Asociația Dăruiește Viață a terminat de ridicat clădirea primului spital pentru copii bolnavi de cancer din România, construit exclusiv din donații și sponsorizări, în curtea Spitalului Marie Curie din București, dar se lucrează în continuare la fațadă - care este și ea aproape gata - precum și la interioare și compartimentări. Anunțul a fost făcut astăzi de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Dăruiește Viață, la 2 ani de la turnarea fundației. "Am terminat de ridicat clădirea. Fațada este aproape gata. Lucrăm încă la interioare și compartimentări. Lucrăm la primul centru de radioterapie dedicat copiilor și suntem în proces de selecție a firmei care va construi blocul operator, cu 5 săli de operație", spune Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață. Dăruiește Viață duce mai departe inițiativa #Noifacemunspital, "nebunia noastră", și va reconstrui de la zero și Spitalul de copii Marie Curie.

Oana Gheorghiu si Carmen UscatuFoto: Arhiva personala

"Am terminat de ridicat clădirea. Fațada este aproape gata. Lucrăm încă la interioare și compartimentări. Lucrăm la primul centru de radioterapie dedicat copiilor și suntem în proces de selecție a firmei care va construi blocul operator, cu 5 săli de operație", spune Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

Ridicarea spitalului a fost posibilă după ce 350.000 de oameni și 4.000 de companii au susținut proiectul, prin donațiile și sponsorizările lor: "Suntem o comunitate de 350.000 de oameni. Peste 4.000 de companii au susținut acest proiect", a anunțat Oana Gheorghiu.

"Știm cu toții că boala nu alege, iar în România, pe lângă suferința creată de boală, mai este și umilința. Alături de dumneavoastră, am învățat să luptăm, să nu mai acceptăm fatalitatea. Acest spital va avea grupuri sanitare proprii, cele mai noi tehnologii și spații adecvate pentru ca copiii noștri să își poată trăi în România în timp ce luptă cu boala", spune Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

"Vrem ca acest spital să devină un centru de referință pentru Europa Centrală și de Est", afirmă Carmen Uscatu. Odată ce Ministerul Sănătății va apropa schema de personal pentru noul spital, personalul va fi trimis la training-uri în afara țării, mai spune Carmen Uscatu.

Dăruiește Viață va duce mai departe inițiativa #Noifacemunspital, "nebunia noastră", și va reconstrui de la zero și Spitalul de copii Marie Curie, pentru ca toți copiii care ajung la acest spital să poată beneficia de tratament decent. "Această primă clădire nu este suficientă, iar lupta noastră continuă pentru a oferi tratament tuturor copiilor", a adăugat Oana Gheorghiu.

Asociația Dăruiește Viață va reconstrui integral, tot din donații și sponsorizări, și Spitalul de Copii Marie Curie. Practic, spitalul pentru copii bolnavi de cancer, a cărui clădire este deja ridicată, va fi extins prin adăugarea unei noi clădiri, de aproximativ aceeași suprafață și capacitate, unde vor fi mutate celelalte specializări din Spitalul de Copii Marie Curie. Actuala clădire a Spitalului Marie Curie va fi renovată și transformată în spații de cazare pentru părinți, cu săli de studiu, cantină sau săli de curs. Dăruiește Viață lansează un nou apel de strângere de fonduri pentru #NoiFacemUnSpital - reconstrucția integrală a Spitalului Marie Curie.

Citește pe larg despre noul Spital Marie Curie aici:

Vezi un VIDEOREPORTAJ HotNews.ro pe șantierul spitalului, realizat în octombrie 2018, la puțin timp după începerea construcției: