România a ajuns la un surplus de doze de vaccin anti-COVID, din cauza interesului scăzut al populației, astfel că a cerut suspendarea livrării unor loturi. Astfel, în iunie în țara noastră ar fi urmat să ajungă peste 7 milioane de doze de vaccin, potrivit calendarului convenit cu Comisia Europeană, dar vor fi livrate, la solicitarea autorităților române, doar aproximativ 2,6 milioane de doze. Din cele aproape 15 milioane de doze de vaccin primite, România a folosit până acum 60%, astfel că există riscul ca serul să iasă din termenul de valabilitate. Tot din cauza interesului scăzut pentru vaccinare, unele centre de vaccinare vor fi închise.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul a fost făcut marți, într-o conferință de presă, de către secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

Până acum, România a primit 14.910.949 de doze de vaccin anti-COVID, după cum urmează:

  • De la Pfizer - 9.968.849 de doze, din care au fost administrate populației 6.822.040 de doze
  • De la Moderna - 1.366.800 de doze, din care au fost administrate 688.084 de doze
  • De la AstraZeneca - 2.988.000, din care au fost administrate 829.000 și
  • de la Johnon&Johnson - 577.3000.

Potrivit lui Baciu, în condițiile în care există un surplus de vaccin anti-COVID, autoritățile române au cerut o suspendare a livrărilor pentru unele loturi care erau programate să ajungă în România în iunie.

Astfel, România trebuia să primească în iunie de la Pfizer 4.366.000 de doze, dar la solicitarea autorităților vor fi livrate doar 1.928.160 de doze. De la Moderna, conform calendarului era stabilită livrarea a 835.200 de doze, dar vor fi livrate doar 128.400.

În total, în luna iunie în România ar fi trebuit livrate 7.103.000 de doze de vaccin, dar vor fi livrate doar 2.635.680.

"Încă de la început Comisia Europeană a încheiat aceste contracte pentru un număr de doze mai mare decât populația eligibilă. Există prevăzut în contracte posibilitatea de a dona sau de a vinde din dozele în surplus, prevăzute in contract. Nu numai noi am ajuns la un surplus de doze, peste tot la nivel european", a susținut Baciu.

El a mai spus că până să se finalizeze şi să intre în funcţiune mecanisme de revânzare a vaccinului, România donează către Republica Moldova.

Reducere progresivă a numărului de persoane vaccinate

Președintele Comitetului de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiță, a spus că acestă decizie a fost luată pentru a nu se ajunge în situația ca serul să expire, în condițiile în care România a folosit doar 60% dintre dozele de vaccin anti-COVID pe care le-a primit.

  • "După cum ştim, în ultimele săptămâni s-a înregistrat o reducere progresivă a numărului de persoane vaccinate cel puţin cu doza I, în condiţiile în care s-au menţinut livrările conform calendarului propus cu un număr important de doze, aşa încât la acest moment avem un procent de circa 60% rată de utilizare a vaccinurilor recepţionate de România din aproape 15 milioane de doze.
  • Ca atare, este important să evităm ieşirea din termenul de valabilitate a dozelor şi să avem totuşi un număr semnificativ de doze care să poată să fie stocate pe termen lung, atât cât permite intervalul de valabilitate, aşa încât să reacţionăm, pe de-o parte, la noul val de îmbolnăviri dacă acesta va fi şi în România şi, pe de altă parte, de a asigura pe mai departe buna funcţionare a campaniei de vaccinare", a spus Gheorghiță.

În unele centre de vaccinare va fi suspendată activitatea

Tot din cauza interesului scăzut pentru vaccinare, în unele centre de vaccinare va fi suspendată activitatea.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că în 11 centre de imunizare activitatea va fi sistată, în 127 programul va fi redus, iar 70 de fluxuri de vaccinare au fost închise. Aceasta, în condițiile în care în circa 45% dintre cazuri centrele erau folosite la mai puţin de jumătate din capacitate.

El a spus că nu se doreşte închiderea definitivă a centrelor de vaccinare deoarece este foarte greu de anticipat care va fi evoluţia din punct de vedere epidemiologic, iar acestea trebuie să fie pregătite să fie reactivate la nevoie.

Medicul militar a precizat că activitatea va fi sistată în câte un centru de vaccinare din Bihor, Giurgiu, Timiş, în două centre din Mehedinţi şi câte trei centre din Teleorman şi Vâlcea. La fiecare centru de vaccinare va fi afişat programul de lucru într-un loc vizibil, în zona de intrare. De asemenea, programul va fi actualizat şi în platforma de programare.