Bilanțul unui "experiment național" - reintroducerea obligativității cardului de sănătate: Timpii de aşteptare pe holurile cabinetelor au crescut și odată cu ei riscul de infectare cu SARS-CoV-2

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 8 octombrie 2020, 9:08 Actualitate | Sanatate


Card de sanatate
Foto: Societatea Nationala de Medicina Familiei
Timpii de aşteptare pe holurile cabinetelor de medicina familiei au crescut în prima săptămână după reintroducerea obligativității folosirii cardului de sănătate. Odată cu ei, și interacţiunea pacienţilor programați sau nu, inclusiv cea a pacienților cu afecțiuni respiratorii, crescând semnificativ riscul de infectare cu SARS-CoV-2, atrag atenția medicii de familie. Ei cer renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienți, în plină pandemie.

Utilizarea cardului de sănătate a fost suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, din cauza pandemiei de coronavirus.

"Avem convingerea că o eventuală economie adusă de măsura reintroducerii cardului în medicina de familie prin mult-speratul control al costurilor va aduce prejudicii incalculabile societății și sănătății populației", subliniază reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei.

CNAS le-a promis medicilor că folosirea cardului de sănătate nu va fi obligatorie până la finalul anului, apoi s-a răzgândit


Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a răzgândit la scurt timp după ce le promisese medicilor că validarea cardului de sănătate nu va fi obligatorie la acordarea consultațiilor până la 31 decembrie. Începând din 1 octombrie, doar consultațiile la distanță - prin telefon sau online - mai pot fi acordate fără folosirea cardului. Pentru consultațiile în cabinetul medicului de familie sau în ambulator este din nou obligatorie validarea cardului de sănătate, suspendată până acum din cauza pandemiei de coronavirus.Decizia CNAS de a reintroduce obligativitatea utilizării cardului de sănătate a stârnit de la bun început nemulțumirea medicilor, care au afirmat că "siguranța pacienților trebuie să fie mai presus de un sistem informatic nefuncțional".

Ei au cerut încă de acum o săptămână Ministerului Sănătății și CNAS renunțarea la această măsură, până la finalul anului.

Bilanțul unui "experiment național"


Societatea Națională de Medicina Familiei a realizat ceea ce medicii de familie numesc "bilanţul unui experiment național" - prima săptămână de la reintroducerea cardului de sănătate în medicina de familie.

"Societatea Naţională de Medicina Familiei a contestat argumentat prevederile OUG nr. 162/2020 prin care s-a decis reintroducerea cardului de sănătate în rețeaua de medicină primară. Am primit asigurări că va fi revizuită această măsură, însă, de la 1 octombrie 2020, cardul de sănătate a devenit din nou biletul de acces la medicul de familie", arată reprezentanții SNMF.La o săptămână de când cardul de sănătate a redevenit obligatoriu pentru toate serviciile oferite în cabinete, medicii de familie au tras linie şi au sumarizat efectele acestei măsuri impuse de Guvern:
 • au crescut timpii de aşteptare pe holurile cabinetelor de medicina familiei și, implicit, interacţiunea pacienţilor programați sau nu, inclusiv cea a pacienților cu afecțiuni respiratorii, crescând semnificativ riscul de infectare cu SARS-CoV-2;
 • a crescut durata de interacţiune medic-pacient din considerente pur birocratice și nu prin mărirea timpilor dedicați consultaţiei;
 • prin funcţionarea greoaie şi uneori lipsa totală a funcţionării sistemului informatic se înregistrează blocaje în care pacienţii şi medicii stau în aşteptare;
 • au fost situaţii în care pacienţii, deprinşi în ultimele luni să se prezinte la medicul de familie fără card, au fost nevoiţi să renunţe la serviciul medical. Unii au optat pentru reprogramare, însă alții au fost nevoiți să se întoarcă în aceeaşi zi. Tot acest demers înseamnă timp, cheltuieli și deplasări inutile și, mult mai îngrijorător, expunere la risc de îmbolnăvire.
 • întreruperea temporară a tratamentelor pentru boli cronice la pacienții aflați în imposibilitatea de a-și ridica rețeta și care nu își permit achiziționarea necompensată a medicamentelor, fie doar și pentru câteva zile.

"Cardul de sănătate poate fi considerat un obiect contaminat, iar tranzitarea acestuia între pacient-medic-farmacist îi poate pune în pericol pe toți cei care lucrează cu cardul. Toate cele anterior descrise se petrec în condițiile creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri, a suprasolicitării secțiilor de terapie intensivă și, nu în ultimul rând, a înmulțirii accelerate a numărului de decese în rândul pacienților cu COVID-19", arată medicii de familie.

Medicii de familie afirmă că "reintroducerea utilizării cardului în asistența medicală primară nu poate fi parte a unui set de măsuri care au ca scop limitarea răspândirii infecției SARS-CoV-2. Cardul de sănătate este utilizat strict pentru verificarea serviciilor acordate de către furnizorii de servicii medicale și deci un mijloc de control al costurilor în sensul micșorării acestora prin limitarea accesului la servicii. Reintroducerea cardului nu are nicio legatură cu îmbunătățirea stării de sănătate a populației."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3025 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  ... (Joi, 8 octombrie 2020, 9:19)

  tirolez [utilizator]

  Dar va rog sa adaugati la "bilant" si obligativitatea adeverintei pentru educatie fizica pe care milioane de elevi au trebuit sa o prezinte la scoala.
 • -2 (10 voturi)    
  masura buna (Joi, 8 octombrie 2020, 9:26)

  vladm9 [utilizator]

  Un control de costuri e necesar.
  Un doctor nu poate inregistra consultatii fara ca pacientii sa fie prezenti.
  Problema e sa faca sistemul sa functioneze. Doctorii sa isi mareasca timpul necesar per pacient, nu doar 15-20 minute, altfel se face aglomeratie.
  Unii doctori au o asistenta care introduce datele in sistem.
 • -8 (8 voturi)    
  incompetenta (Joi, 8 octombrie 2020, 9:40)

  martel55 [utilizator]

  din n ou din partea guvernului, fix pe acelasi model cu deschiderea scolilor...desi au avut 7 luni in care sa faca ceva cu sistemul ala de carduri, sa il faca sa mearga cumva, evident ca un au facut nimic, asa cum 7 luni nu au facut nimic ca sa deschida scolile in siguranta, fara calse cu peste 30 de levi, fara scoli in 3 schimburi.....
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Joi, 8 octombrie 2020, 11:23)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Scolile NU trebuiau deschise, dar nu ai cum sa reduci efectivul in clase peste noapte. Iar asta cu schimburile cam e treaba primariei si cred ca doar in Bucuresti se intampla pentru ca de, unii vor scoala cu bazin de inot chiar daca locuiesc in alt sector.
 • +3 (7 voturi)    
  Era logic, niste birocrati trebuiau sa munceasca (Joi, 8 octombrie 2020, 9:42)

  UnOarecare [utilizator]

  bagau si plosnitele de la CAS niste date cu manuta lor ....
  Votati altceva, birocratizarea PSDista distruge Romania!
 • +2 (2 voturi)    
  Regandire ! (Joi, 8 octombrie 2020, 11:47)

  Andra99 [utilizator]

  Acest sistem deosebit de greoi ar trebui regandit din temelii, prin eliminarea necesitatii legaturii online la server in timpul consultatiilor. Cardul de asigurat contine un certificat digital cu care se poate semna consultatia online. De asemenea, cardurile ar trebui sa se poata reinnoi automat, fara sa fie nevoie de prezenta fizica la vreun birou. Asa s-ar putea economisi milioane de euro pentru preschimbarea cardurilor expirate.
 • +3 (3 voturi)    
  Adevărul (Joi, 8 octombrie 2020, 12:03)

  Celbland [utilizator]

  Problema este în altă parte. După ce au încasat de la peste 200 milioane de euro pentru un sistem informatic aproape nefuncțional, HP și Siveco ar fi fost frumos să plătească 2-3 milioane euro unei firme IT să dezvolte un sistem informatic pentru CNAS, inclusiv cardul de sănătate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by