Medicul pediatru Mihai Craiu consideră că, în baza datelor din SUA, ne putem aștepta ca numărul cazurilor de copii infectați cu COVID-19 să depășească un sfert din numărul total și să se înregistreze și cazuri de unul sau două decese în rândul copiilor care fac sindrom multisistemic inflamator (PIMS) ca urmare a îmbolnăvirilor. Într-o dezbatere „Salvați Copiii”, medicii au detaliat și care sunt copiii cu risc ridicat de complicații sau internare la Terapie Intensivă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu, a explicat însă că rareori la copii se înregistrează forme grave de boală.

Mihai Craiu, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii România:

  • „Infecția cu COVID la copil evoluează rareori cu forme semnificative de boală, din datele Academiei Americane de Pediatrie, doar 2% dintre cei infectați ajung să aibă nevoie de asistență spitalicească, și cifrele românești nu sunt nici ele foarte departe. Nu e o catastrofă extraordinar de mare maladia la copil. De ce? Pentru că știm din două articole din Nature și Science că un copil în fața virusului Sars-Cov2 folosește imunitatea înnăscută, de aceea are mult mai puțin sindrom inflamator în partea a doua bolii.
  • Cum a schimbat valul 4 datele problemei? Prin gradul de contagiozitate foarte mare. În SUA, există o creșere timp de 10 săptămâni consecutive, cu o creștere de 30 de ori a numărului de cazuri, astfel încât, din cazurile nou raportate, copiii au ajuns să reprezinte mai mult de un sfert. Deci către asta ne îndreptăm și noi. Și care este efectul? Efectul este că la sfârșit de august s-au umplut sectiile normale, apoi în septembrie cele de ATI. În unele regiuni au trebuit să activeze mecanisme de transfer.
  • La copil problemele legate de Sars-Cov2 sunt mai degraba în viitor, adică Sindromul pediatric inflamator multisistemic (PIMS - n.r.) sau sindromul post-acut long COVID. După ultimul studiu din SUA, la PIMS ne aștepăm la 1 un caz la 1000 și din păcate la 1% din aceste forme foarte grave pot duce la deces. Ne-am aștepta pe cifrele românești să avem unul sau două decese din cauza acestui sindrom și în România.
  • Sindromul long Covid este mult mai rar la copii decât la adult. Datele din Suedia arată că 1 copil la 130 mii au avut long COVID.
  • Vârsta medie a pacientilor cu PIMS este de 9 ani potrivit datelor din SUA, cei mai mulți sunt de 5-15 ani, adica cei care ar putea fi vaccinați. Din punct de vedere teoretic, riscul cel mai mare de complicații tardive îl au adolescenții, iar de mortalitate imediată sunt fie sugari foarte mici fie adolescenți cu Sindrom inflamator multisistemic.
  • Dintre adolecenți, bună parte din cei care evolueaza sever sunt extrem de voinici, ca să nu zic obezi, și în trendul obsevat atât de colegii din Timișoara cât și din studiu nostru de la INSMC ne vom aștepta ca aceșta care au eventual și diabet vor merge cel mai rău. Și dintre copiii mici, cei mai gravi sunt cei care au comorbidități non-respriatorii, pentru că ceilalți sunt obișnuiți cu purtatul măștii.”

Medicul Alexandrul Ulici, managerul Spitalului de Pediatrie „Grigore Alexandrescu” din București, a intervenit afirmând că numărul de copiii infectați va crește și că cifrele în România nu se potrivesc cu cele din SUA și Europa de Vest.

  • „Confirm cele spuse, într-adevăr ne confruntăm cu situații grave la sugari cu COVID. Din păcate cred că cifrele acestea nu or să se potrivească la noi. Problema este că aceste cifre nu se vor potrivi cu cifrele dela noi, va fi patologie diferită, nu pot să garantez ca mai gravă pentru ca sunt diferențe majore. Într-un fel este hrănit un copil în SUA și Europa de vest și într-un fel la noi. Ne confruntăm cu copii care vin la 14 ani prima oară la un consult medical. Istoria ne învață să ne așteptăm la ce este mai rău.
  • Eu cred că o să crească numărul de cazuri la copii, o să fie din ce în ce mai multe mai ales ca este o vânătoare de vrăjitoare cand vorbim de vaccin, a ajuns să fie o rușine în România sa spui că ești vaccinat, imediat ți se spune că nu știi nimic, cineva care a luat 4 la biologie. Cazurile cele mai grave au fost la aceste cazuri de comorbidități,” a declarat Ulici.

Dr. Mihai Gafencu - (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara:

  • Legat de exemple, comorbidități însemnau două infecții (în același timp - n.r.), iar ca exemple - ultimele cazuri, singurul deces a fost un pacient cu insuficiență renală cronică, un alt pacient avem cu neuroblastom, am mai avut un copil subnutriti. Niciun copil perfect sănătos nu a atins secția ATI în această perioadă.”

Citește și: Simptome COVID în cazul copiilor la care să fie atenți părinții. Mihai Gafencu, medic pediatru: Febra, manifestări respiratorii și digestive