, care nu și-au primit tichetele la timp: "De la 1 februarie 2022, din câte înțeleg eu din legea generală a bonurilor de masă, cadou, de vacanță etc., nu se mai pot tipări acele carnete de bonuri pe hârtie ci trebuie musai emis card de plastic, electronic, pentru fiecare pacient vaccinat care are încă dreptul la acei 100 lei. Deci şi pentru cei vaccinați din septembrie încoace, care nu au ridicat încă bonurile şi o mai pot face până prin primăvară (6 luni după momentul vaccinării cu schemă completă). Dar şi pentru cei care se vaccinează în prezent. S-a mai gândit cineva la asta?"

Voucherele emise deja pe hârtie în ultimele luni rămân valabile până la data expirării, care este trecută pe voucher.

Voucherele pentru vaccinați, introduse în mandatul de ministru al Ioanei Mihăilă cu scopul de a stimula vaccinarea împotriva COVID-19. Ele sunt acordate însă cu luni de zile întârziere

Românii care s-au vaccinat împotriva COVID-19 începând cu 3 septembrie anul trecut pot primi vouchere în valoare de 100 de lei începând de la acea dată. Voucherele s-au acprdat până acum sub forma a 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei fiecare.

Tichetele au fost o măsură gândită în timpul mandatului fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în încercarea de a stimula campania de vaccinare, într-un moment în care aceasta era în cădere liberă.

De vouchere beneficiază toți cei care s-au vaccinat cu schema completă - două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau o doză Johnson&Johnson - după momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență ce stabilește beneficiarii, adică data de 3 septembrie, clarifica, în luna octombrie, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Conform legii, românii care fac acum doza 3 de vaccin, așadar au făcut primele două doze înainte de apariția Ordonanței de Urgență privind acordarea voucherelor, nu pot beneficia de aceste vouchere.

Inițial, legea prevedea că voucherele trebuie acordate în cel mult 60 de zile de la data vaccinării. Voucherele se ridică, teoretic, din același loc unde te-ai vaccinat - din centrul de vaccinare sau din cabinetul medicului de familie.

Practic însă, după adoptarea Ordonanței de Urgență, nu au fost însă alocați și suficienți bani pentru aceste vouchere sau au fost alocați mereu cu întârziere, astfel că s-a ajuns în situația ca unii dintre românii vaccinați în luna septembrie să nu își fi primit nici până astăzi tichetele.

La începutul lunii noiembrie 2021, Ministerul Sănătății, condus pe atunci de Cseke Attila, ministru interimar, a decis să crească la 6 luni termenul până la care se pot acorda bonurile de masă de 100 de lei, pe fondul întârzierilor apărute.