​DOCUMENT Medicii de Terapie Intensivă se opun detașării în secția ATI a Institutului Balș, condusă "ilegal" de 11 ani "de un medic fără nicio expertiză în ATI, ca urmare a abuzului de putere al lui Streinu-Cercel"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 23 iulie 2020, 11:16 Actualitate | Coronavirus


Institutul Matei Bals
Foto: Facebook
​Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, care reunește medicii ATI din România, anunță că "se opune și protestează energic împotriva oricărei viitoare forme de detașare (voluntară sau nu) a personalului de specialitate ATI (medici și asistente) în secția ATI a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș". Motivul: "de peste 11 ani, ca urmare a abuzului de putere al prof.dr. Adrian-Streinu-Cercel, secția ATI de la Matei Balș este condusă ilegal (cu delegație) de către dr. Doina Iovănescu – medic primar de boli infecțioase, fără nici un fel de expertiză în specialitatea ATI!", se arată într-o scrisoare de protest a Societății Române de ATI adresată lui Raed Arafat, document obținut de HotNews.ro. De asemenea, semnatarii documentului arată că "avem semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală".

UPDATE: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat joi că va trimite Corpul de Control la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

Noua lege privind carantina şi izolarea, intrată în vigoare săptămâna aceasta, conţine și un articol care prevede posibilitatea detaşării medicilor, voluntar sau involuntar, în spitalele COVID unde este nevoie de suplimentarea personalului medical.

Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă precizează, în schimb, în scrisoarea adresată lui Raed Arafat, document obținut de HotNews.ro, că în urma adresei Departamentului pentru Situații de Urgență prin care i s-a solicitat sprijinul în vederea organizării Registrului Național al Voluntarilor, pentru detașarea personalului medical specializat, pe perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, în spitalele cu deficit de personal, Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă a dispus următoarele:
 • 1. Afișarea pe site-ul SRATI ( www.srati.ro) începând cu seara zilei de 22.07.2020 a apelului SRATI către toți colegii medici și asistente ATI din România de a completa Formularul Voluntari ATI 2020 în scopul a deveni Voluntari la dispoziția MS și DSU.
 • 2. Afișarea pe site-ul SRATI ( www.srati.ro) începând cu seara zilei de 22.07.2020 a Formularului Voluntari ATI 2020, inclusiv a instrucțiunilor de completare și trimitere la adresa de mail mihai.stefan@dsu.mai.gov.ro.
 • 3. Trimiterea de mailuri care conțin cele 2 documente mai sus menționate către toată baza de date a SRATI.

Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă arată, de asemenea, că cel mai recent memoriu al său pe această temă a fost depus la cabinetul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, cu nr. de înregistrare 2606/19.05.2020. În respectivul memoriu se cerea, "dincolo de demascarea ilegalității promovării și adoptării Ordinului Ministrului Sănătății nr 489 / 2020 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici, cu infecții emergente și re-emergente (AP-IE/RE) de către fostul Ministru V.Costache în complicitate cu prof. Streinu-Cercel:

1..Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să elucideze motivul pentru care prof. Streinu-Cercel nu a aplicat niciodată dispozițiile OM 1500/2009 prin care secția ATI din Institut trebuia condusă de un medic de specialitate ATI. Menționăm că în peste 11 ani conducerea Institutului Matei Balș nu a organizat nici un astfel de concurs, nici nu a dat delegație de șef de secție unui medic ATI, secția ATI fiind condusă și acum de un medic șef de secție infecționist (Dr.Doina Iovănescu) care încasează și sporul de ATI și pe cel de șef de secție, ilegal de peste 10 ani!!!!!

2. Modificarea de urgență a OM 489 /2020 în conformitate cu materialul depus la cabinetul dumneavoastră.

3. Trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș care să controleze modul în care s-a gestionat aprovizionarea cu medicamentlee antivirale cuprinse în OM 487 /2020 a secțiilor ATI. Avem semnale că există pacienți care au decedat în secțiile ATI cu boală COVID-19 și nu au primit nici un fel de medicație antivirală. Și Ministerul Sănătății a dat prin OM 489 pentru AP-IERE 140.587.000 lei (aproximativ 16.500.000 Euro)."

Potrivit Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă, situația de la Matei Balș este cunoscută atât de secretarul de stat Raed Arafat, căruia Societatea ATI i-a trimis o scrisoare de protest, document obținut de HotNews.ro, cât și de Ministerul Sănătății.

"Situația în care, în România anului 2020, o secție ATI este condusă de un medic fără nici un fel de pregătire/calificare/ competență/ atestare în specialitatea ATI (anume Dr.Doina Iovănescu medic cu specialitatea boli infecțiose) încalcă grosolan NU numai prevederile OM nr. 1500 /2009 privind Regulamentul de Organizare și Funcționare a Activității ATI în România ci și pe cele ale OM nr.398 / 2019 privind aprobarea Ghidului privind Siguranța pacientului în anestezie-terapie intensivă! În scurte cuvinte, este de netolerat! Desigur că încă așteptăm ca Ministerul Sănătății să ia măsurile care se impun. Pe de altă parte, nu va fi acceptată detașarea și subordonarea unor medici rezidenți-specialiștiprimari ATI și nici a asistentelor ATI într-o secție ATI condusă ilegal prin abuz și impostură medicală deoarece nu acceptăm să fim părtași la compromiterea siguranței pacienților dar și a personalului detașat", arată Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, în scrisoarea de protest semnată de președintele și vicepreședintele Societății, medicii Șerban Bubenek și Dorel Săndesc.

"Vă facem cunoscut că în eventualitatea în care se vor face totuși detașări ale personalului ATI în secția ATI a IBI Matei Balș înainte de demiterea Dr.Doina Iovănescu și numirea cu delegație ca șef secție ATI a unui medic ATI din cei care lucrează în acea secție, SRATI se va adresa de urgență Procuraturii, Instanțelor Judecătorești, Avocatului Poporului, Asociațiilor de Protecție a Pacienților și mass-mediei", se mai arată în scrisoarea de protest adresată lui Raed Arafat.

Scrisoarea de protest a Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă poate fi consultată integral în documentul atașat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17945 vizualizari

 • -15 (31 voturi)    
  Medicii NU vor sa fie detasati, e simplu (Joi, 23 iulie 2020, 11:28)

  Gryphus [utilizator]

  au fost adusi medici militari pt ca aia nu pot spune NU

  dar medicii nu vor sa fie detasati in alte spitale, la comanda altora, sa lucreze in schimburile decise de altii, cu alti colegi etc

  multi isi iau concedii decat sa fie detasati
  • +2 (12 voturi)    
   eterna lupta pe ciolan (Joi, 23 iulie 2020, 12:56)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   etapa medici ati ati vs medici boli infectioase
 • +34 (40 voturi)    
  Antena trei va infiera Semnatarii Diseara (Joi, 23 iulie 2020, 11:29)

  un domn [utilizator]

  iar Pastorul Gadea va indemna la un altfel de sarut dorsal catre Strainul Cercel
 • -11 (39 voturi)    
  hehe (Joi, 23 iulie 2020, 11:32)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Daca era o detasare intr-un loc cu multa spaga nu conta nimic, nici ilegal, nici daca era orb, ar fi fost bataie la detasari :)) Dar la COVID se gasesc numai pretexte, astia sunt “eroii” nostri :))
 • +1 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 iulie 2020, 11:36)

  [anonim]

  • +9 (17 voturi)    
   Pai acum (Joi, 23 iulie 2020, 12:40)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui

   s a cerut detasarea lor...
   Ce ti e asa greu sa intelegi?!
 • -7 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 iulie 2020, 11:38)

  [anonim]

 • +36 (44 voturi)    
  Daca nu era Covid? (Joi, 23 iulie 2020, 11:44)

  comentacu [utilizator]

  Fara Covid, mai aflam noi ca la Institutul Bals este mosia neintabulata a lui Streinu Cercel?
  • +13 (17 voturi)    
   Cate mii de mosii din astea sunt in Romania... (Joi, 23 iulie 2020, 13:39)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

   ca si laserul de la Magurele al lui Nicolae Zamfir, institute de cercetare, sectii din spitale, cluburile instantelor din orasele mici sau scoli luate pe persoana fizica, politii locale, primarii, regii autonome etc
 • -6 (26 voturi)    
  marea majoritate a cazurilor apar in spitale (Joi, 23 iulie 2020, 12:14)

  alfa1 [utilizator]

  focarele adevarate doar in spitale doar tataru si arafat nu vor sa recunoasca asta . Ei dau vina pe voi ca nu respectati . Fals . Spitalele din Romania sunt lagare de exterminare !
  • +12 (20 voturi)    
   Conduse (Joi, 23 iulie 2020, 12:38)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   ca la Suceava.Degeaba se investesc zeci de milioane de euro daca politicienii fac varza totul.Nu am mai auzit nimic de consecintele actelor necugetate ale Omidei din Suceava.Numai pe vremea lui Ceasca erai obligat sa lucrezi in baza repartitiei nationale,sa suporti mojiciile primarilor comunisti.Da,medicii din ATI au dreptate,numai ca nu este cine sa faca curatenie in mizeria existenta de ani de zile.Tataru spune simplu:Talk to my hand.
   • +6 (10 voturi)    
    pai sa vedeti reactia (Joi, 23 iulie 2020, 13:22)

    florian3619 [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    d-nei Firea care a nasit felurite "cadre" in posturi de conducere a spitalelor de pe mosia Bucurestilor; dar sa nu fim malitiosi: nici Tatarul din Vaslui nu pare mai breaz! A numit manageri de spitale fosti patroni de buticuri, aprozare sau ... pompe funebre si inca nu a initiat ceva care sa miroase a reforma in sistemul sanitar. Cred ca o mare surpriza ar fi sa ni se dezvaluie cine sunt de cat timp si ce pregatire au:
    a) managerii de sitale - inclusiv consiliile directoare ale acestora;
    b) similar pentru agentiile si institutiile publice din subordinea/coordonarea M.S.;
    c) ca bomboana pe coliva: membrii grupurilor de comunicare strategica si interventie in pandemia Covid la nivel local si judetean.

    Nu cer sa ni se spuna cum si la ce nivel sunt retribuiti, ca nu se (s)pune.. traiesc mai bine dein spagile aferente fonctiei!
    • +11 (11 voturi)    
     caracatita incompetentei (Joi, 23 iulie 2020, 17:02)

     sareta [utilizator] i-a raspuns lui florian3619

     Totul pleaca de la Directiile de Sanatate Publica ,cele care coordoneaza si avizeaza numirile TUTUROR sefilor din Institutiile medicale din teritoriu.Ar fi ceva daca ... la conducerea lor ar fi persoane cu competenta medicala si nicidecum contabile ,juristi,inginerietc. Curata politica de genocid planificat
     • +5 (5 voturi)    
      Am mai spus (Joi, 23 iulie 2020, 20:32)

      Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui sareta

      DSP-urile sunt populate de foste coafeze,fochiste,zarzvagioaice si 2-3 medici.Medicii de acolo sunt nemultumiti pentru ca lucreaza pe salarii de 3-4000 lei net in timp ce doctorii din spitale fac lejer 15000 lei net pe luna.Sunt foarte multi medici in spitalele din RO care pleaca acasa si cu 20-35000 lei net.Doctorii scolari au acum(dupa ani de salarii mizerabile) 12-13.000 lei net si toate vacantele scolare libere.Trai pe vatrai,cine sa faca anchete epidemiologice?Poftim,talk to my hand!Orban a promis ca face angajari la DSP-uri dar cine sa vina sa lucreze pe salarii mai mici decat o infirmiera,brancardier sau asistent din spital?Ar trebui ca toti doctorii din spitale,DSP-uri,CAS-uri sa aiba acelasi salariu,la aceasi pregatire.Dar PNL se vaita tot timpul ca nu are bani,asa ca nu va avea nici doctori suficienti in DSP-uri dar sanatatea populatiei oricum nu conteaza.
      • 0 (2 voturi)    
       nemultumiti nu cred (Vineri, 24 iulie 2020, 9:19)

       sareta [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

       Daca ar fi fost nemultumiti cum de accepta sa aibe salarii sub salariul contabilelor ce-i conduc ? !
       • +2 (4 voturi)    
        Simplu: se duc si numara sticlele de clor (Vineri, 24 iulie 2020, 10:05)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui sareta

        Si apoi pleaca cu sacosile pline iar munca e lejera...cand ai de facut piata pleci "pe teren"
       • 0 (2 voturi)    
        Cata naivitate (Vineri, 24 iulie 2020, 14:54)

        Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui sareta

        Voi credeti ca un post bine platit in spital ,deci la stat,se obtine asa pe moca.Tocmai s-a vazut/demonstrat ca directorii de spitale sunt bine ancorati politic si considera spitalul propria lor mosie.S-au vehiculat pe net diverse sume pentru posturile de infirmiera,asistenta asa ca nimeni in RO nu zice:poftiti va rog,domnul/doamna doctor X si luati-mi din pacienti/clienti/ciubuc/relatii ;plus salariul de care vorbeam.Hello!Suntem in Romania....Si da,la salariu mic,munca pe masura.
   • -1 (7 voturi)    
    Seniorul Corneliu Coposu (Joi, 23 iulie 2020, 13:33)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    Vorbea cu Mâinile Lui ! ; ceea ce ai încheiat tu este nasol !
    • +2 (4 voturi)    
     Traducerea acestei expresii (Joi, 23 iulie 2020, 20:43)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     din engleza in romana este:Vobesti cu peretii adica nu te ascult,vorbesti degeaba ca nu tin cont de ce zici tu.Este o expresie cunoscuta mai ales prin filmul Terminator,si da este nasol sa-ti zica cineva ca vorbesti degeaba.(el face tot cum vrea muschiul lui).
  • +3 (19 voturi)    
   Iar repetati prostia asta (Joi, 23 iulie 2020, 12:52)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   pai focarele ajung in spitale tot din comunitate. Medicul care vine de la un sprit cu prietenii duminica se duce la spital si infecteaza colegii si pacientii.
   Medicii fac si ei parte din comunitate, nu sunt izolati de ea.
   Dar hai sa mai facem niste diversiuni, doar doar mai criticam guvernul, mai punem niste bete in roate.
 • -3 (17 voturi)    
  11 ani nu sunt de ajuns ? (Joi, 23 iulie 2020, 12:48)

  Vic_Tor [utilizator]

  nu contest datele tehnice si studiile medicale ale doamnei. si sunt de acord ca numirile trebuiesc facute pe merit si pe regulament. dar cum sa spui ca dupa 11 ani de cand conduce un departament intreg de ATI nu are competentele necesare ? le-a dobandit sigur pe parcurs in atatia ani si nu are cum sa faca de capul ei chestii, greseli care sa puna in pericol medicii sau pacientii. deci sa lase prostiile si sa se apuce de treaba
 • +5 (17 voturi)    
  cercei și arafați (Joi, 23 iulie 2020, 13:00)

  di livio [utilizator]

  micii ceaușești, fiecare taie și spînzură la el în feudă...medicii ATI cred în covid da nu cred în cercei și arafați...individu sinistru Arafat ne trage pe noi de urechi că nu credem în guvid
 • -6 (14 voturi)    
  pretext (Joi, 23 iulie 2020, 13:57)

  gpavel [utilizator]

  daca era acum 11 ani, fara experienta,acum sigur o are,deci pretextul e stupid,dar asemenea persoane cu asemenea explicatii,nu cred ca au nici capacitate profesionala!
 • +14 (14 voturi)    
  Unitate (Joi, 23 iulie 2020, 15:44)

  Jolly Roger [utilizator]

  Daca s-ar opune asa toți angajatii din toate instituțiile din tara conduse de oameni fara experiență, de neveste, amante sau mai știu ce alte piloșenii...
  Ar fi in prim pas spre normalitate!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by