​Niciun caz de pacient cu falsă adeverință de vaccinare nu a fost descoperit până acum în cele 3 mari spitale COVID-19 din București - Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș și Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta - au declarat managerii celor 3 spitale din linia întâi, pentru HotNews.ro. Medicii din cele 3 spitale au explicat pentru HotNews.ro și cum își dau seama dacă un pacient s-a vaccinat "la chiuvetă".

Vaccinare impotriva COVID-19Foto: CNCAV

Managerul Spitalului Victor Babeș: Este incalificabil. Vinovații - pacienți și medici - ar trebui pedepsiți

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din Capitală nu s-a înregistrat până acum niciun caz de pacient internat care să aibă adeverință falsă de vaccinare, declară pentru HotNews.ro medicul Simin Aysel Florescu, managerul spitalului.

Dr. Simin Aysel Florescu

Simin Aysel Florescu consideră "mai mult decât incalificabile" acest fenomen, al așa-numitei "vaccinări la chiuvetă" și speră ca vinovații de ambele părți - atât pacienți, cât și medici - să fie pedepsiți: "Noi nu am avut până acum așa ceva și este mai mult decât incalificabil așa ceva. Dincolo de partea morală incalificabilă a acestor gesturi, și de o parte și de cealaltă - și de partea pacienților, și de partea medicilor - este un fapt de natură penală, care trebuie executat ca atare. Este o faptă penală și trebuie aplicate pedepsele de rigoare, atât pentru cei din corpul medical, care au făcut așa ceva, cât și pentru pacienții care au cerut așa ceva. Ambele părți sunt în egală măsură în cuplă, iar așa ceva este inadmisibil."

Mai corecți sunt cei care, dacă nu vor să se vaccineze, nu se vaccinează, "și cu asta basta", mai spune managerul Spitalului Victor Babeș: "Dar nu să facă așa ceva. Până la urmă, aici vorbim de sănătate publică, dincolo de sănătatea individuală. Iar aceste acte fără precedent, de mimare a vaccinării, nu fac decât să submineze sănătatea publică."

Cătălin Apostolescu: Niciun caz de vaccinare "la chiuvetă" printre pacienții de la Matei Balș

Medicul Cătălin Apostolescu, managerul interimar al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, spune și el că în spitalul pe care îl conduce nu s-a înregistrat până acum niciun astfel de caz.

Dr. Cătălin Apostolescu / Foto: Stiinta 360- Facebook

Cum pot medicii să identifice un astfel de caz? Doar dacă pacientul recunoște singur, spune medicul Cătălin Apostolescu: "Nu ai cum să îți dai seama decât dacă recunoaște el. Dozarea titrului de anticorpi nu poate să ofere informații pertinente în acest sens."

Beatrice Mahler: Nu ai cum să îți dai seama dacă pacientul nu recunoaște acest lucru

Nici la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta nu s-a înregistrat până acum niciun astfel de caz, declară pentru HotNews.ro medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta: "Nu am avut asemenea cazuri. Noi am avut un număr relativ mic de pacienți COVID, deocamdată, în această perioadă, pentru că spitalele de boli infecțioase sunt cele care au primit un număr mare de pacienți până în acest moment."

Dr. Beatrice Mahler

Beatrice Mahler confirmă faptul că "din păcate, nici nu există o metodă de evaluare. Nu avem încă studii suficiente care să ne indice clar care ar fi nivelul de anticorpi la o anumită perioadă de timp sau marja de valoare a anticorpilor în funcție de data vaccinării, pentru o anumită grupă de vârstă."

"Nu ne putem da seama decât dacă recunosc ei acest lucru", încheie Beatrice Mahler.

Andrei Baciu: 370 de persoane au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe de vaccinare false

Ministerul Sănătății a sesizat organele de cercetare penală în ultimele săptămâni în cazul a 370 de persoane care au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false, obținute prin modificarea datelor, declara săptămâna trecută secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. El a explicat pentru HotNews.ro că situația este diferită de așa-numita vaccinare la chiuvetă - "te duci în cabinetul de vaccinare, doza se aruncă și tu obții certificatul că ești vaccinat" - și că pentru astfel de situații au existat "doar câteva sesizări" punctuale, din vestul țării, fiind anunțată, de asemenea, Poliția.

Andrei Baciu

Secretarul de stat Andrei Baciu susține că nu este vorba despre un fenomen, ci doar despre câteva "sesizări punctuale", în ultima perioadă.

Reamintim că managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, medicul Cristian Oancea, a semnalat săptămâna trecută o așa-numită "vaccinare la chiuvetă" - "te duci în cabinetul de vaccinare, plătești, doza se aruncă în chiuvetă și tu obții certificatul că ești vaccinat".

Citește și: