Corpul de control al Ministerului Sănătății, la Institutul Balș. Se verifică acuzațiile că secția ATI ar fi condusă de un medic fără expertiză, iar o parte dintre pacienții decedați de COVID nu ar fi primit medicație antivirală

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 24 iulie 2020, 11:26 Actualitate | Sanatate


Adrian Streinu Cercel
Foto: AGERPRES
​​Corpul de control al Ministerului Sănătății se află la această oră la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, potrivit surselor HotNews.ro. Este prima zi a unui control în cadrul căruia urmează să fie verificate acuzațiile formulate de Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, care reunește medicii ATI din România, într-un memoriu adresat ministrului Sănătății și lui Raed Arafat. Potrivit documentului, publicat ieri de HotNews.ro, secția ATI a Institutului Balș ar fi condusă, de 11 ani, "ilegal, de un medic fără nicio expertiză în ATI, ca urmare a abuzului de putere al lui Streinu-Cercel", iar o parte dintre pacienții COVID care au decedat în secția ATI nu ar fi primit niciun fel de medicație antivirală.

Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, care reunește medicii ATI din România, a anunțat în document că "se opune și protestează energic împotriva oricărei viitoare forme de detașare (voluntară sau nu) a personalului de specialitate ATI (medici și asistente) în secția ATI a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș". Motivul: "de peste 11 ani, ca urmare a abuzului de putere al prof.dr. Adrian-Streinu-Cercel, secția ATI de la Matei Balș este condusă ilegal (cu delegație) de către dr. Doina Iovănescu – medic primar de boli infecțioase, fără nici un fel de expertiză în specialitatea ATI!", se arăta în scrisoarea Societății Române de ATI, document obținut de HotNews.ro. De asemenea, semnatarii documentului arătau că "avem semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală".

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat ieri că va trimite Corpul de Control la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, după ce scrisoarea Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă a apărut în presă.

Potrivit Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă, situația de la Matei Balș este cunoscută atât de secretarul de stat Raed Arafat, căruia Societatea ATI i-a trimis o scrisoare de protest, document obținut de HotNews.ro, cât și de Ministerul Sănătății, unde Societatea a depus un memoriu pe aceeași temă pe data de 19 mai.

Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă a arătat că cel mai recent memoriu al său pe această temă a fost depus la cabinetul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, cu nr. de înregistrare 2606/19.05.2020. În respectivul memoriu se cerea, "dincolo de demascarea ilegalității promovării și adoptării Ordinului Ministrului Sănătății nr 489 / 2020 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici, cu infecții emergente și re-emergente (AP-IE/RE) de către fostul Ministru V.Costache în complicitate cu prof. Streinu-Cercel:

1..Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să elucideze motivul pentru care prof. Streinu-Cercel nu a aplicat niciodată dispozițiile OM 1500/2009 prin care secția ATI din Institut trebuia condusă de un medic de specialitate ATI. Menționăm că în peste 11 ani conducerea Institutului Matei Balș nu a organizat nici un astfel de concurs, nici nu a dat delegație de șef de secție unui medic ATI, secția ATI fiind condusă și acum de un medic șef de secție infecționist (Dr.Doina Iovănescu) care încasează și sporul de ATI și pe cel de șef de secție, ilegal de peste 10 ani!!!!!

2. Modificarea de urgență a OM 489 /2020 în conformitate cu materialul depus la cabinetul dumneavoastră.

3. Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să controleze modul în care s-a gestionat aprovizionarea cu medicamentele antivirale cuprinse în OM 487 /2020 a secțiilor ATI. Avem semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală. Și Ministerul Sănătății a dat prin OM 489 pentru AP-IERE 140.587.000 lei (aproximativ 16.500.000 Euro)."

"Situația în care, în România anului 2020, o secție ATI este condusă de un medic fără nici un fel de pregătire/calificare/ competență/ atestare în specialitatea ATI (anume Dr.Doina Iovănescu medic cu specialitatea boli infecțiose) încalcă grosolan NU numai prevederile OM nr. 1500 /2009 privind Regulamentul de Organizare și Funcționare a Activității ATI în România ci și pe cele ale OM nr.398 / 2019 privind aprobarea Ghidului privind Siguranța pacientului în anestezie-terapie intensivă! În scurte cuvinte, este de netolerat! Desigur că încă așteptăm ca Ministerul Sănătății să ia măsurile care se impun. Pe de altă parte, nu va fi acceptată detașarea și subordonarea unor medici rezidenți-specialiștiprimari ATI și nici a asistentelor ATI într-o secție ATI condusă ilegal prin abuz și impostură medicală deoarece nu acceptăm să fim părtași la compromiterea siguranței pacienților dar și a personalului detașat", arată Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, în scrisoarea de protest semnată de președintele și vicepreședintele Societății, medicii Șerban Bubenek și Dorel Săndesc.

"Vă facem cunoscut că în eventualitatea în care se vor face totuși detașări ale personalului ATI în secția ATI a IBI Matei Balș înainte de demiterea Dr.Doina Iovănescu și numirea cu delegație ca șef secție ATI a unui medic ATI din cei care lucrează în acea secție, SRATI se va adresa de urgență Procuraturii, Instanțelor Judecătorești, Avocatului Poporului, Asociațiilor de Protecție a Pacienților și mass-mediei", se mai arată în scrisoarea de protest adresată lui Raed Arafat, publicată ieri de HotNews.ro.

Noua lege privind carantina şi izolarea, intrată în vigoare săptămâna aceasta, conţine și un articol care prevede posibilitatea detaşării medicilor, voluntar sau involuntar, în spitalele COVID unde este nevoie de suplimentarea personalului medical.

Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă precizează, în schimb, în scrisoarea adresată lui Raed Arafat, document obținut de HotNews.ro, că în urma adresei Departamentului pentru Situații de Urgență prin care i s-a solicitat sprijinul în vederea organizării Registrului Național al Voluntarilor, pentru detașarea personalului medical specializat, pe perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, în spitalele cu deficit de personal, Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă a dispus următoarele:

1. Afișarea pe site-ul SRATI ( www.srati.ro) începând cu seara zilei de 22.07.2020 a apelului SRATI către toți colegii medici și asistente ATI din România de a completa Formularul Voluntari ATI 2020 în scopul a deveni Voluntari la dispoziția MS și DSU.

2. Afișarea pe site-ul SRATI ( www.srati.ro) începând cu seara zilei de 22.07.2020 a Formularului Voluntari ATI 2020, inclusiv a instrucțiunilor de completare și trimitere la adresa de mail mihai.stefan@dsu.mai.gov.ro.

3. Trimiterea de mailuri care conțin cele 2 documente mai sus menționate către toată baza de date a SRATI.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13399 vizualizari

 • +2 (14 voturi)    
  La DSP Iasi (Vineri, 24 iulie 2020, 11:33)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  condusa de... o contabila („specialista” in anchete epidemiologice?) numita clientelar de Nelu Tătărelu, când se face control si de către cine?
  • +4 (4 voturi)    
   e OK acolo (Vineri, 24 iulie 2020, 12:55)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   nimic din ceea ce fac leberalii nu poate fi contestat
  • +3 (3 voturi)    
   dsp este organism politic (Vineri, 24 iulie 2020, 14:20)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ca si directia agricola judeteana...
   doar pune in practica politicile sanitare ale ministerului, in judetul unde se face ca lucreaza.
   sunt supt nelu.
 • +10 (10 voturi)    
  pai si pana acum de ce nu ati protestat (Vineri, 24 iulie 2020, 11:38)

  Anti A1 A2 A3 si A4 [utilizator]

  Daca de 11 ani e in functie doamna fara experienta, pana acum de ce nu ati protestat niciunul?
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 iulie 2020, 11:38)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   lipsa de expertiza (Vineri, 24 iulie 2020, 14:58)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

   sau de experienta dupa 11 ani ?
   pa daca facea rezidentiat in ati, daca o exista asa ceva, si tot era nevoie numai de trei ani...
   hai, bre, e cu atza alba.
   daca o da jos si pune pe altul, iars se mai supara doi trei doftori ati de la bals.
   ca si doftorii sunt tot din carne si oase, tot ca aceleasi ambitii.
   e cu bataie mai lunga. bat iapa ca sa priceapa calul.
   de fapt merge si bat calul ca sa priceapa iapa, daca vezi prin catare, la capul celelat, tzinta pandelea.
   testarile alea, pe care latrinelel tot insista.
 • +6 (6 voturi)    
  Pai ce faci, bah Nelule?! (Vineri, 24 iulie 2020, 11:40)

  Andy500 [utilizator]

  Ai venit sa tulburi apele aici, la bucale?
  Aici avem manageri de exceptie gen, amanta lu' Oprescu, pasha-secureanu de la Malaxa - si acum de la Jibou, securisti ca streinu' de shpaga, ara...f..at si multi alti 'experti'.
  Interesant cum la Spitalul de urgenta Ilfov s-au gandit sa aduca abia acum un epidemiolog? Pe bune?! Si cum de avea acreditare pana acum?
 • +3 (3 voturi)    
  doar in roMANIA... (Vineri, 24 iulie 2020, 11:42)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  doar in roMANIA...
 • +7 (7 voturi)    
  Iar "expertiza". (Vineri, 24 iulie 2020, 11:48)

  Alexa.99. [utilizator]

  Nu mai folositi cuvintele gresit, nu sunteti o fituica de mana a cincea, totusi.
 • +4 (6 voturi)    
  si daca (Vineri, 24 iulie 2020, 12:15)

  vodatepes [utilizator]

  Si daca nu se confirma nimic?Ce facem cu reclamagii? Astia nu vor sa fie detasati. Pai in general au taiat frunze la ciini in starea de urgenta prin spitalele suport vezi cazul spitalului de la Comarnic unde au avut 1 pacient si acum cand se aude ca e de munca, ca e de munca la spitalul Bals inventeaza scuze administrative. Vorba lui Creanga la placinte inainte la razboi inapoi.
 • +1 (7 voturi)    
  Are cineva ceva cu prof. Streinu? (Vineri, 24 iulie 2020, 12:17)

  Tambrian [utilizator]

  Un profesor de la ATI vrea sa se certe in public cu alt profesor de la BI. Din cearta nu a iesit niciodata un lucru bun. N-ar fi mai bine sa va intalniti si sa vorbiti ...pana va saturati?.
  Sau mai sunt si alte porniri,spre exemplu ale altora...
 • +3 (5 voturi)    
  se pare ca vor oferi capul lui Streinu-Cercel.. (Vineri, 24 iulie 2020, 12:29)

  demaGOGU [utilizator]

  ...ca ofranda juridico-politico-mediatica ptr toamna electorala fierbinte care se anunta.

  posibil ca baietii din paduri sa fi calculat gresit pasii: romanul simpatizeaza cu victima (in masura in care nu ii este lezat un interes material direct, citeste buzunarul).
 • +3 (3 voturi)    
  fum si ceatza (Vineri, 24 iulie 2020, 14:18)

  nash pandelica [utilizator]

  ... documentului, publicat ieri de HotNews.ro, secția ATI a Institutului Balș ar fi condusă, de 11 ani, "ilegal, de un medic fără nicio expertiză în ATI, ca urmare a abuzului de putere al lui Streinu-Cercel", iar o parte di.....
  .....................................................................................
  conduce de 11 ani o sectie, fara nicio experienta.
  nu pricep, soro !
  pai, de 11 ani si n'are ..nicio experienta ?!
  si sa fi fost dulgher, matritzer sau zidar, si tot ar fi castigat ceba experienta in 11 ani. rezidentiatul dureaza trei patru ani...
  pana si arafat n'are un raspuns la asta.
  ma rog, el s'ar putea, ca are respuns la toate. mai ales can' apare pe sticla latrinei 3.
 • +2 (2 voturi)    
  Romglish strikes iarăși (Vineri, 24 iulie 2020, 15:59)

  NoFive [utilizator]

  Ce inseamna medic "fara expertiza"?
 • 0 (0 voturi)    
  Nasol... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 1:36)

  Prostu' satului [utilizator]

  Nici nu mai stiu pe cine sa injur...
  Pe Streinu-Cercel? Pe Benedek?
  PNL? PSD?

  Rog clarificari.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by