Statul român va putea revinde surplusul de doze de vaccin anti-COVID, astfel încât serul să nu expire, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate miercuri. De asemenea 150.000 de doze vor fi donate Ucrainei și Serbiei. Decizia a fost luată în condițiile în care România a ajuns la un surplus de doze de vaccin anti-COVID, din cauza interesului scăzut al populației. Din cele aproape 15 milioane de doze de vaccin primite de țara noastră, au fost folosite până acum 60%.

Vaccin Pfizer-BioNTechFoto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • "Conform prevederilor specifice din acordurile încheiate de Comisia Europeană în vederea achiziţionării de vaccinuri anti-COVID-19, la fel ca şi celelalte state, România poate revinde sau poate dona doze de vaccin.
  • Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea unor doze şi se abilitează Ministerul Sănătăţii pentru a încheia, în numele statului român, contracte cu alte state", a precizat secretatul de stat în Ministerul Sănătății Monica Altamer.

Sumele din revânzarea dozelor de vaccin anti-COVID constituie venituri la bugetul de stat.

De asemenea, a fost adoptată o hotărâre de guvern privind acordarea unui ajutor umanitar - doze de vaccin anti-COVID-19 - pentru Ucraina - 100.800 de doze şi Serbia - 50.400.

România a ajuns la un surplus de doze de vaccin anti-COVID, din cauza interesului scăzut al populației, astfel că a cerut suspendarea livrării unor loturi.

Astfel, în iunie în țara noastră ar fi urmat să ajungă peste 7 milioane de doze de vaccin, potrivit calendarului convenit cu Comisia Europeană, dar vor fi livrate, la solicitarea autorităților române, doar aproximativ 2,6 milioane de doze. Din cele aproape 15 milioane de doze de vaccin primite, România a folosit până acum 60%, astfel că există riscul ca serul să iasă din termenul de valabilitate. Tot din cauza interesului scăzut pentru vaccinare, unele centre de vaccinare vor fi închise.

Anunțul a fost făcut marți, într-o conferință de presă, de către secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

Până acum, România a primit 14.910.949 de doze de vaccin anti-COVID, după cum urmează:

  • De la Pfizer - 9.968.849 de doze, din care au fost administrate populației 6.822.040 de doze
  • De la Moderna - 1.366.800 de doze, din care au fost administrate 688.084 de doze
  • De la AstraZeneca - 2.988.000, din care au fost administrate 829.000 și
  • de la Johnon&Johnson - 577.3000.

Conform datelor transmise miercuri seară de către autorități, de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID, în 27 decembrie 2020, s-au vaccinat 4.594.058 de persoane, dintre care 4.271.102 au schema completă de vaccinare.