​16 citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare în tratarea pacienţilor care suferă de cancer au discontinuități de aprovizionare la Institutul Oncologic din București, anunță Ministerul Sănătății, în subordinea căruia se află spitalul. Conducerea Institutului Oncologic a luat măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților, iar astăzi a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile, dă asigurări Ministerul Sănătății.

MedicamenteFoto: Comisia Europeana

Ministerul Sănătății precizează că nu s-au semnalat alte situații privind probleme cu aprovizionarea cu medicamente oncologice în alte spitale din țară.

Criza de medicamente de la Institutul Oncologic se datorează "unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru", arată Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic Prof. dr. Alexandru Trestioreanu București (IOB) și reprezentanților direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății un raport privind situația aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului.

Conform datelor furnizate de către cei responsabili, în prezent, în cadrul unității sanitare, există discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Această situație se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru, arată Ministerul Sănătății.

Echipa de conducere a Institutului Oncologic a luat măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților și a informat Ministerul Sănătății că astăzi a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile.

"Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice", a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Citește și: