Telemedicina, reglementată în premieră în România. Ministerul Sănătății va decide, în următoarele 45 de zile, lista serviciilor medicale ce pot fi oferite prin telemedicină

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2020, 9:30 Actualitate | Sanatate


Telemedicina
Foto: Pixabay.com
​​Ministerul Sănătății reglementează oficial telemedicina - posibilitatea oferirii de consultații la distanță, prin telefon sau online - incluzând-o în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Telemedicina, permisă temporar pe perioada pandemiei, nu era reglementată oficial în România. Lista specialităților medicale și a serviciilor medicale ce pot face obiectul serviciilor de telemedicină și normele de aplicare urmează să fie aprobate în următoarele 45 de zile, prin Hotărâre de Guvern.

Guvernul a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Actul normativ reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.

"Criza sanitară fără precedent a impus suplimentarea și diversificarea serviciilor medicale pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi, dar şi pentru gestionarea eficientă a resurselor umane si financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care sa dea posibilitatea acordarii asistentei medicale prin telemedicină de catre toate unitatile sanitare publice si private, în beneficiul pacienților", afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Serviciile care pot fi furnizate si prin telemedicină sunt:
 • a) teleconsultația;
 • b) teleexpertiza;
 • c) teleasistenţa;
 • d) teleradiologia;
 • e) telepatologia;
 • f) telemonitorizarea.

Beneficiarii telemedicinei sunt pacientii care pot avea acces mai rapid la actul medical.

Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atat la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cat şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atat mai importante si mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanță a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:
 • a) specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;
 • b) condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;
 • c) responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina si a verificarii respectării ei;









Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















2491 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Si transplant de creier? (Joi, 19 noiembrie 2020, 15:58)

  ideinoi [utilizator]

  Folosind Cardul de Sanatate virtual , si bineinteles antifurt se poate gandi si la efectauarea transplatului de creier.Roboti DaVinci nefolositi sunt destule in unele spitale. Si cel mai important: se poate elimina frauda, ei opereaza nu fura. Cei care au cumparat ,,,ma rog,,invers. Dar sunt si exceptii, insa ei sunt la impachetat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by