În această săptămână, spitalele Malaxa şi Sfântul Ioan din Capitală vor deveni unități exclusiv COVID, a anunțat marți Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Atilla, precizând că astfel vor mai fi operaționalizate încă 24 de paturi ATI pentru pacienții cu COVID. Reamintim că Bucureștiul a rămas zile la rând fără niciun loc disponibil la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19.

Terapie Intensiva COVID-19Foto: Profimedia Images

Cseke Atilla a fost întrebat marţi, după ce s-a vaccinat anti-COVID cu a treia doză, despre numărul insuficient de paturi ATI COVID, de două zile în Bucureşti, dar și în județe mari nemaifiind niciun loc liber.

  • “În fiecare zi lucrăm la acest aspect. Cea mai mare provocare e de a avea dinamica creşterii numărului de paturi ATI şi în Bucureşti, şi pe plan naţional, care să fie înaintea creşterii numărului de internări.
  • Ieri am operaţionalizat unitatea mobilă ATI la Spitalul Marius Nasta - 8 paturi. Suntem în curs de operaţionalizare pentru 50 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 26 de paturi la Spitalul Cantacuzino şi 18 paturi la Spitalul Colţea, ceea ce se va întâmpla azi, mâine şi va degreva partea de sistem unde sunt necesare paturi de oxigen”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii.

El a precizat că Spitalul Malaxa şi Spitalul Sfântul Ioan vor deveni unităţi exclusiv pentru pacienţii cu COVID. Spitalul Malaxa are 100 de paturi, din care 9 paturi sunt de ATI şi 40 de paturi cu oxigen, iar Spitalul Sfântul Ioan are 200 de paturi, din care 15 paturi ATI. La acest spital, autoritățile ar urma să deschidă încă o unitate mobilă ATI cu 8-10 paturi.

În spitalele din România erau libere luni doar 24 de paturi la ATI COVID. În Capitală, în Iași sau Cluj nu mai era disponibil niciun loc la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19.