​Spitalul municipal din Fălticeni, cel mai nou spital construit de la zero de statul român, a cărui construcție a durat 30 de ani, este funcțional începând de astăzi și a primit primii pacienți. Construcția spitalului, care are 240 de paturi, 6 etaje și dotări de top, a început în 1991. În această dimineață, când spitalul și-a deschis pentru prima dată porțile, nu au venit doar oameni cu o problemă de sănătate, ci și localnici sănătoși, pentru a îl vedea: "Lumea a venit ca la muzeu", a povestit primarul Cătălin Coman pentru HotNews.ro.

Spitalul Municipal din FalticeniFoto: Hotnews

240 de paturi, dotări de top, 30 de ani și 13 milioane de euro

Spitalul din Fălticeni are o capacitate de 240 de paturi, 6 etaje, iar autoritățile locale vorbesc despre dotări și echipamente de top, ce nu vor avea nevoie de nicio updatare cel puțin 8 ani de acum încolo, promit autoritățile locale.

Spitalul "arată foarte bine, are dotări și echipamente de top", declară primarul Cătălin Coman: "Ne-am mobilizat astfel încât să nu mai avem nevoie de o updatare a aparaturii și a echipamentelor pentru minimum 8 ani de acum înainte. Am preferat să luăm lucruri care acum sunt tehnologie de vârf în toată Europa. Potrivit calculelor pe care le-am făcut cu specialiștii de aici, timp de 8 ani de zile nu vom mai avea nevoie de nicio updatare."

Problema personalului este și ea rezolvată, spune primarul Cătălin Coman: personalul din vechiul spital din oraș va trece, practic, în cel nou. "Vor mai fi necesare ulterior anumite reglaje, dar aceasta este discuția pe care am avut-o și cu managerul spitalului: îl deschidem și facem o evaluare după o lună-două în ceea ce privește partea de personal, pentru că sunt alte fluxuri, și vom regla ulterior, de la o secție la alta, dacă va fi nevoie."

Din punct de vedere "material și uman, totul este pregătit", spune primarul din Fălticeni.

"Constructorul ba aducea muncitorii, ba își lua înapoi muncitorii"

Construcția noului spital municipal din Fălticeni a început în 1991 și a durat exact 30 de ani.

66.049.000 RON, echivalentul a aproximativ 13 milioane de euro, a cheltuit statul român pentru construirea spitalului municipal din Fălticeni, cel mai nou spital din România, arată datele transmise de Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro. Banii necesari pentru construirea spitalului au fost alocați, de-a lungul anilor, de Ministerul Sănătății.

Este unul dintre foarte puținele spitale construite de la zero de statul român după Revoluție, alături de Spitalul Orășenesc din Mioveni, Spitalul de Copii Gomoiu din București și Institutul Regional de Oncologie din Iași.

De ce construcția spitalului a durat 30 de ani? Autoritățile locale dau vina pe finanțarea de la centru și spun că banii au venit cu țârâita. Actualul primar al municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a fost ales pentru primul mandat în anul 2012. La acel moment, spitalul era deja în construcție de 21 de ani.

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, pentru HotNews.ro, că principala problemă din ultimii 9 ani, care a dus la lungirea construcției spitalului, a fost lipsa banilor: "Din 2012 până în 2021, banii au venit câte puțin. Mai luați 5 milioane, mai luați 3, mai luați 10. Dacă veneau toți banii odată și spuneau: 'Uitați, aștia sunt banii să faceți spitalul...' Era altceva. În această perioadă, constructorul ba aducea muncitorii, ba își lua înapoi muncitorii..."

Cătălin Coman mai spune că "au fost perioade când am primit banii pe 1 decembrie. Primeai 100 de miliarde pe 1 decembrie și trebuia să îi termini până la sfârșitul anului. Ce să faci la minus 15 grade, cum este la noi iarna? Ce lucrări de construcție să faci?".

Câte spitale s-au construit în România în ultimii 30 de ani

În ultimii 30 de ani, spitalele construite de statul român pot fi numărate pe degetele de la o mână.

Până la inaugurarea Spitalului Municipal din Fălticeni, cel mai nou spital construit de la zero de statul român era Spitalul Orășenesc din Mioveni, inaugurat în anul 2019. Un an mai târziu însă, în 2020, spitalul nu putea funcționa din cauză că, odată cu venirea pandemiei, nu a primit suficienți bani pentru a face angajări.

Noul spital din Mioveni

Spre deosebire însă de spitalul din Fălticeni, construcția celui din Mioveni a durat 3 ani și jumătate.

În România, construcția de noi spitale de stat a fost o raritate în ultimii 30 de ani: Spitalul de Copii Gomoiu din București sau Institutul Regional de Oncologie din Iași sunt printre excepții.

De asemenea, Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, construiește, în curtea spitalului Marie Curie din București, primul Spital de Oncologie și Radioterapie pediatrică din România, exclusiv din donații și sponsorizări. După ce spitalul pentru copii bolnavi de cancer va fi gata, Dăruiește Viață intenționează să reconstruiască de la zero, tot din donații și sponsorizări, Spitalul de Copii Marie Curie.

Cum arată noul Spital Municipal din Fălticeni - FOTOGALERIE:

Citește și: