​În contextul în care românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, HotNews.ro a stat de vorbă cu experți în domeniu și încercăm să răspundem la toate întrebările esențiale referitoare la acest subiect. În cadrul seriei video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”, publicăm un răspuns pe zi, atât referitor la modul de funcționare a vaccinurilor, cât și la procesul prin care vaccinurile vor ajunge la populație.

25 intrebari despre vaccinul anti-Covid 19Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, după cum arată un sondaj realizat luna trecută. Asta în condițiile în care, potrivit experților, nu există alte soluții mai eficiente pentru a opri pandemia COVID-19 și pentru a ne putea relua astfel viața dinainte.

Pentru a lămuri toate aspectele referitoare la vaccinare, HotNews.ro a adresat mai multe întrebări unor specialiști, iar răspunsurile acestora vor fi prezentate în seria video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”. În fiecare zi, publicăm un răspuns de un minut la întrebări esențiale despre acest subiect. Clipurile video vor putea fi vizionate pe site-ul Hotnews și pe conturile noastre de Facebook și Instagram.

Întrebarea de astăzi: Care este diferența dintre vaccinul produs de Pfizer și cel produs de AstraZeneca? Dacă aș putea să aleg, pe care ar trebui să-l fac?

Emilian Popovici, vicepreședintele Societatea Română de Epidemiologie:

„Ambele vaccinuri sunt bune din punct de vedere imunogen. În ceea ce privește tehnologia prin care au fost realizate este o diferență: la vaccinul produs de AstraZeneca vorbim de un adenovirus modificat care nu se poate multiplica în celula umană, deci nu poate să genereze boală, dar generează răspuns imun foarte bun pentru infecția COVID-19. Vaccinul produs de Pfizer este un vaccin ARN. Este vorba despre un grup de vaccinuri foarte moderne și foarte bune din punct de vedere imunogen.

Neexistând o diferență din punct de vedere a capacității de a genera imunitate nu are foarte mare relevanță cu care dintre vaccinuri ne vaccinăm”.

Citește și:

Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Ce procent din populație ar trebui să se vaccineze pentru ca pandemia să se încheie?

Ce înseamnă că vaccinul este eficient în proporție de 95%?