​Nu este normal ca un om bolnav să fie nevoit să alerge după medicamente prin toată Europa, afirmă Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. În plus, politica celui mai mic preț din UE la medicamente, aplicată în țara noastră și care a dus în ultimii ani la dispariția de pe piață a peste 3.000 de medicamente, majoritatea cu prețul sub 20-30 de lei, "a fost susținută de mulți ani de toate partidele care au fost la guvernare", mai spune ea. Pacienții reprezentanți de Rozalina Lăpădatu sunt cei mai afectați de lipsa Euthyrox, un medicament pentru tratarea afecțiunilor tiroidiene care nu se mai găsește în farmaciile din România de la începutul anului.

Rozalina LapadatuFoto: AGERPRES

500 de mii de români sunt afectați de lipsa Euthyrox

500 de mii de pacienți cu diverse afecțiuni tiroidiene din România sunt afectați de lipsa Euthyrox, arată datele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. Medicamentul este esențial în tratamentul pacienților cu afecțiuni tiroidiene, în patologia gușii benigne sau maligne ale adultului, în completarea deficitelor de substituție cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parțiale ale tiroidei (tiroidectomie).

Euthyrox lipsește din farmaciile din România încă de la începutul anului. Criza a izbucnit undeva în ianuarie-februarie.

În luna martie, Agenția Națională a Medicamentului anunța că, până la reglarea problemelor cu Euthyrox, pacienții pot lua un alt medicament, care conține aceeași substanță activă - Accu-Thyrox. Pacienții spun însă că nici acest medicament nu se găsește în farmacii: "Este important să comunicăm faptul că, până la reglarea pieței este disponibil pe piață, fără probleme de aprovizionare, ACCU-THYROX 100 micrograme/5 ml soluţie orală care conține aceeași substanță activă, levotiroxină", anunța atunci Agenția Națională a Medicamentului.

Pe 8 aprilie, Ministerul Sănătății anunța că 140.122 de cutii de Euthyrox (100 mcg) au ajuns în depozitele din România pe 31 martie, iar 54.240 de cutii fuseseră deja distribuite și puteau fi găsite în farmacii.

O lună și jumătate mai târziu, pacienții se plâng în continuare că medicamentul este foarte greu sau imposibil de găsit în farmacii.

Criza de Euthyrox din România, medicament vital pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene, s-a declanșat pe fondul exploziei consumului de Euthyrox în luna februarie 2020 (creștere cu aproape 40%) și a fost accentuată de incapacitatea anumitor actori comerciali de a satisface această cerere crescută și de legislația românească deficitară în domeniul farmaceutic, arată un raport al Observatorului Român de Sănătate, publicat în urmă cu două săptămâni.

Autoritățile române nu au suficiente pârghii legale pentru a acționa atunci când actorii din piața farmaceutică nu își respectă obligația de serviciu public, iar Agenția Națională a Medicamentului a aplicat în ultimii 4 ani doar 4 amenzi pentru încălcarea obligației de serviciu public, ultima amendă datând din februarie 2019. În ciuda speculațiilor care au circulat în spațiul public, principala cauză pentru lipsa Euthyrox nu este exportul paralel.

De asemenea, preţul medicamentelor trebuie să fie în România, potrivit legislației în vigoare, mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări. Reglementarea este valabilă din anul 2015 și a fost introdusă de Guvernul Ponta. De cealaltă parte, producătorii și importatoriii de medicamente din România spun că 3.000 de medicamente au dispărut în ultimii ani de pe piața din țara noastră, majoritatea cu prețul sub 20-30 de lei, din cauză că nu mai erau rentabile.

"Declarațiile populiste de genul românii plătesc cel mai mic preț din Europa pentru medicamente sunt o mare minciună"

"Am mai spus și spun în speranța că poate aude cine trebuie. Politica prețului cel mai mic pentru medicamente ne-a adus în situația de a se retrage din Romania mii de medicamente (da ați citit bine, în ultimii ani s-au retras câteva mii de medicamente)", afirmă Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Rozalina Lăpădatu spune că "Efectele sunt dramatice și bolnavii cronici o simt pe pielea lor. Inițial a fost o măsură bună s-a dovedit în timp că duce la distorsiuni mari în aprovizionarea cu medicamente. Un exemplu foarte bun este actuala criză a Euthyroxului. În urmă cu câțiva ani se comercializau în România mai multe multe forme de levotiroxină dar acum am rămas doar cu câte un singur produs. Aceași situație se întâmplă și la Plaquenil. Dacă mâine apare o problemă de producție? Ce facem? Rămânem fără Euthyrox? Nu este normal ca toată piața să depindă de doar un singur producător. Până acum firma Merck a adus cantitățile necesare, ba chiar mai mult de la o lună la alta, cu toate că în mod inexplicabil medicamentele nu se găsesc în farmacii."

"Declarațiile populiste de genul 'românii plătesc cel mai mic preț din Europa pentru medicamente' sunt o mare minciună. Realitatea este că românii nu găsesc în farmacii medicamentele de care au nevoie și sunt nevoiți să facă tot felul de artificii care îi costă bani și timp. Se duc să cumpere medicamente din Bulgaria sau Ungaria. Își roagă rudele și prietenii să le trimită medicamente din toate țările europene cu costuri mult mai mari, inclusiv costurile cu transportul. Ca să nu mai zic că medicamentele cumparate din alte țări nu sunt compensate în România", adaugă Rozalina Lăpădatu.

Ea atrage atenția că "Nu este normal ca un om bolnav să fie nevoit să alerge după medicamente prin toată Europa și să plăteasca prețuri mult mai mari pentru aceste medicamente. Politica prețului cel mai mic la medicamente a fost susținută de mulți ani de toate partidele care au fost la guvernare."

"A sosit momentul ca să se facă o evaluare corectă a acestei situații, să se vadă câte medicamente s-au retras și să se găsească o o variantă de preț care să încurajeze producătorii să nu mai retragă medicamente din România. Și nu în ultimul rând să încurajăm producerea a cât mai multor medicamente în România. Care este beneficiul prețului cel mai mic, când nu gasești medicamentul în farmacie? Poate că el există și nu îl văd eu!", este concluzia președintei Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Citește și:

INTERVIU Calvarul unei paciente cu cancer tiroidian care nu găsește de luni întregi Euthyrox: Organismul meu este total bulversat. Mai spune câte un domn din ăsta sus-pus că noi facem stocuri...

INFOGRAFIC De ce lipsește Euthyrox din farmacii: Cauza nu este exportul paralel. Consumul a explodat în februarie, iar autoritățile nu au suficiente pârghii legale pentru a acționa