EXCLUSIV Cealaltă campanie de vaccinare, despre care nu vorbește (aproape) nimeni

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 29 aprilie 2021, 8:51 Actualitate | Sanatate


Vaccinare anti-HPV
Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia
28.689 de adolescente din România, țara europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, s-au vaccinat împotriva virusului HPV, care provoacă boala, în ultimul an, arată datele obținute în exclusivitate de HotNews.ro. Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani de pauză și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008. Cifrele sunt peste așteptări, iar faptul că "am format un bulgăre de zăpadă numit încredere, care se rostogolește și crește, este extraordinar", explică, pentru HotNews.ro, medicul Gindrovel Dumitra, unul dintre oamenii care s-au zbătut cel mai mult, în ultimul deceniu, pentru ca vaccinarea cu vaccinul ce previne îmbolnăvirea de câteva tipuri de cancer să fie din nou posibilă pentru adolescentele românce.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. Campania de vaccinare împotriva HPV este cealaltă campanie de vaccinare derulată în acest moment în țara noastră, în afara celei împotriva COVID-19. Cea despre care nu vorbește aproape nimeni.

"Este un lucru extraordinar faptul că deja am format un bulgăre de zăpadă care, rostogolindu-se, trebuie să crească din ce în ce mai mult. Iar acest bulgăre de zăpadă se numește încredere. Încrederea părinților în acest vaccin, care este un vaccin sigur, eficient și mai ales poate să salveze viața unei fetițe care nu se va mai îmbolnăvi de cancer de col uterin. Iar asta este ceea ce contează." - Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, pentru HotNews.ro.

Info pe scurt:


 • 28.169 de tinere din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV în primul an în care campania de vaccinare s-a reluat după mai bine de un deceniu de pauză, arată datele obținute în exclusivitate de HotNews.ro.
 • Campania se adresează fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani.
 • În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.
 • Practic, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV.
 • În spatele cifrelor seci se afă mame, fiice, surori, bunici, prietene sau soții. Pierdute de familiile, copiii sau soții lor. "Poate că cifrele nu au aceeași valoare ca atunci când au un nume", subliniază medicul Gindrovel Dumitra.
 • Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV.
 • Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.
 • În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin (cel mai frecvent), cancerul laringian, cancerul faringian, penian, vulvar, anal și tegumentar.
 • În România, campania de vaccinare în derulare, care se adresează fetelor între 11 și 14 ani, este doar un prim pas. Problema adolescentelor de peste 15 ani rămâne, practic, deschisă. La fel și a băieților, care pot fi purtători ai virusului HPV.
 • În acest moment, părinții care vor să își vaccineze fiicele adolescente cu vârsta peste 15 ani împotriva virusului HPV și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O doză de vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, după vârsta de 14 ani trebuie administrate 3 doze.
 • Decizia ca vaccinarea gratuită anti-HPV să se adreseze fetelor de 11-14 ani s-a luat dintr-un motiv simplu: s-a considerat că acesta este grupul-țintă, în condițiile în care beneficiul maxim este obținut, în cazul acestui vaccin, dacă el este administrat înainte de debutul vieții sexuale. Raportat la bugetul disponibil pentru campania de vaccinare, aceasta a fost considerată cea mai bună soluție, dată fiind și rata uriașă de mortalitate de cancer de col uterin în rândul femeilor din România.
 • Unele țări au extins vaccinrea și la băieți sau au program de recuperare a fetelor care nu au putut să prindă vaccinul între 9 și 14 ani și îl pot administra în intervalul 15-25 de ani. De asemenea, orice persoană se poate vaccina împotriva HPV până la vârsta de 45 de ani.
 • Deocamdată, în România, vaccinarea gratuită a fetelor peste 15 ani și a băieților nu este luată în calcul, spun oficialii consultați de HotNews.ro.
 • În anul 2008, România se număra printre primele țări care introduceau vaccinarea împotriva HPV, simultan cu Marea Britanie. Campania de atunci a fost însă un eșec total - doar 2% dintre fetele eligibile au fost vaccinate.
 • Ce s-a schimbat de atunci și cum s-a ajuns, în actuala campanie, la cifre peste așteptări? În Săptămâna Mondială a Imunizării, încercăm să găsim răspunsurile la aceste întrebări.

Campania de vaccinare se adresează fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani


Campania de vaccinare împotriva HPV a fost reluată în România în ianuarie 2020, după mai bine de 10 ani de pauză. 28.169 de tinere din România au fost vaccinate în primul an al campaniei, în perioada 01.01.2020 - 31.01.2020, potrivit centralizării Institutului Național de Sănătate Publică – Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisbile, date obținute în exclusivitate de HotNews.ro.

Campania se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Ministerul Sănătății achiziționează vaccinul HPV pentru imunizarea acestora pe baza solicitărilor părinților / reprezentanților legali ai tinerelor, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare şi, trimestrial, se solicită Direcţiei de Sănătate Publică numărul de doze de vaccin necesare.


În anul 2020, Ministerul Sănătății a achiziționat, în cadrul Programului Național de Vaccinare, toată cantitatea de vaccin HPV, respectiv 33.000 de doze, pentru fetele eligibile la vaccinare și pentru care părinții au făcut solicitare scrisă în anul 2019, vaccin care a fost distribuit către toate Direcțiile de Sănătate Publică Județene și DSP București în vederea distribuirii acestuia către medicii de familie.

În anul 2008, România se număra printre primele țări care introducea vaccinarea împotriva HPV, simultan, spre exemplu, cu Marea Britanie. Țara noastră era, practic, unul dintre "pionierii" vaccinării împotriva HPV. Campania de vaccinare din anul 2008 a fost însă un eșec total - din 110.000 de eleve cu vârsta între 9 şi 11 ani care reprezentau grupul-țintă ce urma a fi vaccinat, doar 2%, adică 2.600 de fete, s-au vaccinat atunci.

Ce s-a schimbat de atunci și cum s-a ajuns, în actuala campanie, la cifre peste așteptări?

Gindrovel Dumitra: Eforturile pentru reluarea vaccinării împotriva HPV au început în 2013


Eforturile de reluare a vaccinării împotriva HPV au început în anul 2013, "atunci când noi, la Societatea Națională de Medicina Familiei, am făcut primul program de vaccinare în care ne-am adresat, la momentul respectiv, prin două componente: informații oferite medicilor de familie din mai multe județe pentru a cunoaște cât se poate de corect răspunsurile la întrebările pe care părinții ni le-au adresat", își începe povestea Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei și unul dintre oamenii care s-au zbătut cel mai mult, în ultimul deceniu, pentru ca vaccinarea cu vaccinul ce previne îmbolnăvirea de câteva tipuri de cancer să fie din nou posibilă pentru adolescentele românce.

"Practic, am încercat să venim cu răspunsuri pentru toate miturile care erau, la momentul respectiv, în circulație, astfel încât colegii mei să poată să informeze părinții fetițelor care erau eligibile, care puteau să fie vaccinate, și mai departe să strângem cereri de la acei părinți, pe care să le adresăm Direcțiilor de Sănătate Publică, iar DSP-urile să le transmită Ministerului Sănătății. Îmi aduc aminte că la acel moment s-au strâns aproximativ 6.000 de cereri de la colegii mei din țară care nu au fost niciodată onorate. Acele fetițe pentru care părinții au depus atunci cerere nu au fost nici pănă acum vaccinate prin intermediul unui program național", explică medicul Gindrovel Dumitra.

Medicul Gindrovel Dumitra

Abia în anii 2017-2018 "am găsit înțelegere la Ministerul Sănătății și am reluat acest efort din 2013-2014, împreună cu Ministerul Sănătății. Iarăși am avut un program de pregătire a colegilor mei, iarăși am updatat informațiile, pentru că lucrurile au evoluat de atunci până acum, iar începând cu 2017 au început să fie colectate iarăși cereri, care au fost onorate la începutul anului 2020."

Gindrovel Dumitra, medicul care a devenit cunoscut după ce i-a convins pe toți părinții din localitatea lui să își vaccineze copiii, în plină epidemie de rujeolă, își amintește acum cum chiar și el a fost la un pas să renunțe, la un moment dat, la lupta pentru vaccinul HPV. În cei peste 10 ani în care Ministerul Sănătății nu a mai cumpărat vaccinul, a avut momente când lupta lui și a medicilor i se părea în zadar: "După cum știm, această colectare de cereri a avut o evoluție sinusoidală. Asta din cauză că, în momentul în care colegii mei au început să colecteze cereri, au început să fie duse la DSP, DSP-ul a spus de multe ori "De ce le mai colectați, pentru că știți foarte bine că nu o să primiți vaccin?". Au fost atât de multe elemente descurajatoare. Spre exemplu, eu, în cursul anului 2019, nu am mai colectat nicio cerere, tocmai din cauză aveam această senzație că efortul din 2017-2018 a fost în zadar."

Minunea din anul 2020 și bulgărele de zăpadă care se rostogolește


În anul 2020 s-a întâmplat "minunea", povestește Gindrovel Dumitra: "Am primit vaccin pentru fetele care au depus cereri în anii 2017 și 2018, iar în 2020 am colectat un număr destul de mare de cereri, mai ales în perioada dinainte de pandemie."

În acest moment, el și colegii săi așteaptă dozele pentru a putea vaccina și fetele care au depus cereri în anul 2020.

"Dar, una peste alta, este un lucru extraordinar faptul că deja am format un bulgăre de zăpadă care, rostogolindu-se, trebuie să crească din ce în ce mai mult. Iar acest bulgăre de zăpadă se numește încredere. Încrederea părinților în acest vaccin, care este un vaccin sigur, eficient și mai ales poate să salveze viața unei fetițe care nu se va mai îmbolnăvi de cancer de col uterin. Iar asta este ceea ce contează", spune Gindrovel Dumitra.

Vaccinul acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație


Vaccinul acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație, explică medicul Gindrovel Dumitra.

"Acesta a fost unul dintre motivele de refuz al vaccinului în anul 2008: la acel moment erau incluse două serotipuri de HPV care acopereau, împreună, 71,5% din tulpinile circulante. Dar ce logică este aceasta, că un vaccin care acoperă 71,5% și reușește să reducă mortalitatea cu 71,5% nu este bun? Între timp a apărut vaccinul nonavalent, care acoperă 7 tulpini oncogene plus cele două tulpini care sunt responsabile de verucile vulgare și care acoperă peste 90% dintre serotipurile circulante. Da, într-adevăr, există 10% dintre serotipurile oncogene, cele care determină cancerul, care nu sunt acoperite în acest moment. Dar acest lucru nu reprezintă un motiv de a lua o decizie împotriva vaccinului, atâta timp cât vaccinul reduce cu 90% numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de cancer de col uterin. Este cel mai bun lucru pe care îl avem la dispoziție. Ar fi ideal să îl avem la dispoziție pe cel cu acoperire 100%, dar în timp, probabil că va sosi și acela."

Vaccinul HPV nu este singurul vaccin care previne cancerul, mai există și un vaccin care previne hepatita. Iar hepatita poate să ducă și ea la hepatom celular, care este tot cancer.


Vaccinul HPV nu previne doar cancerul de col uterin, ci previne câteva tipuri de cancer. "HPV-ul este responsabil de apariția mai multor cancere, dintre care cancerul de col uterin este cel mai important. Dar el previne cancerul laringian - aproximativ 50-60% dintre formele de cancer laringian pot să aibă la bază modificările produse de către HPV. Apoi, o parte din cancerul faringian, cancerele penian, vulvar, anal și uneori tegumentar. Numai că aici ponderea este mai redusă decât în cazul cancerului de col uterin, acolo unde este demonstrat că în peste 99% dintre cazuri, leziunile inițiale au fost produse de virusul HPV", explică Gindrovel Dumitra.

"Practic, vaccinul impotriva HPV previne mai multe tipuri de cancer, iar acest lucru justifică beneficiul pe care îl ai atunci când administrezi vaccinul HPV la fetițe, pentru că previne nu doar cancerul de col uterin, ci și alte forme de cancer, iar la băieți avem un dublu beneficiu: beneficiul creat de protecția directă - împotriva acelor forme de cancer despre care vorbeam, și protecția indirectă - în sensul că ei, în momentul în care sunt vaccinați, nu mai pot fi vectori de transmitere, iar acest lucru contează foarte mult", subliniază medicul.

De ce 11-14 ani și care este "vârsta perfectă" pentru administrarea vaccinului HPV


Campaniile sau programele naționale se adresează acelor boli a căror reducere ar avea un impact în aceea ce privește sănătatea publică. "Atunci când faci un program național, sigur că te gândești cam care ar fi impactul asupra sănătății publice, însemnând scăderea numărului de persoane care se îmbolnăvesc de cancer de col uterin anual, respectiv numărul de persoane care decedează de cancer de col uterin - iar aici, cifrele sunt undeva între 3.000 - 4.000 de cazuri anual în România, respectiv între 1.500 - 2.000 de decese în fiecare an", explică medicul Gindrovel Dumitra.

"Ei bine, când ai astfel de cifre, sigur că începi să te gândești la programe de vaccinare. Când obții beneficiul maxim? Când vaccinul este administrat înainte de debutul vieții sexuale. De ce este important acest lucru? Pentru că vaccinul are un clar caracter profilactic, adică previne infecția cu HPV, dar nu vindecă eventualele leziuni produse de infecția cu HPV. Cu alte cuvinte, beneficiul maxim îl avem în momentul în care administrăm acest vaccin persoanelor înainte de începerea vieții sexuale. Și se consideră în acest moment că nivelul cel mai bun de anticorpi îl obținem dacă administrăm între 9 și 14 ani - acesta este intervalul cel mai corect", continuă el.

Multe țări au și un program de recuperare a fetelor care nu au putut să prindă vaccinul între 9 și 14 ani și îl pot administra în intervalul 15-25 de ani, când se poate face vaccinare fără niciun fel de testare prealabilă, mai spune Gindrovel Dumitra.

De asemenea, și după vârsta de 25 de ani, orice persoană poate fi vaccinată cu acest vaccin "până la vârsta de 45 de ani - aceasta este limita superioară de vârstă la vaccin - dar este recomandat să parcurgă și screeningul, examenul Babeş-Papanicolau. De ce este important? Pentru că vorbim de persoane care sunt active din punct de vedere sexual. Incidența mare a infecției se produce undeva între 15 și 25 de ani - acolo se produc cele mai multe infecții cu HPV. În momentul în care am avut această incidență mare a infecțiilor, este foarte posibil ca o persoană care se vaccinează la vârsta de peste 25 de ani să aibă deja niște leziuni preexistente produse de HPV. După cum spuneam, vaccinul nu a dovedit încă că vindecă leziunile preexistente. Și atunci, este foarte important să identificăm dacă există aceste leziuni, pentru ca ele să fie tratate pe calea pe care o cunoaștem - mă refer la aspectele ginecologice, chirurgicale. Și, bineînțeles, indiferent dacă există sau nu acolo o leziune, persoana respectivă se poate vaccina fără niciun fel de problemă, pentru că previne, pe de o parte, reinfecția cu același serotip și, pe de altă parte, și infecția cu alte serotipuri care pot să determine cancer de col uterin."

De ce campania din 2008 a fost un eșec total


Gindrovel Dumitra spune că "vârsta perfectă" la care se poate administra vaccinul este între 9 și 14 ani. "Noi am ales să vaccinăm de la vârsta de 11 ani pentru că la prima campanie, în anul 2008, s-a încercat această vaccinare începând cu vârsta de 9 ani. Și a fost un eșec și datorită faptului că la vârsta de 9 ani fetițele au caractere speciale secundare nedezvoltate, mamele nepercepând importanța vaccinării și considerând că mai este mult până atunci. Și atunci, după vârsta de 11 ani, când se dezvoltă caracterele sexuale secundare, lucrurile sunt un pic mai vizibile în ceea ce privește iminența unui astfel de beneficiu."

Campania de acum 12 ani "a fost un eșec total", spune medicul Gindrovel Dumitra.

Ce s-a schimbat între timp? "În primul rând, a fost foarte important modul în care a debutat acea campanie, pentru că, la momentul respectiv, discutam despre un vaccin care apăruse pentru prima dată în România. Programul de vaccinare neavând niciodată probleme de administrare - adică pur și simplu nu exista campania anti-vaccin la acesl moment - practic, ne-am trezit dintr-odată cu o avalanșă de informații neverificate care au fost preluate de către presă și ne-am trezit, peste noapte - pentri că la acea vreme nu exista Facebook - practic, presa audio-vizuală era cea care făcea legea în ceea ce privește transmiterea de informații. Ei bine, dacă la televizor au spus că în America au fost nu știu câte decese, însemna că este adevărat, informația nu putea să fie altfel decât corectă. Și atunci, fără discuție, părinții respectivi au reacționat instinctual, dar protector pentru copiii lor, ceea ce din punctul meu de vedere este cât se poate de natural.""Ceea ce a lipsit la acel moment a fost incapacitatea de reacție a statului. Și spun a statului, nu neapărat a zonei profesionale, pentru că, teoretic, statul deja, într-un fel sau altul, gestionase un proces de vaccinare care mergea natural, fără eforturi deosebite din partea autorităților - eforturile erau doar undeva la cabinetele noastre - iar ei nu aveau capacitatea instituțională de a putea să reacționeze. Am reacționat noi, din punct de vedere profesional, dar, din păcate, amploarea fenomenului de atunci ne-a copleșit, a fost peste capacitatea noastră de a răspunde", își amintește Gindrovel Dumitra.

"După aceea, campaniile de vaccinare au devenit o realitate, nu numai pentru vaccinul HPV, ci și pentru alte vaccinuri - vaccinul gripal în 2009, vaccinul BCG în 2013 - și uite așa am ajuns undeva în anul 2016 ca să asistăm la prima epidemie serioasă de rujeolă, cu număr semnificativ de decese."

"În plus, acel grup populațional care era hotărât anti vaccin, antivacciniștii clasici, au început să se izoleze, iar în preajma lor erau persoane nehotărâte, însă în jurul lor au apărut oameni care au spus: 'Stai un pic! După atâția ani e clar că acești oameni nu știu ce vorbesc sau există o problemă de logică în ceea ce privește mesajele anti vaccin.' Astfel că am asistat destul de repede la 'deșteptarea' unei pături destul de importante din populație, iar acest lucru s-a văzut acum. Ei bine, cel mai important lucru pe care trebuia să îl facă statul român în momentul în care a avut o astfel de pătură: trebuia să creeze acel bulgăre de încredere care, rostogolindu-se, să aducă din ce în ce mai mulți adepți. Așa cum se întâmplă acum cu vaccinarea împotriva SARS-CoV2, când, practic, încrederea pe care a dat-o personalul medical în vaccin a fost cea care a generat, din partea populației, un val de cereri pentru vaccinare", mai spune medicul.

În cazul HPV, "campaniile au evoluat în salturi. Noi suntem destul de implicați pentru că vedem persoane care își pierd viața, mame tinere care sunt pierdute de către familie, de către copii, de către soți, vedem tragediile care se întâmplă. Și atunci este normal să reacționezi. Poate că cifrele nu au aceeași valoare ca atunci când au un nume."

Campania care a reușit în ciuda faptului că nu se vorbește despre ea


În campania de vaccinare împotriva HPV nu a existat și o campanie de informare, cu toate că a existat intenția, spune Gindrovel Dumitra. "Pe de altă parte, într-adevăr, această campanie a fost acoperită de pandemie. La începutul anului trecut erau puse la punct detalii pentru dezvoltarea unei campanii de informare, au mai fost tentative. De exemplu, în anul 2017, atunci când am început să colectăm cereri, a existat inclusiv o campanie croită la nivel național pentru a transmite informații, au fost făcute inclusiv niște materiale de informare, dar într-adevăr nu au avut acoperire națională. Eu nu mă pricep foarte bine la mijloace de comunicare, dar presupun că în acea mare de indiferență, trebuia să vii cu mesaje țintite care să răstoarne, la un moment dat, interesul opiniei publice, astfel încât să putem trage o concluzie corectă - mă refer aici la cetățeni."

Medicul Gindrovel Dumitra spune că, "fără discuție", o campanie de informare măcar similară celei pe care o vedem pentru vaccinul împotriva SARS-CoV2 ar fi ajutat foarte mult: "Pentru că multe persoane se află în zona aceea în care nu au intenția de a accepta vaccinarea. Iar noi trebuia să îi mutăm, încet-încet, din zona aceasta în zona în care să dorească niște informații și să vină la noi să le ceară. Sau, în momentul în care noi le prezentăm, ei să fie un pic mai deschiși la aceste informații."

"Eu am observat în multe state europene unde vaccinarea împotriva HPV a reprezentat un succes o persistență în ceea ce privește derularea programului național. Persistență care a dus, în final, la anumite rezultate. Ei bine, la noi, această persistență a lipsit. Am pierdut lupta în 2008-2009, am abandonat terenul pentru 10 ani. Ei bine, acest lucru, din punctul meu de vedere, este inacceptabil", încheie Gindrovel Dumitra.

HPV - cea mai cunoscută infecție cu transmitere sexuală din lume. OMS încearcă să grăbească eliminarea cancerului de col uterin până în 2030


Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție cu transmitere exclusiv sexuală din lume, "vinovată" pentru declanșarea câtorva tipuri de cancer. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV.

În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin (cel mai frecvent), cancerul laringian, cancerul faringian, penian, vulvar, anal și tegumentar.

Singura modalitate considerată eficientă de prevenție a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV este vaccinul anti-HPV.

Organizația Mondială a Sănătații a adoptat o strategie globală prin care își propune să grăbească eliminarea cancerului de col uterin pentru perioada 2020–2030.

Strategia globală are ca obiective:
 • 90% dintre fete să fie vaccinate complet cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani.
 • 70% dintre femei să fie supuse unui test de înaltă performanță până la 35 de ani și din nou până la vârsta de 45 de ani.
 • 90% dintre femeile identificate cu boli de col uterin să primească tratament (90% dintre femeile cu leziuni precanceroase și 90% dintre femeile cu cancer invaziv).

Cancerul de col uterin poate fi depistat prin testul Babeş-Papanicolau, o investigație medicală simplă, care este gratuită în România, iar medicii recomandă ca toate femeile cu vârsta între 18 şi 64 de ani să facă anual testul. Depistat într-o fază incipientă, cancerul de col uterin poate fi tratat. Numărul mare de cazuri și de decese din țara noastră arată însă că puține românce fac această analiză periodic.

În România, campania de vaccinare în derulare, care se adresează fetelor între 11 și 14 ani, este doar un prim pas. Problema adolescentelor de peste 15 ani rămâne, practic, deschisă. La fel și a băieților, care pot fi purtători ai virusului HPV. În acest moment, părinții care vor să își vaccineze fiicele adolescente cu vârsta peste 15 ani împotriva virusului HPV și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. În multe familii sărace, în special din mediul rural, acest lucru este, însă, aproape imposibil, vaccinul anti-HPV nefiind unul "pentru toate buzunarele": o doză de vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, după vârsta de 14 ani trebuie administrate 3 doze la un interval de minimum o lună între prima și a doua și de 6 luni cea de-a treia.

În plus, deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, iar beneficiul maxim este obținut atunci când vaccinul este administrat înainte de debutul vieții sexuale, sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii).

Australia este prima țară din lume care a anunțat că ar urma să elimine complet cazurile de cancer de col uterin în următorii 20 de ani.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

178220 vizualizari

 • +11 (25 voturi)    
  mda (Joi, 29 aprilie 2021, 9:05)

  SoulSearcher [utilizator]

  vaccinare ??? huoooo... piei satana

  mentalitatea romanului in a nutshell in 2021 :DDD
 • +21 (31 voturi)    
  De ce doar adolescente si BAIETI NU??? (Joi, 29 aprilie 2021, 9:10)

  Gryphus [utilizator]

  e o discriminare stupida care se intampla numai in Romania.

  in Germania, Anglia etc se vaccineaza si baietii si fetele pt ca toti sunt purtatori ai acestui virus care determina CANCER atat pt barbati cat si pt femei.
  • +11 (21 voturi)    
   Foarte buna intrebare. (Joi, 29 aprilie 2021, 9:37)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Din cate gasesc incidenta cancerelor la barbati provocata de HPV este semnificativa. Plus ca daca sanatatea gentiala a femeilor este preocuparea principala a MS, atunci limitarea bazei de infectare este foarte importanta.
  • -12 (30 voturi)    
   Sssingura soluție (Joi, 29 aprilie 2021, 10:43)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Dar de ce doar băieții și fetele? Adulții ce au? Să vaccineze domle pe toată lumea, că numai așa scăpăm de virus.
   • +1 (9 voturi)    
    tu esti cam zgomot de fond (Joi, 29 aprilie 2021, 11:44)

    Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    nimic mai mult. te cam platesc de pomana
   • +4 (8 voturi)    
    deoarece (Joi, 29 aprilie 2021, 12:32)

    yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    ulterior debutului vietii sexuale sansele sa devii destul de repede purtator sunt foarte mari iar vaccinul nu mai are efect.
   • +2 (10 voturi)    
    Si adultii pana la 45 de ani pot fi vaccinati (Joi, 29 aprilie 2021, 12:51)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    In October 2018, based on results from 4vHPV clinical trials in women through age 45 years and bridging immunogenicity and safety data in women and men, the Food and Drug Administration (FDA) approved 9vHPV for use in women and men through age 45 years.
  • 0 (0 voturi)    
   Cancer uterin!!! (Sâmbătă, 1 mai 2021, 12:31)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ai reușit sa ma scoți din sărite. In articol se vorbește daspre vaccinare împotriva “cancerului uterin”
   Uter au doar femeile. De ce te bagi tu in fata cu băieții?
   Doar așa, ca sa lansezi Panseuri printre postaci.
 • +12 (16 voturi)    
  ce trebuie sa faci ca să te vaccinezi? (Joi, 29 aprilie 2021, 9:46)

  trecatoru [utilizator]

  Te adresezi medicului de familie?
  Mi s-ar părea cea mai utilă informație la un asemenea subiect.
 • +12 (22 voturi)    
  Ca de obicei, statul roman ia decizii idioate (Joi, 29 aprilie 2021, 9:52)

  Alexos [utilizator]

  Daca o femeie peste 18 ani doreste sa se vaccineze, trebuie sa scoata din buzunar vreo 2000-3000 lei (atat costa cele 3 doze) pentru ca statul roman refuza sa-i acorde acest drept.
  • +1 (11 voturi)    
   MS si MF (merge aia cu aceeasi .....) (Joi, 29 aprilie 2021, 12:00)

   userul_mihai [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

   Cumva trebuie instituita o fereastra de vaccinare, eu gasesc totusi normal. Intre anumite varste vaccinul e decontat de stat, apoi e cu bani, caci si eficacitatea sa scade in raport cu varsta (a explicat doamna prof Elvira Bratila la Starea Natiei).

   Astfel, e normal ca statul sa se concentreze pe raportul maxim cost:eficacitate (asa e peste tot pe planeta, nu doar cu vaccinurile ci cu orice tratament sau investigatie medicala, se face pe etape sau se fac unele in raport cu altele, pt a obtine maximul la pretul cel mai mic- in raport cu celelalte optiuni).

   Ca statul roman e ignorant, cretin etc dintotdeauna, e alta poveste. Dar nu as da vina doar pe stat. Eu stiu medic de familie care sfatuieste mamele sa NU isi vaccineze fiicele anti HPV ca x si y, motive tampite, de la teorii fara studii in spate pana la biserici credinte sex inainte de casatorie.

   Probabil o campanie foarte agresiva a MS pe langa medicii de familie, sa ii oblige cumva sa faca raportari clare despre sfaturile oferite, eventual referinte incrucisate cu pacienti alesi prin sondaj pentru a verifica daca ce zice medicul e pe bune sau din pix si evident cu recompensa (daca iti faci treaba) si pedeapsa.

   Dar hei, cui ii pasa, suntem in top tari UE la mortalitate in atatea boli prevenibile prin vaccinare, de ce sa nu fim si la femei cu cancer cervical?
 • -10 (36 voturi)    
  alo (Joi, 29 aprilie 2021, 9:52)

  Point [utilizator]

  ia treceti in spate si pastrati linistea.acum se moare doar de covid ati inteles?
  nu mai exita nici o boala mortala,numai covid!
  • +1 (7 voturi)    
   Totusi ai grija cum treci strada (Joi, 29 aprilie 2021, 14:29)

   Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui Point

   Trece-o pe cal sau macar pe zebra...
   • +2 (6 voturi)    
    pai (Joi, 29 aprilie 2021, 16:55)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

    si daca zebra e contaminata?de masini nu mai vb ca sunt toate nfectate.cancerul e frectie la picior de lemn,sida e o floare decorativa
    insa covidul e manca mortilor.
    btw,are cineva o lista a cauzelor mortii pre 2020?
 • -13 (33 voturi)    
  vaccin util, testat, fără agendă politică (Joi, 29 aprilie 2021, 9:56)

  NicuPandemicu [utilizator]

  Așa arată un vaccin cu adevărat util și suficient testat în timp, a cărui administrare nu presupune nici șantaj, nici heirup stahanovist.
  • +7 (25 voturi)    
   De aia l-au sabotat antivaccinistii? (Joi, 29 aprilie 2021, 10:34)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   Ce bine le spui, doar ca ar trebui sa le-o spui antivaccinistilor. Ca ei au mancat la fel de mult rht si la acest vaccin.
 • +16 (22 voturi)    
  Vaccinul e pt ambele sexe (Joi, 29 aprilie 2021, 10:25)

  fat.cat [utilizator]

  Infectia cu HPV e practic inevitabila. Profilaxia primara e esentiala. Vad ca dl. doctor vorbeste doar despre sexul F si trece cam usor peste toata patologia determinata de HPV si la sexul M. Ma intreb daca parintilor de baieti li se ofera macar optiunea de vaccinare la cabinetul medicului de fam. Sau daca ai un baiat de 12 ani si vrei sa-l vaccinezi, trebuie sa platesti, ca in tara fara educatie sexuala vaccinul anti-HPV e gratis doar pt fete.
  • -1 (5 voturi)    
   nu inteleg, (Joi, 29 aprilie 2021, 19:44)

   samka [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   de ce afirmi ca e 'practic inevitabila'? Eu nu am avut-o, si nimeni dintre cei pe care ii cunosc. Cred ca o educatie sexuala si emotionala sanatoasa ajuta copilul mult mai mult sa nu se infecteze. Plus controalele periodice. Asa ar trebui sa arate profilaxia primara. Altfel ce facem, ne vaccinam si anti-meteoriti?
   • 0 (4 voturi)    
    . (Joi, 29 aprilie 2021, 23:08)

    userul_mihai [utilizator] i-a raspuns lui samka

    Confunzi termenii. Daca in urma controlului periodic esti diagnosticat pozitiv, trebuie sa tratezi boala, nu? asta nu mai e profilaxie primara, deja e profilaxie secundara in vederea prevenirii bolii mai grave.

    Iar o educatie sexuala nu e neaparat de ajuns in cazul HPV, caci barbatii sunt purtatori asimptomatici, iar virusul se poate transmite inclusiv prin prezervativ (ochiurile facute de fibrele de latex sunt mai mari decat diametrul HPV).

    Profilaxia primara este exclusiv vaccin.
 • +7 (15 voturi)    
  Guvernele Orban - Citu (Joi, 29 aprilie 2021, 10:40)

  robyzs [utilizator]

  Guvernele Orban - Citu au platit televiziunile cu 5 milioane euro in ultimul an dar au uitat sa faca campanie pentru acest vaccin.
  • +4 (6 voturi)    
   pai (Joi, 29 aprilie 2021, 12:35)

   Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   se pare ca si fostul ministru, vladut razbunescu, a uitat sa faca campanie acetui vaccin. si totusi, aflam ca, pe langa pandemie, anul trecut MS s-a mai ocupat si de alte lucruri - si asta fara share-uri si like-uri pe facebook
 • -3 (11 voturi)    
  se numeste, (Joi, 29 aprilie 2021, 11:12)

  nick1587873340950 [utilizator]

  distragerea atentiei de la evenimetele actuale!
  • 0 (8 voturi)    
   Te referi la COVIDITĂ (Joi, 29 aprilie 2021, 18:08)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Covidul este o formă gravă și mortală de guturai. Pentru cei afectați este o tragedie, pentru sănătatea publică nu este un masacru. Măsurile pompieristice de protecție luate din China pînă în România (trecînd prin SUA și Spania) vor face mai mult rău pe termen lung decît pandemia care, acum 150 de ani ar fi trecut aproape neobservată între speranța de viață de pînă la 40 de ani și molimile anuale în rîndul copiilor și al adulților.
   • 0 (0 voturi)    
    auzi, (Vineri, 30 aprilie 2021, 16:14)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

    "VASILE", tu crezi ca vorbesti cu un idiot neinformat ? totul e un fals, asteapta pina va fi gata procesul ce se desfasoara, si vorbeste pe urma
 • +2 (10 voturi)    
  unpopular opinion (Joi, 29 aprilie 2021, 12:11)

  userul_mihai [utilizator]

  Cred ca aici ar trebui o discutie ampla in societate, parlament, guvern, presedinte, obiective asumate in campanii electorale etc.

  La ce ma gandesc exact? La o discutie. E adevarat ca pt vaccinuri gen cele anti covid fara studii pe termen lung (ani sau zeci de ani) nu prea poti sa impui obligatoriu 100% vaccinare caci nici tu ca autoritate nu iti poti asuma eventuale efecte RARE secundare care sa se manifeste peste N ani.

  Ok, trecand de acest inconvenient, probabil ar fi util in societatea noastra fara educatie sexuala, cu paciente minore ce se prezinta la ginecolog (trust me) cu infectii cu transmitere sexuala (ok, nimic foarte grav, se rezolva cu antibiotice in cele mai multe cazuri) dar care cand sunt chestionate despre moduri de contraceptie, cum sa eviti astfel de situatii etc realizezi ca nu au niciun fel de cunostinte minimale sa se impuna OBLIGATIVITATEA (100%) vaccinarii - cele din schema obligatorie in care sa fie inclus si acest Gardasil9 (de preferat, ca sunt mai multe vaccinuri anti HPV).

  A, antivaxxeri, ultraortodocsi si alti neaveniti cu 3 neuroni care urla in necunostinta de cauza exista si vor exista mereu, peste tot nu doar la noi (difera eventual doar forma, dar esenta e tot pe acolo). Astfel, daca statul nu e in stare prin programe detaliate de informare si persuasiune (prin argumente corecte si logice), macar prin aceasta forma de ''constrangere'' (tot spre binele cetatenilor) ar putea actiona.

  Repet, e doar o opinie, poate unora li se va parea extremista, dar face parte din realitatea romaneasca pe care unii dintre noi o vedem des (mai ales in cadrul acelor asa-numite actiuni tip ''caravana'').

  Chiar as fi curios ce opinii aveti (fara hate pls)
  • -2 (14 voturi)    
   Dar daca vreau sa fac HPV ce ai impotriva? (Joi, 29 aprilie 2021, 14:10)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui userul_mihai

   Daca asta imi doresc!!!! Unde se termina dreptul meu la imbolnavire si incepe al tau la vaccinare de masa fortata?
   • +5 (13 voturi)    
    . (Joi, 29 aprilie 2021, 14:25)

    userul_mihai [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Stii unde? La costurile imense de chirurgie si radioterapie pe care o pacienta cu cancer cervical (cele mai multe poate nu contribuie o viata intreaga cu costurile aferente ingrijirii doar acestei patologii) le provoaca. Inmulteste asta cu numarul de cazuri de cancer pe an si apoi vezi de ce arata spitalele cum arata, de ce nu sunt mai multe dotari medicamente locuri etc. (nu zic, evident, ca e singura cauza, dar poate de aia occidentul baga saci de bani in preventie, ca e mult mai ieftin decat tratamentul de specialitate)

    Daca vrei sa te imbolnavesti ca e dreptul tau, nici nu apela la serviciile medicale cand deja esti intr-o faza avansata cu metstaze peritoneale, ca dreptul la sanatate vine si cu o minima responsabilitate (vezi Canada unde daca ai vicii, nu respecti programele de screening etc esti suprataxat pt asigurarile de sanatate).

    Ma rog, nici nu stiu de ce raspund la o asemenea intrebare, dar de dragul dialogului, sa fie.
    • -4 (10 voturi)    
     O discutie interesanta. (Joi, 29 aprilie 2021, 14:54)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui userul_mihai

     Dar problema mea este ca sunt OBLIGAT deja sa platesc sistemul medical de care nu vreau sa beneficiez. Apoi apar ideei crete cu obligativitatea preventiei ca sa nu cheltui banu Guvernului sa aiba aia ce fura. Ok, exista motive logice, chiar foarte logice ca vaccinarea asta sa fie buna. Dar de acolo pana la obligativitate e o incalcare imensa a dreptului constitutional la integritatea fizica.
     Daca vrei sa o faci la liber, asa cum majoritatea ar accepta-o, atunci ai lasa aburelile astea numite sistem de sanatate public care e un dezastru imens. Facem totul pe asigurari private, si daca careva nu vrea, nu cotizeaza si nici nu primeste mai mult decat sistemul de urgenta si un bilet de bus. Sau daca nu isi indeplineste verificarile si vaccinul HPV recomandat de asigurator, plateste conform cu deciziile sale.
    • -2 (10 voturi)    
     Un raspuns idiot (Joi, 29 aprilie 2021, 16:22)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui userul_mihai

     Un raspuns idiot...nu ca userul ar fi un idiot, desi asa apare.

     Tot sistemul de sanatate se bazeaza pe "solidaritate sociala"...de la bun inceput e acceptat ca unii se imbolnavesc si, pentru ei, se cheltuie sume mult mai mari decat au contribuit. Asta e explicatia pentru care ii pui pe toti sa cotizeze standard, obligatoriu, desi riscurile sunt diferite. Din obligatia TA de a plati in avans decurge obligatia STATULUI de a-ti asigura suportul de sanatate prevazut, INDIFERENT de cheltuieli.

     Vrei altceva? Faci un sistem ca in US - 90% privat. Nu-ti pasa de sanatatea ta, nu cumperi asigurari de sanatate, beneficiezi doar de un minimum social.

     Doar un idiot nu poate intelege ca cele doua sisteme NU pot coexista in acelasi timp si in acelasi spatiu (cetatenii NU pot fi - in acelasi timp - obligati sau liberi de obligatii privind contributiile de sanatate).
     • 0 (6 voturi)    
      Cele doua pot coexista. (Joi, 29 aprilie 2021, 16:57)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Ca si la noi poti sa iti faci o asigurare privata, deci coexista chiar acuma. E drept nu scapi de plata sistemului public decat prin ilegalitati.
      "decurge obligatia STATULUI de a-ti asigura suportul de sanatate prevazut, INDIFERENT de cheltuieli." Dar are o limita destul de joasa, sau astepti pana expira necesitatea. Ca de altfel toate cazurile de cancer tratabil experimental nu sunt tratate veci in sistemul public. La cel privat daca asigurarea acopera iti da banu si bagi ce vrei.
      Una e un contract social care eu personal nu l-am semnat vreodata si alta e un contract direct intre parti, pe care il poti duce in instanta daca e nevoie.
      Simpatic e cazul din articol unde preventia ar duce la un beneficiu financiar al tarii in 20 de ani. Daaaaar ciclul electoral de 4-5 ani prin excelenta le face nefavorabile clasei politice. Daca a fost vreodata vreo campanie de preventie a venit de la producator pentru motive banesti. Cum e si cazul de mai sus.
      Scopul poate fi nobil, dar executia e proasta si suportul politic va fi pe veci bazat pe impinsul pharma.
      • +1 (7 voturi)    
       Nu coexista nimic (Joi, 29 aprilie 2021, 18:02)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       Nu coexista nimic, nu e cum spui tu. OBLIGATIA e OBLIGATIE pentru toti cetatenii, nu e ca si cum "daca cumperi asigurare privata nu mai platesti asigurarea de stat". Daca decizi sa platesti un bodyguard personal, e problema ta; obligatia de a-ti plati taxele din care e platita Politia, ramane!

       In ceea ce priveste "preventia" aia, cu referire la vaccinul in discutie, stai putin. Inca nu s-a facut sau demis cert o legatura intre vaccin si fertilitate...pur si simplu pentru ca n-a fost destul timp biologic. Ramane de vazut...
       Dar am si eu o curiozitate: de ce ii fu-te grija de vaccinurile altora pe toti necajitii astia mentali?
       Daca "beneficiul financiar al tarii in 20 de ani" (mi-a dat o lacramioara!!!) i grija lui Grigore, de ce niciun handicapat d'asta cu juma' de neuron nu face o analiza a acivitatii DNA, spre exemplu, sa vada cum, in fiecare an, pentru fiecare leu recuperat, statul a cheltuit 2500 lei? (pentru forumul asta, intrebarea e absolut retorica)

       PS: Sistemul de sanatate bazat pe "solidaritate sociala" e cel mai rau posibil, CU EXCEPTIA tuturor celorlalte.[parafraza]
       Nu poti nici macar sa-ti imaginezi dramele americanilor care, dupa ce isi pierd un job, isi pierd si asigurarea de sanatate...si practic, dupa 20 de ani in care au cotizat juma' de milion de dolari, sunt ca aia care n-au cotizat 2 centi.
       • 0 (0 voturi)    
        Pai DNA este o arma politica. (Marţi, 4 mai 2021, 8:29)

        Lok [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        A fost utilizata cu succes si are efecte foarte rapide. La prima acuzatie ai rezolvat incomozi, scormonesti pana gasesti etc.. Are valoare peste cei 2500 la 1 cheltuiti. Nu pentru tine, desigur! Dar daca vei accede intr-o pozitie mai serioasa vei beneficia sau vei fi facut praf.
        Si e normal odata ce nu mai contribui sa nu nu mai fi asigurat, asa ai un motiv serios sa iti cauti de lucru. Chestia asta cu esti protejat si daca nu iti dai silinta este ce a daramat multe sisteme sociale(iste).
   • +6 (10 voturi)    
    PPS (Joi, 29 aprilie 2021, 14:29)

    userul_mihai [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    A, sa nu mai vorbesc de cancerele ORL HPV+ la barbati (din motive lesne de inteles), ce morbi-mortalitate au si cat costa ingrijirea, de cele mai multe ori paleativa (asta neluand in calcul faptul ca pic-ul de incidenta poate fi inclusiv la 30-40 de ani, asa ca poti calcula apoi cat pierde sistemul de asigurari pt ca un cetatean consuma o caruta de bani si oricum moare intr-un timp relativ scurt (cativa ani) dupa toate interventiile medicale).

    Sau de cancerele anale HPV+, total ignorate (eventual considerate „hemoroizi”) si care deseori se prezinta la consult direct cu metastaze osoase (stii cat costa iradierea osoasa?)
 • -1 (3 voturi)    
  Profilaxia prin (Joi, 29 aprilie 2021, 23:46)

  Namaste [utilizator]

  ridicarea nivelului de trai...
 • 0 (6 voturi)    
  este bine ca s-a descoperit vaccinul pentru HPV (Vineri, 30 aprilie 2021, 7:47)

  mongolul [utilizator]

  dar, din pacate, au existat foarte multe cazuri de efecte negative; care distrugeau fata/femeia care a facut vaccinul; nu a fost o campanie antivaccin; a fost o campanie impotriva acestor vaccinuri, care lasa subiectele legume; de ce nu publicati cate astfel de cazuri au aparut? si la noi, si in lume? Asta inseamna o informare corecta a opiniei publice. Altfel, sunteti doar trompete ale firmelor ce produc vaccinuri.
  In plus, va auziti ce spuneti? Dupa voi, viata sexuala este o curvasaraie generalizata. Sau asa vreti sa fie. Daca partenerii isi sunt fideli, de unde pericolul luarii HPV? De pe clanta usii sau de la capacul w.c.-uli public?
  Sa fim seriosi...
  Si mai este o problema: vaccinurile astea, antiHPV (ca si cele anticovid) nu au un termen -cronologic- clar de actiune. Trebuie refacut periodic. Raiul fabricantilor... Cand iei atitea vaccinuri, riscul efectelor negative sporeste. De ce nu spuneti asta?
  De altfel, care este incidenta cancerelor produse de HPV la mia de locuitori? Nu este mai bine sa se testeze intii anticorpii subiectilor si apoi sa faca vaccin? (Ca si la vaccinul anticovid.) Voi vreti sa vaccinati toata lumea, chiar si cei cu rezistenta naturala la astfel de virusi. Ce e mult strica, bai tovarasi/patroni.....
  Perfectioati vaccinul, sa fie sigur si sa aiba un termen de actiune mai lung. Pe viata. Si introduceti teste pentru anticorpii specifici. Veccinati doar pesoanele care nu au anticopri specifici si cer acest lucru. (Chiar in articol se precizeaza ca majoritatea oamenilor blocheaza virusul natural. Atunci? De ce vreti sa-i vaccinati si pe ei?)
  Mai lasati gargara ca face rau.
 • +2 (2 voturi)    
  ceva nu inteleg (Vineri, 30 aprilie 2021, 16:35)

  mongolul [utilizator]

  am 4 voturi; dar totalul e -2. ?!!!! Nu se poate, geniilor. Fie am 0, fie -3. Uite cu cine fac aramata. Si ma cenzureaza........


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by