​Un bărbat în vârstă de 53 de ani a suferit arsuri pe 60-70% din suprafața corporală, iar un bărbat de 59 de ani pe 60% din corp după un incendiu produs luni seară la o hală de prelucrare a produselor petroliere din Prahova. Ambii răniți au căile aeriene superioare afectate. Ei au fost transferați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Ploiești pentru a primi asistență medicală de urgență și a fi evaluați. În paralel, Ministerul Sănătății a declanșat mecanismul de transfer în străinătate pentru mari arși - din primele informații, cei doi întrunesc criteriile de transfer.

Pat pentru mari arsi la BrasovFoto: Hotnews

"Doi pacienți au suferit arsuri și au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, acolo unde se află în evaluare în prezent. Din primele informații, este vorba despre doi bărbați, de 59 de ani și, respectiv, 53 de ani. Pacientul de 59 de ani prezintă arsuri pe aproximativ 60% din suprafața corporală. Pacientul de 53 de ani are arsuri pe 60-70% suprafață corporală. La prima evaluare ambii au căile aeriene superioare afectate", a anunțat Ministerul Sănătății.

"La UPU Ploiești se face acum evaluarea, se oferă asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat. În paralel se urmează procedura legală, conform Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 2.063 din 2 decembrie 2020 pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave", au mai precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

"Având în vedere primele informatii transmise privind suprafața afectată și gradul arsurilor, pacienții întrunesc criteriile de admitere într-un centru de mari arși. România nu are, în prezent, un astfel de centru. După ce se primesc concluziile comisiei de specialitate întrunită la nivelul spitalului, se va decide eventualul transfer. Medicii de la UPU Ploiești lucrează în prezent la stabilizarea pacienților", anunță Ministerul Sănătății.

  • Mecanismul de transfer al marilor arși, aprobat de Ministerul Sănătății după ani întregi de ezitări

Mecanismul de transfer la spitale din străinătate al pacienților cu arsuri grave (mari arși) care nu pot fi tratați în țară a fost aprobat de Ministerul Sănătății în decembrie anul trecut, după ani întregi de ezitări. Mecanismul de transfer a fost elaborat de medici și de supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv. La elaborarea lui s-a început să se lucreze acum mai bine de 2 ani, în timpul mandatului de ministru al Sănătății al Sorinei Pintea, iar proiectul de act normativ era aproape finalizat la momentul plecării acesteia de la conducerea instituției. Mecanismul a fost aprobat însă de Ministerul Sănătății abia un an mai târziu, la începutul lui decembrie 2020.

În România se înregistrează anual între 600 și 800 de cazuri de mari arși, cele mai multe din Europa, dar țara noastră nu are niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara recent că țara noastră are, în acest moment, mai puține paturi pentru pacienți cu arsuri grave decât avea în 2015, la momentul incendiului din clubul Colectiv.

Citește pe larg aici: