Marii arși care nu pot fi tratați în țară vor fi transferați la spitale din străinătate. Mecanismul de transfer, aprobat de Ministerul Sănătății după ani întregi de ezitări

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 3 decembrie 2020, 11:43 Actualitate | Sanatate


Incendiu Piatra Neamt
Foto: Exploziv TV Neamț
Mecanismul de transfer la spitale din străinătate al pacienților cu arsuri grave (mari arși) care nu pot fi tratați în țară a fost aprobat de Ministerul Sănătății după ani întregi de ezitări. Mecanismul de transfer a fost elaborat de medici și de supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv. La elaborarea lui s-a început să se lucreze acum mai bine de 2 ani, în timpul mandatului de ministru al Sănătății al Sorinei Pintea, iar proiectul de act normativ era aproape finalizat la momentul plecării acesteia de la conducerea instituției. În România se înregistrează anual între 600 și 800 de cazuri de mari arși, cele mai multe din Europa, dar țara noastră nu are niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși.

Cei mai mulți mari arși din Europa și niciun centru performant pentru tratarea lor


Avem cei mai mulți mari arși din Europa. În România se înregistrează, anual, între 600 și 800 de cazuri de mari arși - cei mai mulți din Europa. O parte dintre ei sunt tratați în țară, o parte sunt transferați în străinătate. Tragedia de acum 5 ani din clubul Colectiv nu a făcut decât să atragă atenția tuturor asupra situației lor, dar problema este mult mai veche.

De ce atât de multe accidente cu arși? "Suntem o țară subdezvoltată, suntem o țară în care funcționează din plin cazanele de țuică, suntem o țară în care se ard miriști, suntem o țară unde în zona rurală oamenii se încălzesc foarte mult cu lemne, dau foc cu benzină la sobă și alte prostii. Sunt multe accidente, plus accidentele auto, se circulă mult pe GPL. Nu poți arde în România doar dacă te duci într-un club cu muzică mai dură, mai rock, că te bate Dumnezeu, cum s-a spus la momentul respectiv. Să nu uităm câte explozii de gaze sunt în țară, improvizații la aragaze, este multă inconștiență, lipsă de educație, curaj nebun, nu îmi dau seama", a explicat recent Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, pentru HotNews.ro.

Niciun centru pentru mari arși.
Pacienții mari arși ar avea nevoie, pentru a fi tratați în condiții de maximă siguranță în România, de centre pentru mari arși. Centrele pentru mari arși sunt singurele structuri în care pacienții cu arsuri foarte grave pot fi tratați în condiții de maximă siguranță. România nu are deocamdată niciunul. Ar urma, în schimb, să se construiască, cu finanțare de la Banca Mondială, 4 centre pentru mari arși - două în București, unul la Timișoara și unul la Iași - despre care se vorbește încă din anul 2014. Cele 4 centre există în acest moment doar pe hârtie și nimeni nu știe când vor fi construite.

În lipsa unor centre performante pentru tratarea lor, transferul pacienților cu arsuri grave în 24-48 de ore la spitale performante din străinătate este vital. Până acum, soarta multora dintre marii arși din România a fost la voia întâmplării.

Ordin aprobat de Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat joi Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri. Cele două acte normative au fost trimise la Monitorul Oficial pentru publicare.

"Cele două acte normative au ca scop reducerea semnificativă a timpilor de așteptare pentru transferul pacienților cu arsuri grave în străinătate, în lipsa locurilor sau a capacităților de tratare în unitățile dedicate din țară sau dacă evaluarea pacientului o impune. Am stabilit o procedură simplificată și clară, astfel încât atunci când apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luata rapid, în interesul pacientului. De asemenea, am decis ca decontarea contravalorii tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave efectuat în unitățile sanitare din străinătate să se realizeze de către Ministerul Sănătății în cadrul programului acțiunilor prioritare. În același timp, continuăm demersurile pentru construirea sistemului propriu de tratament al marilor arşi. În luna august am obținut autorizația pentru construirea centrului din Timișoara și așteptăm avizul Băncii Mondiale pentru demararea licitației în vederea execuției clădirii. Mâine supunem aprobării Guvernului, hotărârea de guvern privind investiția de la Centrul de mari arși pentru copii din cadrul Spitalului pentru Copii Grigore Alexandrescu realizată tot în cadrul proiectului semnat cu Banca Mondială", afirmă Nelu Tătaru.


Cum va funcționa transferul marilor arși, pas cu pas:


 • Comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului și vor stabili necesitatea transferului pacienților cu arsuri grave în străinătate se vor constitui la nivelul unităților sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al acestui Ordin.
 • Acestea vor aproba transferul numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de internare în centrele pentru arși conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinul ministrului sănătății nr. 476/2017, cu modificările și completările ulterioare. Evaluarea oportunității transferului se realizează cu respectarea prevederilor Anexei 8 din același act normativ.
 • Comisiile vor fi formate din 3 membri: medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie şi terapie intensivă și un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnați în prealabil prin decizie a directorului medical al unității sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, ținând cont de graficul lunar al gărzilor.
 • Aceste comisii se întrunesc în regim de urgență la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului, analizează dosarul medical al pacientului și, după caz, aprobă transferul motivat.
 • Deciziile comisiilor se iau prin consens și se transmit Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru realizarea transferului către unități specializate în străinătate.
 • Pentru acest demers, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne vor încheia un protocol de colaborare și coordonare.
 • În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, Ministerul Sănătății inițiază demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unități medicale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.
 • De asemenea, Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri prevede ca decontarile cheltuielilor să se realizeze direct către unitățile sanitare pe baza documentelor medicale și facturilor aferente serviciilor medicale de care a beneficiat pacientul din bugetul MS, în cadrul acțiunilor prioritare AP-ARSURI.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2745 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  Parchetul General TREBUIE sa il Aresteze (Joi, 3 decembrie 2020, 11:54)

  un domn [utilizator]

  Pe Nicolae Banicioiu AZI, altfel nu vad ca ne facem bine
  • +2 (6 voturi)    
   Bine o sa ne facem (Joi, 3 decembrie 2020, 13:40)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Doar cand nu vom mai fi ipocriti si nu vom mai arunca pisica moarta peste gard in curtea vecinului!
 • -1 (9 voturi)    
  adica (Joi, 3 decembrie 2020, 11:57)

  cucuveauamov [utilizator]

  dupa ani de zile ne-am dat seama ca nu suntem in stare. e bine.
 • -5 (11 voturi)    
  Minciuni (Joi, 3 decembrie 2020, 12:16)

  Unforgiven [utilizator]

  Acum ceva timp Hotnews scria ca actuala guvernare a ingropat mecanismul de transfer in strainatate al marilor arsi elaborat dupa Colectiv, dar acum Hotnews incearca sa indulceasca incompetenta si mizeria penelista si sa dea vina in final tot pe PSD, adica problema sa fie aruncata peste gard, ca sa vina la putere sau sa ramana la putere aceiasi impostori vechi si noi ai PNL!
  https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24421846-soarta-marilor-arsi-tot-voia-intamplarii-cum-fost-ingropat-ministrii-tataru-costache-mecanismul-transfer-strainatate-elaborat-medici-supravietuitori-din-colectiv.htm

  Uite de aia trebuie votat PSD, ca sa terminam cu propaganda si minciunile useristo-peneliste!
  • +2 (8 voturi)    
   ai dreptate PNL=PSD in acest moment (Joi, 3 decembrie 2020, 14:06)

   AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   la guvernare acum este PNL+PSD, au ei ciorovaieli in fata camerei dar pe la spate...beau din aceiasi sticla. de aia nu o sa votez PSD, PNL sau partidele desprinse din acestea.
   Daca vrei schimbare (de orice fel) trebuie sa votezi altfel nu la fel.
 • +6 (10 voturi)    
  cate lucruri se realizeaza (Joi, 3 decembrie 2020, 12:48)

  AM1981 [utilizator]

  Ce repede se aproba si merg lucrurile in prag de alegeri. Mai ca iti vine sa propui o lege ca alegerile parlamentare si de primarii sa fie la 6 luni.
 • +7 (11 voturi)    
  Sistem incompetent nu subfinantat (Joi, 3 decembrie 2020, 13:02)

  mihai53 [utilizator]

  In octombrie 2019 , se deschidea la spitalul jud din Iasi Clinica pentru mari arsi , cu 5 paturi , cu sali de operatii , ati si tot ce trebuie pentru care s-a cheltuit multe zeci de milioane de lei . Personalul a fost specializat in Franta . Aceasta se adauga altor 28 de de paturi pentru mari arsi din tara conform datelor publicate . Cand a fost accidentul la Piatra Neamt cu doctorul ars , am constatat ca nu avem posibilitatea sa asiguram tratamentul in tara Pai ce putem trata in tara ? poate pe cei care s-au ars cu tigara? Vrem totul din afara : mancare , imbracaminte , masini , materiale de constructie , bunuri de folosinta indelungata . Bani nu vor fi pentru toti . Vor merge doar cateva persoane si restul bolnavilor se vor trata in tara cum se va putea . Desigur , alesii neamului vor avea posibilitatea sa mearga afara si Casa de sanatate le va deconta cheltuielile . Tipic , balcanic de Dambovita .
 • +3 (5 voturi)    
  deci mai dureaza minim 3 luni pana e operational (Joi, 3 decembrie 2020, 13:03)

  Gryphus [utilizator]

  dar totusi sa fii Parlamentar sau Ministru in tara asta si sa stii ca nu exista un spital pt mari arsi in toata Romania...nu ti-e jena cu tine?

  mie daca as avea o asemenea functie mi-ar fi rusine sa stiu aceste lucruri si sa ma fac ca ele nu exista
  • -1 (5 voturi)    
   cine te opreste (Joi, 3 decembrie 2020, 13:18)

   Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   sa ajungi ministru? sau nu ai studii la viena?
 • 0 (6 voturi)    
  asta putea (Joi, 3 decembrie 2020, 13:08)

  Watcherss [utilizator]

  face USR, dar le-a fost frica sa guverneze. acum posteaza prostii pe FB.
 • +4 (8 voturi)    
  Vai de fundu`nost unde ne-a dus psdizarea Romaniei (Joi, 3 decembrie 2020, 13:14)

  UnOarecare [utilizator]

  Tara cu cei mai multi arsi din UE...cele mai putine paturi si desi nu stau sa verific acum probabil cea mai mare mortalitate a arsilor?

  Votati altceva oameni buni, coruptia chiar ucide!
  • -1 (5 voturi)    
   Videanu a fost ministru al sanatatii! (Joi, 3 decembrie 2020, 15:14)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Stiai? Si multi alți ”profesionisti!. Dar e mai usor cu PSD e rau, PSD e ciuma etc.
 • +2 (2 voturi)    
  Ne-am dat seama ca suntem prea lenesi ... (Joi, 3 decembrie 2020, 15:07)

  mmagic [utilizator]

  Adica am tot amanat ca o facem si nu am facut-o cu anii de zile.

  Acum cand a ajuns cutitul la os ne-am hotarat ca rezolvam problema adica o dam la altul sa o faca! Ca noi nu stim sa facem spitale! Ca banii aruncati in sistemul medical sunt irositi!

  Sa mori de ras, sau de plans!

  Nu mai bine puneti dracu voi astia care va faceti ca ne conduceti tara, osul la treaba si faceti ce ar trebui din functia voastra un proiect de spital de arsi, il terminati si aduceti personal si nu mai bagati banii in gaurile negre ale prieteniilor!

  Si mai bine dezvoltati si voi romania asta, ca inteleg ca din cauza multor nereguli care se puteau regla prin lege adica treaba voastra si mai ales prin respectarea legilor existente am putea reduce drastic numarul celor arsi!

  Clar PSD nu mai votez ca astia au aruncat banii in gaurile negre dar vreau actiune de la PNL, nu e de ajuns doar sa critici PSD!
 • +2 (2 voturi)    
  Nu e de inteles... (Joi, 3 decembrie 2020, 16:30)

  A.Corneliu [utilizator]

  Nu e de inteles cum de mai incape atata birocratie cand oamenii au nevoie de ajutor IMEDIAT.
  E pur si simplu in domeniul criminalului.
 • 0 (0 voturi)    
  Pana la urma alea 7 paturi la Floreasca, 6 la (Sâmbătă, 5 decembrie 2020, 20:09)

  deval [utilizator]

  Spitalul de arsi, 14 la Timisoara ce sunt de fapt ? Nu intereseaza pe nimeni ? Din 2015-cand ne-au spus ca totul e ok numai ca nu au personal- si pana azi toti cei care au defilat cu subiectul asta (Firea, Tudorache, Robu, Pintea, Lascar...) au mintit ordinar?
  Foarte bine ca au facut legea dar noi in tara ce avem , de fapt ? In afara de coruptie, evident ..........


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by