Modificare importantă în programul centrelor de testare gratuită din spitale, după doar câteva zile de la deschiderea lor și la mai puțin de două zile după ce Ministerul Sănătății anunța că ele vor funcționa zilnic, între orele 10:00 și 20:00: începând de săptămâna viitoare, acestea nu vor mai funcționa în fiecare zi a săptămânii, așa cum s-a întâmplat săptămâna aceasta - prima în care au fost deschise - ci doar în weekend. De luni până vineri, persoanele care au suspiciuni de COVID-19 care se încadreaza în definiția de caz a INSP se vor putea testa doar la medicul de familie - în acele cabinete care au încheiat contracte cu CNAS pentru testare, adica circa o treime din total.

Alexandru RafilaFoto: Agerpres

Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: "O să extindem, în weekend, centrele de recoltare a probelor, pe care le-am început în București în weekendul trecut. O să le extindem la nivelul întregii țări, încât pacienții, în weekend, când nu au medici de familie, să se poată duce la spitale, unde să li se preleveze probe. E vorba doar de pacienții simptomatici, care se înscriu pe platforma direcțiilor de sănătate publică. (...) La București deja am ajuns la circa 4.000 de probe pe zi, care s-au recoltat în aceste centre, iar ele vor funcționa, începând de săptămâna viitoare, doar în weekend. În timpul săptămânii avem cele 4.000 de cabinete, aproape, de medici de familie, care pot să facă testarea fără niciun fel de problemă."

Centrele de testare - anunțate sâmbătă aproape de miezul nopții și program schimbat de la o zi la alta:

  • Luni, după ce televiziunile au difuzat imagini cu persoane aflate în fața unor spitale de pe listă, cărora li s-a refuzat testarea, Ministerul Sănătății anunța că testarea în aceste centre nu se va face, de fapt, "la liber", ci prin programare la DSP.
  • Marți seară, după ora 21:00, Ministerul Sănătății anunța că centrele vor funcționa zilnic, între orele 10:00 și 20:00.
  • Două zile mai târziu, astăzi, ministrul Sănătății anunță că programul centrelor se reduce substanțial după doar câteva zile de funcționare: centrele vor fi deschise doar în weekend, când cabinetele medicilor de familie sunt în general închise. În rest, testarea gratuită se va putea face doar la medicul de familie.
  • Centrele de testare din spitale vor fi extinse și în țară începând de săptămâna viitoare, însă vor funcționa după același program din București: doar în weekend.

O treime dintre medicii de familie din România au încheiat până în acest moment contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a testa gratuit. Medicii de familie pot testa inclusiv persoane din afara listei de pacienți înscriși.

Lista cabinetelor de medicină de familie care fac testare gratuită aici.