Ritmul de vaccinare a început și va continua să scadă, "începem să ne apropiem de punctul în care se termină entuziaștii care vor să se vaccineze și deja intrăm către coada lungă a vaccinării, care merge pe o formulă inversă, în care oamenii au nevoie de informații suplimentare, au nevoie de campanii de informare, au nevoie de modele", declară Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și fost consilier onorific în Ministerul Sănătății, la Interviurile HotNews LIVE. În aceste condiții, "sunt sceptic că vom ajunge la cei 5 milioane de vaccinați (anunțați de Guvern la 1 iunie - n.red.)", spune Răzvan Cherecheș. În ceea ce privește procentul de 70% din populație vaccinată, care ar putea însemna revenirea la normalitate, acesta ar putea fi atins abia în primăvara următoare, spune Răzvan Cherecheș.

Razvan CherechesFoto: Hotnews

Un grad de relaxare vom avea fără îndoială în jurul datei de 1 iunie, afirmă expertul în sănătate publică, "pentru că deja ratele de incidență au scăzut în foarte multe zone și avem o parte din populație deja vaccinată".

"Acum avem o scădere a numărului de cazuri și avem mai mulți factori care au contribuit: avem restricțiile, care au produs un efect asupra ratei de transmitere, avem creșterea numărului de persoane vaccinate și avem vremea caldă, care ne face să ieșim mai mult din casă, în aer liber, să stăm mai mult cu ferestrele deschise, practic să creștem volumul de aer din jurul nostru, ceea ce scade riscul de transmitere a infecției."

În ceea ce privește perioada verii, "lucrurile se vor păstra oarecum la fel. Dar nu mă aștept să avem o scădere semnificativă a numărului de cazuri, pentru că ritmul de vaccinare a început să scadă și începem să ne apropiem de punctul în care se termină entuziaștii care vor să se vaccineze și deja intrăm către coada lungă a vaccinării, care merge pe o formulă inversă, în care oamenii au nevoie de informații suplimentare, au nevoie de campanii de informare, au nevoie de modele. Deja comunicarea începe să joace un rol extrem de important și, până în acest moment, Guvernul pare să aibă o dificultate în a comunica eficient - nu ajunge ca președintele, primul ministru și câteva oficialități să facă apel la populație, e nevoie de mesaje care să utilizeze modele de modificare comportamentală, economie comportamentală, să fie mesaje diverse, să fie un parteneriat larg în societate. În acest moment nu avem ceva de genul acesta, mai degrabă sclipiri aici și colo. Nu e o campanie clară, articulată, cu un buget corespunzător și cu profesioniști în comunicare. Ritmul de vaccinare va scădea. Eu sunt destul de sceptic că vom ajunge la cei 5 milioane de vaccinați anunțați de Guvern (până la 1 iunie - n.red.) și, mai mult, sunt sceptic că până în toamnă vom ajunge la acel procent de 70% din populație vaccinată."

La toamnă vom avea cu siguranță un val 4 al pandemiei, însă mai slab decât valul 3. În ceea ce privește atingerea procentului de 70% din populație vaccinată - așa-numita "imunizare de turmă" - și revenirea la normalitate, aceasta ar putea fi atinsă abia în primăvara anului viitor, afirmă Răzvan Cherecheș: "Eu anticipez că în toamnă, din momentul în care vremea începe să fie mai rece, vom avea un val 4, mai mic decât valul 3, pentru că vom avea deja un procent din populație vaccinată, dar vom avea fără îndoială un val 4 care va duce fără îndoială la creșterea ratei de transmitere și, în unele zone, depinzând de rata de vaccinare care, după cum vedeți, deja începe să varieze semnificativ între regiuni - în unele județe a ajuns la 40%, în altele sunt procente extrem de mici. Așa că vom începe să avem din nou focare și restricții la toamnă. Toamna și iarna viitoare se va face încă un efort mare de vaccinare și eu sper ca în primăvara anului viitor să putem ajunge la 70% din populație vaccinată și să putem să revenim la normal."

Citește și: