Datele oficiale transmise de autorități marți dimineață arată că la nivel național sunt în carantină instituționalizată din cauza coronavirusului 42 persoane, iar 9.431 persoane sunt monitorizate la domiciliu. De asemenea, cele două persoane purtătoare ale virusului COVID-19 sunt internate la Cluj-Napoca și Timișoara și sunt în stare stabilă.

situatie coronavirus 3 martieFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Cele mai importante informații din România, LIVETEXT pe HotNews.ro:

20.53 Un bărbat din Olt, aflat în izolare la domiciliu, este cercetat penal după ce, marţi, autorităţile nu l-au găsit acasă. El a fost reclamat de vecini că se plimbă pe stradă

16.20 Bărbatul din Timișoara confirmat cu coronavirus a fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, iar în acest moment nu prezintă stări febrile sau alte simptome specifice infectării cu COVID-19, conform Grupului de comunicare strategică. Pentru cele două familii care locuiesc în proximitatea domiciliului bărbatului a fost luată măsura autoizolării la domiciliu, toate aceste persoane fiind monitorizate medical.

Până la data de 3 martie au fost prelucrate, în cele cinci centre de la nivel național, 551 de probe prelevate de la persoanele care au sosit în România din zone afectate sau care au intrat în contact cu persoanele confirmate ca fiind infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre acestea doar 4 au ieșit pozitive, restul de 547 de probe analizate fiind cu rezultat negativ, adică persoanele testate nu sunt purtătoare ale virusului.

În continuare, la nivel național sunt în carantină instituționalizată 37 de persoane, iar 9.639 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.

Cele cinci persoane internate la Spitalul clinic CF Constanța au fost scoase din carantină instituționalizată și transportate la domiciliu pentru a continua perioada de izolare. Această decizie a fost luată după ce ultimele două teste, efectuate la interval de 24 de ore între ele, ieri și astăzi, au avut rezultat negativ.

15.27 Șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat, după ce pasagerul care a călătorit lângă femeia de 38 de ani din Timișoara, confirmată cu coronavirus, s-a infectat și el, că nu este cazul ca restul călătorilor din avionul cu care au mers cei doi să intre în panică.

13:51S-a confirmat al patrulea caz de infectare cu noul coronavirus în România COVID 19. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, din Timișoara, care a fost contact cu femeia depistată pozitiv în data de 28 februarie 2020 și care s-a întors din Italia. Mai exact, bărbatul a călătorit cu femeia de 38 de ani în același avion, în partea dreaptă a acesteia în data de 20 februarie 2020 cu o cursă care se întorcea din Italia.

Rezultatele primei probe recoltate la începutul perioadei de autoizolare au fost negative. Rezultatul probei recoltată în ziua de ieri (în cea de-a 12 –a zi de la contactul cu femeia de 38 de ani) a ieșit pozitiv la infecția cu coronavirus COVID 19.

11.35 Ucraina a confirmat primul caz de coronavirus, un bărbat care a venit din Italia prin România

10.28 O persoană din Blaj, județul Alba, care trebuia să stea în izolare după ce a revenit acasă din Veneto - Italia, dar a fost prinsă când se plimba, a primit o amendă de 10.000 de lei.

-----------------

Conform datelor oficiale transmise marți dimineață, la ora 10.00, de Grupul de Comunicare Strategică, în continuare, la nivel național sunt în carantină instituționalizată 42 persoane, iar 9431 persoane sunt monitorizate la domiciliu. Cetățenilor care sunt monitorizați la domiciliu li se recomandă să respecte regulile de izolare, să nu părăsească spațiile stabilite și să păstreze permanent legătura cu autoritățile sanitare din zona în care se află.

Luni, la Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost înregistrat un dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor pentru o persoană care, aflată în izolare, a părăsit domiciliul.

În România, până în prezent, trei persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, dintre care o persoană a fost declarată vindecată după ce testele realizate conform procedurilor medicale au fost negative.

Cele două persoane purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus) sunt internate în unități spitalicești din Cluj-Napoca și Timișoara și sunt în stare stabilă.

În cursul zilei de luni, 2 martie, la TelVerde dedicat informării despre noul coronavirus s-au primit 1081 apeluri de la persoane care au sunat să afle detalii despre cum se manifestă și cum poate fi prevenită răspândirea acestei afecțiuni. Totodată, la numărul unic de urgență 112 au fost primite 73 apeluri.

Autoritățile reaminesc că luni s-a luat decizia ca regiunea Emilia-Romagna, din Italia, dar și Coreea de Sud și Iran să fie introduse în lista zonelor pentru care se instituie măsura auto-izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, pentru cetățenii care ajung în România din aceste zone.

Cetățenilor li se recomandă să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE 0800 800 358. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia dedicată: +4021.320.20.20.