​1.302 medici (788 cu specialitatea medicină generală și 514 cu specialitatea stomatologie) și 3.630 de asistenți medicali (3.262 cu specialitatea medicină generală și 368 cu specialitatea stomatologie) asigură servicii medicale în cabinetele de medicină școlară din România, în acest moment, arată datele comunicate de Ministerul Sănătății. Până la sfârșitul anului, Ministerul Sănătății promite că va identifica resursele financiare pentru suplimentarea unui număr de 264 de posturi medici școlari, 534 de posturi de asistenți medicali pentru cabinetele școlare, 109 posturi de medici dentiști și 145 de posturi de asistenți medicali pentru cabinete stomatologice.

Scoala din BucurestiFoto: Hotnews

"Ministerul Sănătății are în vedere creșterea bugetului pentru rețeaua de asistență medicală școlară în vederea completării necesarului de personal medical din cabinetele medicale de medicină generală și stomatologică ce funcționează în cadrul unităților de învățământ preuniversitar și universitar de stat. Până la sfârșitul anului, Ministerul Sănătății promite că va identifica resursele financiare pentru suplimentarea unui număr de 264 posturi medici școlari, 534 posturi de asistenți medicali pentru cabinete școlare, 109 posturi de medici dentiști și 145 de posturi de asistenți medicali pentru cabinete stomatologice. De aceste fonduri vor beneficia autorităţile locale pentru plata medicilor și asistenților școlari care vor ocupa noile posturi", anunță Ministerul Sănătății.

  • Bâlbâiala autorităților privind adeverințele medicale pentru începutul noului an școlar, în lipsa medicilor școlari

Noul an școlar a debutat cu o bâlbâială de câteva zile a autorităților, înainte de a începe propriu-zis: reprezentanții Ministerului Sănătății au comunicat inițial că toți preșcolarii și elevii care încep noul an școlar - aproape 3 milioane, conform estimărilor medicilor de familie - trebuie să prezinte adeverință medicală de la medic că pot intra în colectivitate.

La presiunea medicilor de familie, care au atras atenția că aproape 3 milioane de copii și părinții acestora ar fi urmat să treacă prin cabinete într-un interval de timp foarte scurt, în plină pandemie, autoritățile s-au răzgândit. În cele din urmă, au nevoie de adeverință medicală doar preșcolarii și elevii care încep un nou ciclu de învățământ - grădiniță, clasa I sau liceu.

Cum s-a ajuns însă aici? Cea mai mare problemă o reprezintă de departe lipsa medicilor școlari, care ar fi trebuit în mod normal să facă triajul epidemiologic în școli, a explicat, într-un interviu acordat HotNews.ro, Gindrovel Dumitra, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România.

Gindrovel Dumitra spune că sarcina avizelor epidemiologice și a adeverințelor de intrare în colectivitate pentru elevi a fost preluată de medicii de familie în lipsa medicilor școlari, care în cele mai multe cazuri nu există: "Faptul că nu există medici școlari reprezintă principala problemă care trebuie rezolvată cât mai repede. De ce? Pentru că rostul acestui aviz este să confirme comunității că acest copil nu reprezintă un pericol. Medicul, o persoană avizată, confirmă comunității că acest copil nu posedă o boală infecto-contagioasă care poate să se răspândească mai departe, în colectivitate."

"Este un moment extrem de delicat. Dacă lăsăm în acest moment chiar și școlile din mediul rural fără să aibă măcar un asistent angajat acolo, atunci e o problemă foarte serioasă în ceea ce privește responsabilizarea funcției de guvernare. Din punctul meu de vedere, școlile ar fi trebuit să înceapă cu cel puțin un asistent medical care să fie prezent în fiecare școală din țara asta", avertizează medicul Gindrovel Dumitra.

El amintește faptul că "legea este din 2008 și ei au lăsat să treacă timpul până acum, în pandemie, când s-au trezit descoperiți, cu școli fără cabinete medicale. Există OUG 162/2008 care transferă responsabilitatea Ministerului Sănătății către comunitățile locale, care aveau obligația să înființeze cabinete medicale în școli, respectiv să contracteze servicii de asistență medicală școlară".

Citește și: