Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, întrebat la Alba Iulia despre discontinuitatea care persistă în aprovizionarea farmaciilor cu Euthyrox, că ar fi în România cantităţile necesare, dar că distribuitorii preferă să meargă în alte ţări, unde medicamentul costă mai mult, menţionând că ar putea fi luată în calcul o creştere a preţului, relatează Agerpres.

Nelu TataruFoto: AGERPRES

"Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a adăugat că săptămâna trecută a fost aprobată o autorizaţie de import paralel, dată de Comisia de Endocrinologie. "Noi sperăm să putem avea şi cantitatea care ne trebuie. Din ce ne-a dat Merck (compania farmaceutică - n.r.) şi din ce ne-a dat informaţii şi Comisia de Endocrinologie, ne arată că doar în luna aprilie a fost un deficit de producţie cu 20% mai puţin, restul apare ca intrând în România cam aceeaşi cantitate, dar nu se regăseşte în farmacii", a spus ministrul.

Întrebat de ce nu se regăseşte, totuşi, dacă a fost importată aceeaşi cantitate, Nelu Tătaru a explicat că firma producătoare nu aduce direct în farmacii, ci prin distribuitori, iar acei distribuitori trebuie să ajungă la farmacii.

"Politica de preţ este cea care face... Noi avem în acest moment autorizaţia de import paralel, în care să mărim cantităţile, dar gândim şi la o creştere a preţului, fiindcă, din discuţiile cu asociaţiile de pacienţi, vor chiar şi la un preţ mai ridicat, dar numai să-l găsească", a mai spus Nelu Tătaru.

În iunie, tot la Alba Iulia, ministrul susţinea că este un blocaj care se produce la import în ceea ce priveşte acest medicament vital pentru pacienţii cu afecţiuni tiroidiene "Noi sperăm să ajungă de la nivelul distribuitorului în farmacii, ca să-l găsească pacientul", spunea, la vremea respectivă, Nelu Tătaru.

Citește și:

Președintele asociației de pacienți despre lipsa Euthyrox: Nu e normal ca un om bolnav să alerge prin toată Europa după tratament. În ultimii ani s-au retras din România câteva mii de medicamente