Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a răzgândit la scurt timp după ce le promisese medicilor că validarea cardului de sănătate nu va fi obligatorie la acordarea consultațiilor până la 31 decembrie. Începând de ieri, 1 octombrie, doar consultațiile la distanță - prin telefon sau online - mai pot fi acordate fără folosirea cardului. Pentru consultațiile în cabinetul medicului de familie sau în ambulator este din nou obligatorie validarea cardului de sănătate, suspendată până acum din cauza pandemiei de coronavirus. Decizia CNAS de a reintroduce obligativitatea utilizării cardului de sănătate a stârnit nemulțumirea medicilor, care afirmă că "siguranța pacienților trebuie să fie mai presus de un sistem informatic nefuncțional". Ei cer Ministerului Sănătății și CNAS renunțarea la această măsură, până la finalul anului.

Card de sanatateFoto: AGERPRES

Utilizarea cardului de sănătate a fost suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, din cauza pandemiei de coronavirus.

Președintele CNAS invocă "gestionarea cât mai eficientă a fondurilor din sistem"

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a decis că, începând cu data de 1 octombrie, validarea serviciilor cu cardul de sănătate redevine obligatorie. Excepție fac consultațiile acordate la distanță.

"Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical", a explicat Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Adela Cojan, președintele CNAS

Astfel, potrivit CNAS, se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate. În urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

În cazul consultațiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor.

De asemenea, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:

  • biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
  • biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
  • recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive - ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  • deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.

"Siguranța pacienților trebuie să fie mai presus de un sistem informatic nefuncțional!"

De cealaltă parte, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie spune că primise asigurări, luni, că utilizarea cardului nu va fi obligatorie până la 31 decembrie: "Am primit asigurări de la nivelul președintelui CNAS și cancelariei prim-ministrului că situația apărută va fi corectată în cel mai scurt timp. Până la 31 decembrie 2020 nu va fi necesară utilizarea cardului de asigurat în medicina de familie și ambulatoriul de specialitate, indiferent dacă sunt consultații acordate în cabinet, la domiciliu sau la distanță."

Și Societatea Naţională de Medicina Familiei a atras atenţia că "manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condițiile unui sistem informatic nefuncțional? Repetarea blocajelor din sistem și crearea din nou a cozilor la ușa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?"

De altfel, Societatea Națională de Medicina Familiei a transmis solicitări către Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate în care cere modificarea deciziei de a reintroduce folosirea cardului de asigurat pentru consultațiile acordate în cabinetele medicilor de familie:

"Siguranța pacienților trebuie să fie mai presus de un sistem informatic nefuncțional!", au atras atenția reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei.

La rândul lor, reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie au avertizat că reintroducerea obligativității utilizării cardului "va duce la blocaje ale sistemului informatic, timpi crescuți de așteptare inutilă a pacienților în cabinete, risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2 dar și cu virusurile gripale și alte virusuri în sezonul de iarnă".