Voiculescu: Medicii de alte specialităţi pot îngriji pacienţi Covid-19, fără să răspundă pentru eventuale prejudicii

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 25 martie 2021, 22:54 Actualitate | Sanatate


Vlad Voiculescu
Foto: AGERPRES
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că în perioada stării de alertă medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi Covid-19, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să fie răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii, informează Agerpres. Decizia a fost luată de Guvern, prin ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii sănătăţii, a precizat Voiculescu.

„Am spus-o de multe ori. În spaţiul public se vorbeşte despre paturi ATI, despre necesitatea de a creşte capacitatea la ATI. Se vorbeşte de paturi ca şi cum am vorbi despre mobilă. Limitarea principală este a resursei umane. Şi atunci vorbim de medici obosiţi, de asistente şi toţi care contribuie, vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă: să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu Covid-19. Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, Legea sănătăţii, am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Vlad Voiculescu, joi seară, după şedinţa de guvern.

El a explicat că, dacă aceste protocoale sunt respectate de către medici, ei nu pot fi traşi la răspundere.

„Deci, stabilim că medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate în condiţiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă de vreo consecinţă”, a adăugat Voiculescu.

El a spus, răspunzând întrebărilor pe această temă, că este o soluţie bună folosită de mai multe state şi este vorba doar de „o punere în lege, în legislaţia în vigoare, a unei normalităţi”.

„Este foarte clar. Este soluţia pe care au folosit-o o mulţime de alte state, este soluţia din Italia, este soluţia din Franţa, este aceeaşi soluţie aplicată peste tot. Medicul este cineva care a terminat o facultate, are o pregătire şi dacă respectă un protocol lucrurile trebuie să fie foarte clare. Trebuie, da, ca societate, dacă rugăm pe cineva să ne ajute şi respectă - repet - toate standardele, toate protocoalele, aşa încât viaţa pacientului să nu fie... sau viaţa, sănătatea, bunăstarea pacientului să nu fie niciun moment pusă în pericol, atunci evident că lucrurile trebuie să fie cât se poate de clare şi pentru acel medic”, a explicat Voiculescu.

Întrebat dacă un medic psihiatru sau ortoped poate trata un pacient la terapie intensivă, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Dacă are pregătirea necesară, are alături eventual şi un specialist care îi este suport şi urmează protocolul, atunci sunteţi în siguranţă”.

Andreea Moldovan: Medicii de alte specialităţi pot să asigure îngrijirea pacienţilor cu forme uşoare, moderate de boală / Nu se pune problema implicării medicilor stomatologi


Secretarul de stat Andreea Moldovan a explicat, la rândul său, că această decizie aduce un plus de linişte pentru medicii care lucrează acolo.

„Părerea mea este că e un lucru care în sfârşit aduce o normalitate în ceea ce se întâmplă în sistemul medical şi aduce un plus de linişte pentru medicii care lucrează acolo. Bineînţeles că specialităţile care nu au competenţă de terapie intensivă, adică nu sunt urgentişti sau nu au competenţă de terapie intensivă, nu vor putea lucra în astfel de unităţi, atunci când există personalul de terapie intensivă disponibil. Dar medicii din alte specialităţi (...) pot să asigure îngrijirea pacienţilor cu forme uşoare, moderate de boală, sau pot să colaboreze foarte bine cu restul specialităţilor care se ocupă cu astfel de pacienţi. În plus, în curricula de pregătire a unui medic internist, alergolog, imunolog, geriatru, nu ştiu ce alte specialităţi îmi vin în minte, există capitole de tratament al pneumoniilor acute, virale, bacteriene şi de altă etiologie”, a adăugat Moldovan.

Ea a precizat că nu se pune problema implicării medicilor stomatologi.

Ministrul Sănătăţii a mai transmis că Guvernul este obligat să ia anumite măsuri şi pandemia este „mai mult decât o boală”.

„Aş vrea să transmit un mesaj. Cred că toată lumea este obosită şi aş începe cu medicii şi personalul sanitar, de asemenea, elevii, profesorii, proprietarii de restaurante, toată lumea care este afectată într-un fel sau altul de această pandemie, fie că este afectată de boală sau de alte lucruri, de anumite măsuri pe care Guvernul este obligat să le ia. Cred că situaţia de faţă de multe ori este judecată greşit, pentru că ne gândim la această pandemie ca la o boală. O pandemie e mai mult decât o boală, pentru că, dincolo de cei care sunt afectaţi direct şi care acum sunt în spital, conectaţi la oxigen sau care primesc îngrijire spitalicească sau de orice fel, pandemia îi afectează pe foarte mulţi”, a spus Voiculescu.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6075 vizualizari

 • +5 (17 voturi)    
  e logic (Joi, 25 martie 2021, 22:59)

  cucuveauamov [utilizator]

  din moment ce avem Ministerul Sanatatii condus de un economist
 • +7 (15 voturi)    
  mai pe romaneste (Joi, 25 martie 2021, 23:30)

  Watcherss [utilizator]

  e OK daca-i omoara pe oameni, n-o sa-i traga nimeni la raspundere. bine macar ca e transparenta treaba (dupa cazul de la sibiu si tanti din bihor parca) ...
  • +1 (9 voturi)    
   Nu e complet articolul (Vineri, 26 martie 2021, 0:31)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

   In declaratie a zis 2 lucuri importante care lipsesc:
   1. nu e vorba ca mor oameni si nimeni nu pateste nimic; ca si pana acum, pentru malpraxis cauzat de nerespectarea protocoalelor sau a standardelor, doctorii vor fi trasi la raspundere
   2. chestia asta cu detasarea din alte arii s-a facut inclusiv in 2020 prin acorduri intre cadre, dar nu cu suport legal, asa ca oricine putea da in judecata chiar daca nu patea nimic pe premisa ca cineva din alta arie il trata - ceea ce iarasi e incomplet; in realitate erau supervizati (sau cel putin asa era specificat in protocol) de cei specialziati pe domeniul respectiv (de ex. terapie intensiva)

   ... acum ca mor bolnavi si in general mortul e de vina e partea a doua. Au fost cazuri cand managerii de spitale au facut pasi in spate si au aruncat pisica iar la controale concluzia era sa penalizeze financiar niste asistente. Dar nici sa scoatem din context declaratiile ministrului nu e ok.

   Sincer nu mi-a facut o impresie exceptionala si daca nu era Moldovan acolo, nu putea sa raspunda cam la 60% din intrebari, raspunsuri pe care le-a preluat ea (inclusiv bataia gloantelor de la jurnalisti, unde VV nu s-a sfiit sa o arunce in fata, chiar si cand jurnalistii insistau ca intrebarile erau pentru ministru nu pentru ea), dar nici ce zici tu nu e complet adevarat.

   Conform legii (si cu completarea din proiectul curent), cine nu respecta procedura e pasibil de malpraxis. E suficient sa asculti declaratiile + raspunsurile la intrebari din partea lui VV si Moldovan.
   • +1 (1 vot)    
    Proceduri, nu Oameni. (Vineri, 26 martie 2021, 13:24)

    Algo [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Ce spuneti, si pe drept, este ca in fapt in sistemul medical nu te trateaza Oameni, ci Proceduri.

    In fond, daca respecti Procedura, poti sa fi si pantofar de meserie, sau Robot.

    Pentru ca noua ne pasa de voi !

    Printre medicii ce vor fi asfel delegati, vor fi si cativa Oameni, ceea ce e bine.

    Totusi, in masura in care este decizia ta, de ce ai vrea sa te expui unui astfel de sistem ?
    Daca e alegerea ta, poti sa iei o decizie ca un adult?
  • -1 (3 voturi)    
   Ce cauți la ATI, de ce să mori? (Vineri, 26 martie 2021, 7:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

   Nu stai tu frumos acasă, respecți regulile de protecție contra COVID și nu ajungi la ATI. Nu știu ce crezi d-ta, dar eu văd ATI o antecameră a morții cu șanse mici să scapi cu viață. Medicii nu sunt Dumnezeu să te readucă la viață din morți. Să scapi cu viață după infecția cu COVID ajuns la ATI este un noroc și nu poate fi cineva vinovat de norocul cuiva. Nu mai fi așa revoluționar și ai grijă de tine.
 • +3 (11 voturi)    
  normal (Joi, 25 martie 2021, 23:48)

  John_Re [utilizator]

  ce mai trebuie legi daca ministrul le decide pe toate.
  • -3 (3 voturi)    
   si cine sa le decida? (Vineri, 26 martie 2021, 6:48)

   comentacu [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   deputatii? ai vazut tu pe acolo, prin parlament, vreo lighioana care stie sa scrie ori sa citeasca?
   • +1 (1 vot)    
    daca moare vreun pacient (Vineri, 26 martie 2021, 11:39)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

    medicul nespecialist poate fi acuzat de omucidere.

    ce-i va spune judecatorului? ca VV l-a asigurat ca nu va fi tras la raspundere?

    serios acum, chiar nu are nimeni discernamant la Ministerul Sanatatii?

    viata reala nu se petrece pe faisbuk.
   • 0 (0 voturi)    
    oho (Marţi, 6 aprilie 2021, 16:58)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

    in Comisiile de Sanatate sunt majoritar medici, praleo; numai ministerul e condus de nevolnici habarnisti
 • 0 (8 voturi)    
  eu am si experiente grave din siptal, (Vineri, 26 martie 2021, 0:14)

  richter [utilizator]

  si stiu cam ce se intimpla, dar cind nu mai sunt suficienti medici pe o specialitate, eu prefer tot un medic decat nimic sau,,,cine stie ce alta profesie care n-are legatura cu medicina; e o situatie grava, aici s-a ajuns; numai sa fie si ei de acord sa trateze covizi;
  prea mare haterism impotriva medicilor asa la gramada;
  FIECARE caz, e un caz particular, si doar medicul in cauza e responsabil de ceea ce a facut ; societatea incepe sa fie bulversata mai ales de TV-urile care macina toata ziua de-a valma, si utile si can-canuri de dragul ratingului, si o prea multi care se uita in gura lor (si care de fapt alimenteaza si ei acest circ) in loc sa caute si alte surse de informre; e mai comod, nu ?
 • +3 (11 voturi)    
  . (Vineri, 26 martie 2021, 0:18)

  zigzag [utilizator]

  Ce malpraxis cand se moare pe capete in pre-ATI? Tot mai bine e sa te vada cineva de alta specialitate decat sa mori pe targa la usa spitalului, asteptand la o coada de 50 de persoane in stare la fel de grava.
  • +2 (8 voturi)    
   asa e (Vineri, 26 martie 2021, 0:28)

   Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

   data viitoare cand nu-ti mai merge masina, du-te la un profesor de istorie, sigur va sti s-o repare.

   revenind la subiect, cam cum te poate ajuta un ortoped sau un stomatolog cand tu nu poti sa respiri?
   • +2 (8 voturi)    
    hai sa nu exageram (Vineri, 26 martie 2021, 1:33)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

    Nu la profesorul de istorie, dar la mecanicul care repara TIRuri poti sa alepezi daca toate service-urile sunt ocupate si trebuie sa pleci in concediu. Cam despre asta vorbim, ca nu s-a pus problema sa te trateze portarul de la spital...
    • +1 (1 vot)    
     Toate TIR-urile au motoare diesel (Vineri, 26 martie 2021, 7:40)

     Alui [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Crezi ca un mecanic din asta stie sa repare un motor pe benzina supra-alimentat? Sau un hybrid? Sau o masina electrica? Daca medicii respectivi au constiinta nici nu se vor atinge de un ventilator sa-l programeze pentru un bolnav intubat. Pacientul moare garantat la cea mai mica greseala. Si asa mortalitatea pacientilor Covid intubati in Romania e de 90%.
     • -2 (2 voturi)    
      pai hai sa vedem (Vineri, 26 martie 2021, 21:49)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

      Sigur nu-s experti, dar s-ar putea sa aiba mai multe sanse de succes decat unul care nu stie nimic. Ca pana la urma o intubare nu e rocket science. Si decat sa stea pacientul sa se sufoce in asteptarea unui medic care sa-l intubeze, mi se pare mai OK sa ii ofere asistenta unul care poate nu-i fix de meserie, dar tot stie sa urmeze pasii necesari, ca doar se urmeaza niste protocoale, nu se regleaza aparatele alea dupa ureche. Eu inteleg argumentele tale teoretice, dar cand nu ai suficienti medici, trebuie sa faci niste calcule de risc minim, iar ala sigur nu e sa astepti medicul care va veni dupa ce ai murit deja
    • +1 (3 voturi)    
     Watcherss voia omul de la morgă. (Vineri, 26 martie 2021, 7:52)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Să-l ajute să monteze aparatul de respirație artificială. Cum sa întâmplat la Matei Balș. Nu știu cum de face dar toate nenorocirile se petrec prin locuri un de oameni de la PSD sunt mari mahări. Nu cred că-i o întâmplare și nici că sunt proști. O fac din răutate criminală.
 • 0 (2 voturi)    
  se poate apela (Vineri, 26 martie 2021, 2:58)

  miculescu-rucar [utilizator]

  la medicii legisti, si la cei veterinari!
 • +2 (2 voturi)    
  interesanta partea cu raspunderea... (Vineri, 26 martie 2021, 6:47)

  comentacu [utilizator]

  Prima oara cand aud ca medicii au si raspunderi. Pana acum nu stiu sa fi fost vreunul tras la raspundere in sensul de condamnat pt malpraxis, nerespectare protocoale sau mai stiu eu ce. Nici macar aia prinsi cu spaga-n halat nu cunosc ideea de arest.
 • +4 (4 voturi)    
  Nespecialistii nu prea au ce cauta la ATI (Vineri, 26 martie 2021, 7:34)

  Alui [utilizator]

  Un ventilator e extrem de complicat de folosit BINE. Il setezi putin gresit, omori pacientul garantat. Iar setarile trebuie schimbate pe parcurs destul de des. De fapt nici “specialistii” din Romania nu stiu cat sunt de specialisti daca mortalitatea pacientilor intubati e de 90%.
  Neintubati, ar scapa 50% cica.
 • +1 (1 vot)    
  impunitatea medicilor (Vineri, 26 martie 2021, 9:07)

  Alfa-Omega [utilizator]

  Dle. Ministru,

  Descartes ne era medic dar raționa:
  - ce se întîmplă dacă medicul nu respectă protocolul medical de tratament ?
  - dacă avem un minister și tot felul de comisii, atunci ar trebui conceput, odată cu ordonanța, un protocol riguros pe care să-l respecte medicul nespecialist,
  - într-o țară în care Colegiul Medicilor doarme și directoarea DSPului nu își înțelege responsabilitățile cînd un confrate are ideile lui de tratament cu neglijarea protocoalelor veniți cu propuneri de impunitate;
  - aduceți la pachet și o definiție a malpraxisului, dar vă rog să nu fie originală și eventual să fie aplicată,
  - ca să fiu mai explicit vă amintesc: economiștii fac analiza ”what if” ( e adevărat contabilii nu o fac )


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by