Consumul de Euthyrox, medicament prescris pacienților cu afecțiuni tiroidiene, care lipsește din farmacii de la începutul acestui an, "a crescut cu până la 50% în perioada ianuarie - februarie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut". Este una dintre puținele explicații oferite de Agenția Națională a Medicamentului pentru lipsa acestui tratament.

EuthyroxFoto: Hotnews

Euthyrox lipsește din farmacii încă de la începutul anului. Acum o lună, Ministerul Sănătății anunța că problema este ca și rezolvată și că peste 140.000 de cutii de Euthyrox au ajuns în țară. Numai că pacienții se plâng în continuare că nu găsesc medicamentul în farmacii.

Agenția Națională a Medicamentului susține că "s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor", dar Euthyrox este de negăsit

"Deși s-au luat măsuri pentru remedierea problemelor apărute în ceea ce privește disponibilitatea medicamentului Euthyrox (levotiroxină), Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale primește în continuare sesizări de la pacienții care nu găsesc acest produs în farmacii. Din evaluarile întreprinse de ANMDMR a reieșit că, în ceea ce privește consumul de levotiroxină, acesta a crescut cu până la 50% în perioada ianuarie - februarie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acest fapt a determinat Agenția sa solicite companiei producătoare suplimentarea cantităților disponibile pentru piața românească. Dar, intr-adevar, în ciuda suplimentarii cantităților puse pe piață în luna aprilie, se constată încă discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor, în toată țara", afirmă reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului.

Reprezentanții Agenției Medicamentului susțin că monitorizează permanent situația stocurilor și a livrărilor de Euthyrox către farmacii. "De reținut este și faptul că datele privind necesarul de Euthyrox raportat la numărul estimativ de pacienți români care au nevoie de acest medicament, solicitate Comisiei de Endocrinologie a Ministerului Sănătății, au fost transmise companiei producătoare, pentru ca aceasta să-și planifice corespunzător producția și să livreze cantitățile de Euthyrox comprimate, adaptate la nivelul cererii din Romania."

Agenția Națională a Medicamentului mai susține că "va continua verificările privind respectarea obligației de serviciu public atât la nivelul companiei care deține autorizația de punere pe piață, cât și la nivelul distribuitorilor angro (adica respectarea obligatiei de asigurare de stocuri adecvate si continue care sa acopere necesarul din acest medicament, pe tot cuprinsul tarii) conform prevederilor art. 699 pct. 19 si art. 804 alin (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată."

Euthyrox lipsește de la începutul anului. Ministerul Sănătății spune că sunt stocuri în depozite, pacienții se plâng că nu îl găsesc în farmacii

Euthyrox lipsește din farmaciile din România încă de la începutul anului. Criza a izbucnit undeva în ianuarie-februarie.

În luna martie, Agenția Națională a Medicamentului anunța că, până la reglarea problemelor cu Euthyrox, pacienții pot lua un alt medicament, care conține aceeași substanță activă - Accu-Thyrox. Pacienții spun însă că nici acest medicament nu se găsește în farmacii: "Este important să comunicăm faptul că, până la reglarea pieței este disponibil pe piață, fără probleme de aprovizionare, ACCU-THYROX 100 micrograme/5 ml soluţie orală care conține aceeași substanță activă, levotiroxină", anunța atunci Agenția Națională a Medicamentului.

Pe 8 aprilie, Ministerul Sănătății anunța că 140.122 de cutii de Euthyrox (100 mcg) au ajuns în depozitele din România pe 31 martie, iar 54.240 de cutii fuseseră deja distribuite și puteau fi găsite în farmacii.

O lună mai târziu, pacienții se plâng în continuare că medicamentul este foarte greu sau imposibil de găsit în multe farmacii.

În paralel cu legislația și birocrația greoaie, care fac ca medicamentul să poate fi obținut din farmacie doar cu rețetă gratuită, asociațiile de pacienți acuză faptul că distribuitorii păstrează stocurile de Euthyrox în depozite și așteaptă să exporte paralel medicamentul, la preț mai bun decât îl pot vinde în România.

Citește și: