​Situație cruntă la Institutul Oncologic din București, unde bolnavii de cancer au rămas de aproximativ 10 zile fără citostatice, iar o parte dintre medicii și șefii de secții din spital avertizează, într-o notă internă obținută de HotNews.ro, în legătură cu "imposibilitatea actului medical corect". Conducerea Institutului Oncologic spune că spitalul a preluat, în ultima perioadă, un număr mare de pacienți din alte centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești bolnavi nu au mai putut fi tratați. Situația s-ar putea rezolva săptămâna viitoare, a declarat Bogdan Tănase, managerul spitalului, pentru HotNews.ro.

Institutul Oncologic BucurestiFoto: Institutul Oncologic Bucuresti

Fără citostatice de 10 zile

În acest moment, la Institutul Oncologic "nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă, paleativă și nici terapii de urgență (factori de creștere, acid zoledronic, acid ibandronic)", atrag atenția medicii din spital, într-o notă internă obținută de HotNews.ro. Ei cer "urgentarea aprovizionării cu cele necesare, pentru a nu atenta la siguranța pacienților noștri".

Problemele au început acum 10 zile, potrivit notei interne semnate de o parte dintre medicii din spital. Aceștia au scris conducerii institutului că "Vă aducem la cunoștință lipsa citostaticelor uzuale din farmacia IOB de aproximativ 10 zile și imposibilitatea actului medical corect în consecință."

Nota internă semnată de o parte dintre medicii Institutului Oncologic din București:

Cine a lăsat bolnavii fără medicamente?

Instututul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București se află în subordinea Ministerului Sănătății. Noul manager, medicul Bogdan Tănase, a fost numit în funcție de fostul ministru Vlad Voiculescu în urmă cu o lună. Anterior, Bogdan Tănase a ocupat funcția de director medical al Institutului Oncologic.

Actuala conducere a Institutului Oncologic spune că problema nu ține însă de Ministerul Sănătății, ci mai degrabă de fosta conducere a spitalului: "În acest moment, ne confruntăm și gestionăm o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale. Cauzele sunt multiple. În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați. Politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare. Acest fapt a fost și imputat conducerii anterioare a unității medicale."

"Constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice nu permit aprovizionarea în urgență, iar metodele împrumutului din farmaciile altor unități, respectiv achizițiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienților", spun reprezentanții spitalului.

"Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București asigură prin Programul Național de Oncologie un buget calculat, în principal, în funcție de istoric. Ca urmare a fluxului de pacienți oncologici mai mare comparativ cu alte perioade de referință, bugetul este insuficient în acest moment. Am semnalat situația către CASMB și așteptăm o rezolvare rapidă. În acest moment, procedurile de negociere simplificată sunt în derulare", arată actuala conducere a spitalului.

Medicul Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București

Situația s-ar putea rezolva săptămâna viitoare

Medicul Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic, a declarat, pentru HotNews.ro, că situația s-ar putea rezolva până săptămâna viitoare: "Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există."

Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a aflat despre criza de citostatice de la Institutul Oncologic aseară, imediat după preluarea mandatului. Ioana Mihăilă spune că a discutat aseară cu managerul Institutului Oncologic, Bogdan Tănase, iar astăzi are programată o discuție cu directoarea Direcției Politica Medicamentului din Ministerul Sănătății.