Fostul manager al Spitalului Filantropia din Capitală Dan Ștefan Sîmpălean spune că mandatul său la conducerea unității medicale încetase de drept din 12 decembrie, cu cinci zile înainte de a primi din partea primarului general Nicușor Dan decizia de demitere a sa. El mai susține că problemele descoperite la spital de Curtea de Conturi au fost remediate pe parcursul controlului, în timp ce raportul Corpului de Control al primarului nu i-ar fi fost adus la cunoștință nici până la această dată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sîmplean a făcut aceste precizări pe Facebook, marți dimineață, "considerând că domnul primar a fost greșit informat, posibil semnificativ, influențat de cantitatea mare de informații, rapoarte, analize detaliate".

Ce susține fostul manager al Spitalului Filantropia din București:

  • " 1. Mandatul meu de Manager al Spitalului Clinic Filantropia a încetat de drept în data de 12.12.2020, iar în data de 18.12.2020 am primit Dispoziția Primarului General al Municipiului București prin care am fost numit manager al spitalului pentru perioada 12-17.12.2020. Atribuțiile mele încetaseră de drept!
  • 2. Referitor la acuzațiile aduse privind neregulile din raportul Curții de Conturi a României (transmis personal domnului Primar în data de 09.12.2020), consider a fi nefondate deoarece concluziile acestora au fost remediate pe parcursul controlului!! Analiza acestora pertinentă susțin necesitatea continuării eforturilor de schimbare inițiate și îmbunătățire continuă.
  • 3. Referitor la raportul Corpului de Control al Primarului, menționez că nici până la această dată nu mi-a fost adus la cunoștință!!
  • În ceea ce privește procedura de licitație privind dotarea secției de neonatologie cu incubatoare, nu pot oferi momentan mai multe detalii, deoarece este o procedura nefinalizată, în acest moment fiind în contestație la Curtea de Apel București! Totuși, în urma sesizărilor primite, am cerut analiza juridică a acestora de către o casă de avocatură independentă, iar toate aspectele semnalate de dumnealor au fost menționate într-un memorandum!
  • Toate aceste precizări și documente le-am trimis domnului primar în speranța că acesta le va analiza cu bună credință și celeritate. Nu în ultimul rând acestea sunt disponibile și noii conduceri pentru implementare și corelare cu nevoia de îmbunătățire continuă, pe care ne-o dorim toți.
  • În cele 18 luni de mandat pot afirma că alături de echipa Spitalului Clinic Filantropia am reușit să construim multe lucruri frumoase, contribuind în permanentă la creșterea calității actului medical, clasându-ne în anul 2020 ca și finaliști la Romanian Healthcare Awards cu “ Echipa Medicală a Anului”, iar în plină criză sanitară, peste 4.000 de mămici au beneficiat de serviciile oferite de spital, plecând acasă sănătoase, împreună cu copilașii lor".

În 17 decembrie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat pe Facebook că l-a demis pe managerul spitalului Filantropia, după ce a primit analizele și rapoartele Curții de Conturi și ale Corpului de Control al Primarului în care sunt semnalate diverse nereguli la acest spital. El spunea că neregulile găsite de corpul de control al primarului general vizează în principal încălcări ale legii achizițiilor publice, prima fiind "organizarea deficitară a activităților privind estimarea valorii bunurilor ce urmează a fi achiziționate, în referatele de necesitate nu este indicat modul în care a fost efectuată estimarea valorii bunurilor”.

Fostul primar general al Capitalei Gabriela Firea l-a numit pe Dan Ștefan Sîmpălean în funcția de manager interimar al Spitalului “Filantropia” din București în iunie 2019. La numirea din 13 iunie 2019, acesta avea un salariu lunar de bază de 18.288 de lei. Interimatul trebuia asigurat pe o perioadă de 6 luni însă a tot fost prelungit.

Înainte, Dan Sîmpălean a fost manager al Spitalului Clinic Județean Mureș.