"În fiecare lună vin femei tinere (la spital - n.red.), de multe ori cu vârsta de doar 20 și ceva de ani, uneori împreună cu mamele lor, pe care le acuză că nu le-au făcut vaccinul la timp, că la acea vreme au crezut diverse lucruri auzite la televizor", a mărturisit, miercuri, prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din Ministerul Sănătății, în cadrul unei dezbateri pe tema reformării programului de vaccinare anti HPV din România. Medicul Radu Vlădăreanu speră să vadă, la București, și un maraton al vaccinării împotriva HPV, iar România să ajungă să vaccineze și băieții, nu doar fetele între 11 și 14 ani, deoarece "cu cât vaccinăm mai multă populație tânără, cu atât răspândirea virusului va scădea".

HotNews.roFoto: Hotnews

De altfel, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, prezentă la dezbatere pe tema reformării programului de vaccinare anti-HPV din România, organizată de Asociația Mame pentru Mame, fondată de Ana Măiță, a anunțat că Ministerul Sănătății va iniția săptămâna aceasta toate demersurile pentru extinderea vaccinării gratuite anti-HPV la fetele cu vârsta mai mare de 14 ani și la băieți.

"Este interesant că în aceste luni ale pandemiei tot mai multe paciente vorbesc și despre HPV. În fiecare lună vin (la spital - n.red.) femei tinere, de multe ori cu vârsta de doar 20 și ceva de ani, uneori împreună cu mamele lor, care le acuză câteodată pe acestea că nu le-au făcut vaccinul la timp, că au crezut diverse lucruri auzite atunci la televizor", a povestit medicul Radu Vlădăreanu, președintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din Ministerul Sănătății, în cadrul dezbaterii.

Radu Vlădăreanu a subliniat că "infecția HPV nu te omoară imediat, precum COVID. Moartea aceasta imediată dată de COVID a pus presiune pe autorități să facă ceva. În cazul altor boli este delăsare, uneori este nepăsare".

Medicul Radu Vlădăreanu speră să vadă în București un maraton al vaccinării împotriva HPV: "Nu trebuie să fie Sala Palatului, poate fi o sală mai mică."

Propunerile privind extinderea vârstei fetelor care vor primi vaccinul gratuit, precum și legate de vârsta băieților care ar urma să fie vaccinați gratuit, urmează să fie făcute de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, a precizat Ioana Mihăilă.

De asemenea, ministrul Sănătății spune că va cere STS o soluție pentru simplificarea programării la acest vaccin, după modelul programării la vaccinarea împotriva COVID-19. În acest moment, solicitarea pentru vaccinarea împotriva HPV se face în scris în cabinetul mediului de familie, iar medicii de familie trimit mai departe listele cu solicitări, către DSP-uri și Ministerul Sănătății.

Simplificarea și digitalizarea procedurii de înscriere pe lista de așteptare pentru vaccinul HPV, precum și extinderea vârstei fetelor vaccinate și extinderea la băiețim a fost cerută insistent și de Ana Măiță, fondatoarea Asociației Mame pentru Mame și organizatoarea dezbaterii de astăzi.

  • Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV, care provoacă cancerul de col uterin

28.169 de tinere din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV în primul an în care campania de vaccinare s-a reluat după mai bine de un deceniu de pauză, arată datele obținute în exclusivitate de HotNews.ro și publicate acum o lună. Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008.

În România, campania de vaccinare în derulare, care se adresează fetelor între 11 și 14 ani, este doar un prim pas. Problema adolescentelor de peste 15 ani rămâne, practic, deschisă. La fel și a băieților, care pot fi purtători ai virusului HPV.

În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.

Practic, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV.

Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație. În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin (cel mai frecvent), cancerul laringian, cancerul faringian, penian, vulvar, anal și tegumentar.

În acest moment, părinții care vor să își vaccineze fiicele adolescente cu vârsta peste 15 ani împotriva virusului HPV și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O doză de vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, după vârsta de 14 ani trebuie administrate 3 doze.

Decizia ca vaccinarea gratuită anti-HPV să se adreseze fetelor de 11-14 ani s-a luat dintr-un motiv simplu, potrivit medicilor consultați de HotNews.ro: s-a considerat că acesta este grupul-țintă, în condițiile în care beneficiul maxim este obținut, în cazul acestui vaccin, dacă el este administrat înainte de debutul vieții sexuale. Raportat la bugetul disponibil pentru campania de vaccinare, aceasta a fost considerată cea mai bună soluție, dată fiind și rata uriașă de mortalitate de cancer de col uterin în rândul femeilor din România.

Unele țări au extins vaccinrea și la băieți sau au program de recuperare a fetelor care nu au putut să prindă vaccinul între 9 și 14 ani și îl pot administra în intervalul 15-25 de ani. De asemenea, orice persoană se poate vaccina împotriva HPV până la vârsta de 45 de ani.

Deocamdată, în România, vaccinarea gratuită a fetelor peste 15 ani și a băieților nu este luată în calcul, spun oficialii consultați de HotNews.ro.

În anul 2008, România se număra printre primele țări care introduceau vaccinarea împotriva HPV, simultan cu Marea Britanie. Campania de atunci a fost însă un eșec total - doar 2% dintre fetele eligibile au fost vaccinate.

Citește pe larg aici: