„Niciun copil perfect sănătos nu a atins secția ATI în această perioadă”, a afirmat luni medicul pediatru Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgență. Acesta a enumerat, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii România, simptomele care trebuie urmărite de părinți, dar și ce înseamnă comorbidități în cazul copiilor.

Coronavirus copiiFoto: Freepik

Dr. Mihai Gafencu - (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara:

  • „În contextul în care vorbim de infectarea celor cu comorbidități, manifestările sunt diverse. Cele clasice respiratorii și în primul și primul rând, elementul care ar trebui să facă baza triajului inclusiv în școli, și anume temperatura crescută. Este primul semn prin care corpul reacționează la o infecție virală.
  • În afară de afectarea respiratorie, cei care s-au adresat serviciul județean au acuzat fenomene digestive - vărsătură, boala diareică, care toate au avut aspecte un pic modificate daca mă refer la sindromul PIMS la adolescent și copilul mai mare. Acolo manifestările sunt diferite, inclusiv în sfera cardiologică.
  • Dar pentru părinți de reținut este temperatura modificată, starea generală alterată, dublată de unele simptome respiratorii și cele digestive.
  • Legat de exemple, comorbidități însemnau două infecții (în același timp - n.r.), iar ca exemple - ultimele cazuri, singurul deces a fost un pacient cu insuficiență renală cronică, un alt pacient avem cu neuroblastom, am mai avut un copil subnutriti. Niciun copil perfect sănătos nu a atins secția ATI în această perioadă.”

Despre cei cu comorbidități a vorbit și medicul pediatru Mihai Craiu, în aceeași dezbatere, afirmând că obezitatea și diabetul se numără printre cele care afectează mai ales adolescenții și reprezintă un risc.

  • „Dintre adolescenți, bună parte din cei care evoluează sever sunt extrem de voinici, ca să nu zic obezi, și în trendul obsevat atât de colegii din Timișoara cât și din studiu nostru de la INSMC ne vom aștepta ca aceștia care au eventual și diabet vor merge cel mai rău. Și dintre copiii mici, cei mai gravi sunt cei care au comorbidități non-respriatorii, pentru că ceilalți sunt obișnuiți cu purtatul măștii,” a declarat medicul Mihai Craiu.

Citește și: