Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău transmite, sâmbătă, că „nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea” în cazul femeii în vârstă de 73 de ani care a decedat vineri, în aceeași zi în care se vaccinase împotriva Covid-19, la Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Vaccinul anti-covid19Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-un comunicat remis sâmbătă seară, instituția prezintă rezultatul „evaluării realizate de către specialiștii din cadrul DSP Bacău referitoare la decesul unei persoane de sex feminin, în varsta de 73 de ani, care s-a vaccinat la Centrul de vaccinare împotriva Covid-19 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, în data de 22.01.2021”. Astfel, DSP precizează că:

„- pacienta s-a prezentat la vaccinare în data de 22.01.2021, conform progrămarii efectuate în platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro;

- la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectate procedurile de lucru și protocoalele specifice;

- în cadrul procedurii de triaj au fost măsurate constantele (tensiunea arterială, frecvența cardiacă, SpO2), care se încadrau în limite normale;

- după vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată de către medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute, nu a prezentat nici o reacție postvaccinală și a urmat circuitul de ieșire;

- nu au fost înregistrate deficiențe în ceea ce privește asigurarea calității, siguranței și trasabilității vaccinurilor în toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lanțului de frig specific.”

DSP Bacău menționează totodată că „pacienta se afla în evidențele medicului de familie cu multiple comorbidități de natură cardiacă, neurologică și diabet zaharat”.

„Conform informațiilor deținute la nivelul UPU-SJU Bacău, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenței medicale de urgență în contextul multiplelor comorbidități existente. La examenul clinic și paraclinic efectuat în cadrul Unității de Primiri Urgențe-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majoră de ritm cardiac care nu a răspuns la manevrele de resuscitare și care a determinat decesul”, arată sursa citată.

„Ținând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice și paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă”, concluzionează DSP Bacău.

„Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente”, mai spune DSP.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”.