UPDATE Copilul de 4 ani din Pitești care intrase în comă după o anestezie la cabinetul stomatologic a murit. Activitatea clinicii, suspendată complet

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2020, 18:47 Actualitate | Sanatate


La stomatolog
Foto: pixabay.com
Copilul de 4 ani care intrase în comă după ce i s-a făcut anestezie totală la o clinică stomatologică din Pitești a murit, a anunțat medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din București. Băiețelul de 4 ani a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi resuscitat, a declarat medicul Raluca Alexandru pentru HotNews.ro. Ministerul Sănătății anunțase ieri că micuțului i-a fost făcută anestezie generală cu propofol, deși clinica stomatologică nu are autorizație pentru a face anestezii totale.

UPDATE 20.28 Ministrul Sănătății anunță că în perioada următoare va fi verificat felul în care se fac anesteziile în cabinetele stomatologice.

UPDATE 20:16 Poliția Argeș a anunțat miercuri seară că în acest caz face cercetări pentru ucidere din culpă.

"Referitor la cazul copilului transportat la spital în urma unei proceduri medicale stomatologice, având în vedere modificarea situaţiei juridice, urmează a fi schimbată încadrarea juridică în cauză, noua încadrare fiind aceea de ucidere din culpă", precizează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, încă de zilele trecute au fost luate măsuri pentru conservarea tuturor mijloacelor de probă, iar în prezent se aşteaptă concluziile de natură tehnică, în urma verificărilor făcute de Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

UPDATE 19:22: Activitatea clinicii stomatologice Teddy Care din Pitești a fost suspendată complet de Inspecția Sanitară de Stat, după decesul copilului.

Medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu, a precizat că părinții băiețelului de 4 ani au fost lângă el în momentul decesului.

Copilul de 4 ani era în moarte cerebrală și respira doar cu ajutorul aparatelor, declarase miercuri la prânz purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, medicul Raluca Alexandru, pentru HotNews.ro: "S-a efectuat, în prezența părinților, ElectroEncefaloGrama, care a arătat lipsa activității cerebrale. Copilul respiră doar susținut de aparate", a explicat medicul Raluca Alexandru.

Direcția de Sănătate Publică a decis interzicerea anesteziilor generale (analgosedare) în toate cele cinci cabinete medicale din clinica stomatologică de la Piteşti și a amendat clinica cu 20.000 de lei. O anchetă a DPS și a Ministerului Sănătății este în derulare, iar ministrul Victor Costache a declarat astăzi că, cel mai probabil, cazul va ajunge pe mâna procurorilor.

Copilului de 4 ani i-a fost administrat un cocktail de anestezice - un cocktail cu propofol dormicum - fără a se respecta "normele minime de securitate", a declarat marți ministrul Sănătății. Victor Costache a adăugat că "din păcate, nu este un fenomen punctual, se întâmplă pe larg la nivel naţional".

 • Victor Costache: Cabinetele stomatologice folosesc anestezia generală fără autorizație, este o practică

Cabinetul stomatologic din Pitești unde unui copil de 4 ani i s-a făcut rău și a intrat în comă după ce i s-a făcut anestezie nu are aprobată în structura sa de funcționare, conform autorizației sanitare de funcționare, o secție de ATI (Anestezie-Terapie Intensivă), a anunțat ieri Ministerul Sănătății. Practic, copilului i s-a făcut anestezie totală, cu toate că acest cabinet nu avea voie, conform autorizației de funcționare, să facă anestezii totale, dacă nu deține și o secție ATI. Cabinetul nu are înscrisă în autorizația sanitară de funcționare obiectul de activitate anestezie-analgo-sedare, a precizat Ministerul Sănătății.

Clinica stomatologică din Pitești a fost amendată de Direcția de Sănătate Publică Argeș cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația de funcționare.

Cabinetele stomatologice din România folosesc pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să aibă autorizații pentru a folosi anestezia generală, iar aceasta reprezintă o practică, nu un fenomen punctual, a afirmat marți ministrul Sănătății. Victor Costache a adăugat că "se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a unității şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii".

"De îndată ce vom avea sesizări, vom transmite un ordin în teritoriu şi, când ştim de aceste situaţii punctuale, se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a autorizaţiei şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii", spunea ieri Victor Costache.

"Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate. Anestezia generală poate fi dată în structuri sanitare acreditate. Nu putem da anestezie generală unde considerăm că se poate da anestezie generală. Transmitem un mesaj medicilor anestezişti să înceteze aceste practici. Din păcate nu este un fenomen punctual. Se întâmplă pe larg la nivel naţional. A trebuit să se întâmple o tragedie ca să fie demascat acest fenomen şi vă transmit fermitatea echipei noastre pentru a înceta aceste practici", a subliniat ministrul Sănătății.

"Vom lucra împreună cu echipele noastre de control, împreună cu colegii din Colegiul Medicilor pentru a sancţiona imediat şi ferm orice altă practică de acest gen. De îndată ce vom avea sesizări, vom transmite un ordin în teritoriu şi, când ştim de aceste situaţii punctuale, se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a autorizaţiei şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii. (...) Anestezia generală pe venă este o procedură care devine sigură când este practicată într-o instituţie sanitară unde ... există întotdeauna riscul ca această anestezie, dacă nu este monitorizată, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poţi intuba un pacient într-un cabinet de anestezie dacă nu este ventilator?", a adăugat Victor Costache.

 • Spitalul Grigore Alexandrescu anunțase încă de ieri că starea copilului este extrem de gravă

Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu anunțaseră încă de ieri că starea copilului este extrem de gravă. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu spunea ieri că băiețelul de 4 ani este internat la reanimare, intubat și ventilat mecanic. Copilul a făcut stop cardio-respirator la stomatologie în urma unei anestezii generale și a fost resuscitat total, a precizat medicul Raluca Alexandru. Băiețelul de 4 ani a ajuns în cursul serii de luni la spitalul din Pitești în stare extrem de gravă, instabil hemodinamic, după un stop cardio-respirator resuscitat cu câteva ore înainte. El a fost transferat ulterior la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București.

Copilului de 4 ani i s-a făcut rău luni, la cabinetul stomatologic din Pitești, la scurt timp după anestezie, iar o asistentă a sunat la 112, băiețelul fiind preluat de o ambulanță și transportat la Spitalul de Pediatrie din Pitești. De acolo, copilul a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti.

Pentru a avea dreptul să facă anestezii totale, cabinetul stomatologic ar fi trebuit să aibă în structura sa o secție ATI (Anestezie-Terapie Intensivă), însă conform autorizației sanitare de funcționare, clinica nu are în structură o astfel de secție.

Copiii atât de mici au nevoie adesea de anestezie totală pentru a sta nemișcați în timpul intervențiilor stomatologice sau a altor tipuri de intervenții medicale, însă cabinetul stomatologic din Pitești nu este autorizat, conform legii, pentru a face anestezii totale.

Clinica stomatologică din Pitești are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. Din ASF nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de functionare o secție de ATI, nici obiectul de activitate anestezie-analgo-sedare, este concluzia la care a ajuns Ministerul Sănătății, după primele verificări.

O anchetă în acest caz a Ministerului Sănătății și a Direcției de Sănătate Publică Argeș este în derulare. Ancheta inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș a fost demarată la solicitarea Ministerului Sănătății.

Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

53380 vizualizari

 • +25 (37 voturi)    
  FUCK (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:53)

  Watcherss [utilizator]

  te duci sa-i scoti niste dintisori si-l iei in cosciug ... asta e Romania ... tara in care "las ca merge asa" e lege. unde se dau spagi, unde legea e pentru fraieri, unde fiecare face ce vrea ca asa vrea pla lui ...

  ce e de zis?! condoleante familiei? nu-i ajuta cu nimic. inchisoare doctorului? in colectiv au murit 60+ si nimeni nu a patit inca nimic.

  cati copii trebuie sa moara pt ca lumea sa se trezeasca si sa-si dea seama ca lucrurile nu merg bine? din pacate, tara aia nu se va face bine niciodata ...
  • +12 (32 voturi)    
   totusi... (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:56)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

   Parintii sunt cei care au cerut anestezie totala desi medicul stomolog le-a recomandat anestezie locala.

   Stau si ma intreb daca parintii pot cumva sa argumenteze de ce au optat pentru acest tip de anestezie???

   repet in pare tare rau dar am senzatia ca unii parinti isi depasesc nivelul de compententa si fac un mare rau copilului si implicit lor...

   I am terrible sorry.
   • +29 (29 voturi)    
    Nu parintii hotarasc (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:36)

    nlln [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Parintii pot " cere" orice .
    Medicii fac doar ceea ce ei hotarasc ca este in interesul pacientului.
    In " interesul " pacientului se include evaluarea ca viata pacientului sa fie pusa nici un moment in pericol.
    • +3 (13 voturi)    
     daca sunt din categoria "baieti destepti" (Miercuri, 12 februarie 2020, 22:34)

     mache [utilizator] i-a raspuns lui nlln

     sa fii sigur ca au facut suficienta presiune incat sa se faca "cum vor ei"...

     nu'i judeca pe medici inainte de a cunoaste toate detaliile...

     in alte tari da, medicii ar fi zis: "du-te cu impresiile tale d'aici" dar in .ro, un idiot cu putere politica poate face multe...
     • +2 (2 voturi)    
      Femeia care a murit la urgente (Joi, 13 februarie 2020, 19:34)

      TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui mache

      pe hol, asteptand 12 sau 14 sau 16 ore, tot la fel, a pus presiune pe medici?

      Parintii aveau "putere politica" ???

      In RO, singura presiune care se poate pune pe medici este a spagii!!!
      • -1 (3 voturi)    
       faci confuzii (Joi, 13 februarie 2020, 23:11)

       mache [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

       aici e vorba de o clinica privata de stomatologie...
       • +2 (2 voturi)    
        Medicii (oamenii) (Vineri, 14 februarie 2020, 0:33)

        TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui mache

        Sunt aceiasi, indiferent ca e vorba de public/privat.

        Uneori pendulezi intre public/privat, fie trimis de catre medici dintro parte in alta, ca o minge de ping-pong, fie din convingere/necesitate. Astfel, demarcatia dintre cele doua paradigme debine neclara.

        Ai auzit sintagma "se cred dumnezei" despre medici?

        Spune-mi si mie cum poti pune presiune pe un D-zeu din asta...
   • +15 (21 voturi)    
    daca tu esti specialist (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:57)

    Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    si vine un ne-specialist pe domeniul tau si-ti zice ca el stie mai bine, tu il asculti?

    da, il asculti si faci ca el atunci cand banii sunt mai importanti decat onoarea ta profesionala. dar ... "onoare profesionala" se pare ca a ajuns ceva SF in ro (nu generalizez totusi)

    asa si cu anestezistul asta. daca era ceva de capul lui, chiar daca parintii insistau trebuia sa refuze si sa-i trimita la alta clinica, sau sa le recomande un spital - cred ca si exista in bucuresti spital de urgente pt stomatologie.
   • +11 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:03)

    [anonim] i-a raspuns lui ..13

    • +1 (1 vot)    
     da (Joi, 13 februarie 2020, 16:55)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

     Aveti dreptate
  • -11 (23 voturi)    
   las mai (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:10)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

   ca dupa ce urmatoarea generatie de medici vor face rezidentiatul la privat, si se liberalizeaza tot....o sa spuneti merci
  • +1 (7 voturi)    
   Multe carii (Joi, 13 februarie 2020, 2:58)

   mars10 [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

   Daca acel copil a fost necooperant cu protoxid de azot , probabil ca singura sansa de a-l trata era cu sedare/anestezie generala.
   Daca avea multe probleme dentare, si anxietate, era la faza de bombed out teeth, adica distructie masiva a dintiilor de lapte el era f. greu de tratat in conditii de ambulator, cu anestezie locala. Plus ca presupunea multe sedinte.
   Anestezistul a facut selectia cazului si probabil a stabilit ca il poate trata in conditii de siguranta. Din pacate, nu a fost asa
  • +1 (1 vot)    
   Se intampla peste tot nu doar in Romania (Vineri, 14 februarie 2020, 15:56)

   Prijan [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

   https://www.parents.com/health/parents-news-now/what-parents-need-to-know-about-the-14-month-old-who-died-under-dental/

   https://www.sfchronicle.com/bayarea/article/4-year-old-boy-dies-after-dental-procedure-in-13850574.php

   etc...
 • +5 (31 voturi)    
  CIRC politic (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:11)

  Kornell [utilizator]

  Dincolo de aspectele emotionale/jurnalistice (copil mort la o procedura relativ simpla) trebuie luat in considerare: de 30 de ani NIMENI din MS nu a facut ceva pt stomatologie, fie ea de urgenta sau cronica. O extractie dentara la urgenta se palteste de CASS mai putin ca un tuns la frizer (si inca ai plafon pe luna de cate poti face). Pt copii nu exista policlnica stomatologica DE STAT care saa asigure sedare/ anestezie - si asta o spune presedintele Societatii de Implantologie din RO. De acord, e o tragedie - una din multe sute de anestezii s-a soldat cu o complicatie grava - dar nu exista anestezie fara riscuri.Pana sa trageti pt a N-a oara in doctori, ganditi-va cine nu a dat nici o sansa la stat pt acesti copii. Cat de a convinge un copil la 4 ani sa STEA cu gura deschisa...intrebati orice mama despre succes
  • +2 (24 voturi)    
   Mai (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:46)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Du-te la balaceanca cu tot cu colegii tai! Anestezia intravenoasa in stomatologie a devenit ca cezariana, de la o necesitate redusa in cazuri exceptionale la o practica zilnica. Va e lene pana si sa va faceti meseria, e mai simplu sa lucrati cu un client drogat! Anestezia intravenoasa aka drogarea pacientului pentru interventii simple, la fel de bine puteti sa-i dati marijuana, este o alta manarie a voastra, a stomatologilor: asa prestati mai repede si fara complicatii si vorbarie cu clientul si puteti avea mai multi pacienti si implicit mai multe venituri!
   • +9 (9 voturi)    
    Poti sa citesti legislatia din SUA (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:21)

    Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    Si acolo s-au intamplat nenorociri similare.
    Stomatologul asta a avut anestezist.
    Nu cred ca e vreo clinica stomatologica in Romania care sa aibe unitate de resuscitare specializata.
    Aici e problema.
    Si mai e o problema, sa fii parinte, sa aibe ala mic de scos un nerv si sa n-ai unde sa-l duci ca nu au astfel de unitati clinicile.
    E cu dus si intors.
  • +9 (19 voturi)    
   mai pampleak3 (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:57)

   DiDiRo [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   de ce divaghezl? In acel cabinet stomatologic nu era voie sa faci anestezie totala nimanui. Banuiesc ca si lui ciomui-ai gasit scuze. Din cauza la de-al de tine merge tara asta ca pe roti patrate.
  • +3 (13 voturi)    
   nu este cazul aici... (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:58)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   La 4 ani sa ai nevoie de anestetizie totala atunci cand iti lucreaza la dintisori????

   Nu se mai pune faptul ca unii dintisor se schimba si ca chiar daca este nevoie de o plomba care poate sa dureze pana la varsta schimbarii dintisorului...

   Stiu toate aceste mici detalii pentru ca mama mea s-a ocupat intens de dintii mei si bine a facut.
   • +3 (15 voturi)    
    da (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:59)

    Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    e nevoie de sedare totala pentru ca nu sunt cooperanti copiii.
   • +5 (9 voturi)    
    E usor de zis (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:43)

    Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Pana ai un copil de 4 ani care plange non-stop de durere.
    Si probabil e un copil care urla, da din maini, se zbate.
    Cati parinti crezi ca o sa intrebe de ATI cand vor fi in postura parintilor astora?
    Cati parinti din provincie vor merge intr-un oras mare pentru o astfel de procedura.
    Vorbim de riscuri de genul 1 la 1.000.000 .
    Cam tot atatea sanse ai sa mori de la un vaccin.
    • +1 (1 vot)    
     stiti cum este... (Joi, 13 februarie 2020, 16:58)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

     In principiu ai copilul pe care l-ai crescut - apropo de copil crizat si altele...

     Pitest-ul nu este chiar un oras mic.
  • +9 (13 voturi)    
   !! (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:45)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Faptul dovedit ca Statul Roman isi bate joc de pacienti nu scuza "nebunia" de a acorda ingrijiri medicale in cele mai nesigure conditii( cu risc de afectare vitala).

   Tocmai pt ca este medic stia exact ce face.Adica risca viata pacientului.

   Aceasta anestezie nu s-a soldat cu o " complicatie grava".A murit un copil de 4 ani.Aceasta nu este o complicatie a unui act medical este o drama.
   Cum singur spui -nu exista anestezie fara complicatii-exact acest lucru il stiau si cei care i-au administrat medicamentele copilului.

   Nimeni nu a facut nimic pentru stomatologie!Da.
   Nu numai pt stomatologie.Nu au facut nimic pentru nimeni si nimic.
   S-au ocupat de impartit functii si pensii speciale.Altceva nimic.
   • 0 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 februarie 2020, 3:34)

    [anonim] i-a raspuns lui nlln

    • +2 (2 voturi)    
     Ar trebui sa fie clinica specializata (Joi, 13 februarie 2020, 8:37)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui

     si la stat, dotata corespunzator pt toate situatiile, sa poti opta intre privat si stat. Altfel, lasand totul pe privat, lucrurile o pot lua (si o iau) razna.
     Un exemplu la carburanti: acum 10 ani pretul benzinei era jumatate din pretul de azi, in conditiile in care pretul petrolului brut era dublu atunci, dar statul avea o companie (PETROM) care cam "incurca" socotelile celorlalti. Insa statul roman prin "...7 case" a scapat de ea si la un pret de nimic dar la spaga mare.
     Statul nu e de dorit sa aiba toata piata, pe un anumit domeniu, dar macar 10% ar fi suficient pt a face ca lucrurile sa nu o ia razna.
  • +6 (12 voturi)    
   mai adaug ca ... (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:03)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Domnul doctor - m-a convins sa stau cu gura deschisa si sa nu misc limba cand imi lucreaza dumnealui. Ba mi-a mai spus ca daca am o problema sa ii fac un semn si el se opreste din lucru ca sa imi dea voie sa fac ce vreau...

   Copilul meu a mers la denstist la 5 ani de mana cu tat-su si acolo doctorul a intrebat copilul daca stie bancuri si a inceput sa spuna bancuri cu doctorul si dupa a trecut doctorul la lucru - adicalea s-a imprientenit cu micul pacient, au capat incredere unul in altul si mai apoi hop pe dintisori...Totul a fost OK - noroc de copil ca pana la 18 ani nu a avut nici o carie - multumesc pe aceasta cale matusii mele care ne-a dat niste pastilute sa ii intareasca smatul cand era mic, mic de tot ...

   Nici nu stiam de unde stia copilu,la 5 ani bancuri - am chestionat apoi de unde a invatat bancurile si mi-a spus ca le-a auzit la gradinitza - va jur ca nu ma asteptam la o asemeena reactie de la copil - surpriza a fost maxima...

   Deci exista doctori buni - doctorul meu era un doctor specializat pentru copiii, dar cel care a consultat copilul era un doctor pentru adulti dar cu fler adaptat la pacienti - mai mici sau mai mari, dupa posibilitati.

   deci se poate - nu va ingrijorati.

   Zau, sa nu mai exageram cu extra grija pentru copiii nostri - sunt niste copii asa cum am fost si noi, la fel si doctorii de astazi sunt unii ca cei de ieri, sau paote chiar mai buni.

   repet cred ca este mai importanta invatura pe care o desprindem ca si parinti.
   • +4 (8 voturi)    
    Stii ca exista copii si copii? (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:48)

    Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Sunt convins ca exista zeci de mii de copii dificili care si-au facut cariile sub anestezie generala, asta nu inseamna ca nu se poate intampla o tragedie, exact ca acum.
    Stiu, legislatia romaneasca, sectie ATI, dar legislatia romaneasca e perfecta din punctul asta de vedere si mai buna ca-n SUA, unde un anestezist e parfum, ca nu sunt obligati sa-l aibe, asistenta e suficienta -- legislatia e perfecta, aplicarea ei...
    • 0 (0 voturi)    
     da - este adevarat (Joi, 13 februarie 2020, 17:03)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

     legislatia nu este adaptata la conditiile din piata.

     Si atunci te trezesti cu un caz absolut dramatic si cu reactii absolute, unele, cele mai multe, fara de sens.
  • 0 (12 voturi)    
   Domnule Kornell (Joi, 13 februarie 2020, 2:24)

   Mihai1985 [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Eu nu sunt medic, dar apreciez foarte mult medicii. Mi se pare deloc placut sa vad atata rautate la adresa unor oameni care sunt meniti de a face bine.

   Eu nu cred ca cineva a vrut raul copilului. Ca atare cred ca ar trebui sa fim mai intelegatori.

   Se pot face si sectii ATI, dar ar creste pretul catre public; unii isi vor permite, altii nu; nici asa nu este bine!

   Pe de alta parte, doar parinti sa nu fi ai copilului care a disparut; pentru ca si tu ca medic pot fi parinte, si atunci pentru copilul tau nu exista scuze, motive etc. El este universul tau!

   Va rog sa avem o alta atitudine. Si sa gasim intelegere. Ca si-asa s-a insamantat atata ura care nu este benefica pentru nimeni. Asta nu inseamna exonerarea de raspundere si responsabilitati, in schimb ne putem da o sansa pe care o pierdem pe zi ce trece!
   • -1 (5 voturi)    
    tu chiar nu intrelegi? (Joi, 13 februarie 2020, 10:41)

    outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Mihai1985

    NU AVEA BEVOIE SA FACA ANESTEZIE TOTALA! Intelegi acum?
 • +12 (18 voturi)    
  Medic de internet, dar (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:16)

  Vladf555 [utilizator]

  Nu as vrea sa fiu in locul anestezistului, dupa ce am citit pe wikipedia:

  "Although propofol is heavily used in the adult ICU setting, the side effects associated with propofol seem to be of greater concern in children. In the 1990s, multiple reported deaths of children in ICUs associated with propofol sedation prompted the FDA to issue a warning"

  Deci au murit copii care deja erau in Intensive Care Unit, probabil medicamentul asta nu e cea mai buna alegere pentru copii.
  • +3 (21 voturi)    
   Mare grija (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:06)

   Gotal [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

   Pe wikipedia poate scrie si Olivia Steer. Inseamna atunci ca informatia e reala daca e pe wikipedia? Mare grija cu ce e scris pe internet de nespecialisti. Ca asa ajung oameni sa moara dupa ce refuza tratamente medicale sau ajung sa creada ca pamantul e plat.
   • +10 (12 voturi)    
    Stai așa (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:51)

    war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

    Pe Wikipedia scriu specialiști în aproape toate cazurile, a propos.
    Nu că ar fi egală cu Biblia, dar e mai de încredere decât multe alte surse online.
   • 0 (6 voturi)    
    Poti sa verifici sursele de pe wikipedia (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:25)

    Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

    Contesti ce am scris?
    Nu, poti sa dai un search dupa numele medicamentului+ child death.
    A fost interzis medicamentul?
    Nu.
    Dar uite, ca 1 la 1.000.000 se intampla tragedii din astea si in SUA, nu doar la noi.
 • -5 (33 voturi)    
  Stupid people (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:18)

  Jolly Roger [utilizator]

  Cu parere de rau pentru cele intamplate...
  Mi-a adus aminte de situatia cu caietul de note pe care un profesor scrisese mesaj pentru parinti "nu il lasati sa aiba copii".
  Ce cretini merg cu copilul de 4 ani la stomatolog (dinti de lapte) si accepta sa i se faca celui mic anestezie totala?!? Daca e doctorul prost si nu are alta solutie, cauta naibii alt doctor!
  O generatie inculta care da nastere la o alta generatie si mai si...
  • 0 (14 voturi)    
   nope (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:50)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   Esti vai de capul tau ca sa nu te fac mai rau! Oamenii au mers la un profesionist autorizat cu toate diplomele si autorizatiile confirm legii care a spus ce trebuie facut ca sa se rezolve problema, ce vina au ei?
   • +3 (9 voturi)    
    parintii sunt cei care au cerut procedura (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:32)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    de Anastezie Generala.

    medicul stomatolog le-a recomandat anestezia locala.

    Va rog sa aveti pacienta - nu mai va inversunati asa de tare.

    Sper sa afalm mai multe despre acest caz - parintii ar trebui sa fie constiienti atunci cand se dau mari in fata doctorilor - fie ca nu doresc vaccinurile. fie ca impun proceduri periculoase sau relativ putin recomandate pentru cei mici.

    Offf.

    Noi romanii suntem o specie ciudata - le stim pe toate, cel mai bine si deci toti ceilalti sunt niste...
   • +4 (8 voturi)    
    nope (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:59)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    Stomatologul le-a spus ca este nevoie de anestezie locala...

    parintii au insistat pentru cea generala...
  • +10 (12 voturi)    
   . (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:59)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   Ca fapt divers dintii de lapte se pot caria. Nu-ti doresc un copil care sa urle non-stop din cauza durerilor de dinti (fie ei si de lapte).
   • 0 (6 voturi)    
    durerea de dinti este cauzata de (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:36)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Nervisorul care inca este viu si misca acolo...

    Odata ce i se omoare nervisorul dispare durerea dar sigur ca mizeria ramane in dinte si poate cobora mai jos, in maxilar...

    dar ceea ce ne omoara este igiena dentara - in relativ putine cazuri se ajunge la interventii stomalogice daca copilul spala dintisorii, mananca un mar, fie el si unul din Polonia, pe zi...

    Un mar pe zi tine medicul departe!
    An Apple a day keeps the doctor away!
    • +2 (4 voturi)    
     Si cum crezi ca moare nervisorul? (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:55)

     Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Cu rugaminti frumoase?
     Ce crezi ca se intampla cand moare nervisorul, ca-si face singur cavou?
     La unii pacienti da, la altii moare dupa muuult timp si se infecteaza.
     • 0 (0 voturi)    
      sa le luam pe rand (Joi, 13 februarie 2020, 17:23)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

      Intai se amorteste zona,...

      "Copii:

      Datele existente in literatură arată că în stomatologie şi în chirurgia orală, Lidocain 10%, spray poate fi utilizat şi la copii, de preferinţă sub formă de tamponări care elimină teama provocată de pulverizare şi de asemenea elimină senzaţia de înţepătură care apare uzual ca reacţie adversă. Copiii sub 2 ani pot fi de asemenea trataţi în acest mod."

      Daca zona este amortita copilul nu mai simte nimic.

      Acum daca parintele reuseste sa linisteasca copilul si chiar sa ii faca sa stea linistit ca nu se intampla si nu il doare deloc - poate sa lucreze sa adoarma nervul de tot si dupe sa treaca la lucruri mai serioase in lupta cu mizeria din dinte.

      Vad, din pacate, o majoritate de parinti care nu pot sa discute firesc, normal cu propriul copil sau l-au crescut intr-un mod in care copilul impune ce se face in casa si nu parintii...

      Pacat - nu asa se cresc copiii.
      Punem dragoste, intelegere pentru copiii nostri, ii asculatam dar oare mai asculta ei si de parintii lor cand le transmit lucuri importante?
  • +4 (10 voturi)    
   medicul nu a recomandat asa ceva (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:01)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   parintii au insistat pentru aceasta procedura - drept urmare clinica a adus un anestezist cu care avea un contract de prestare - putea foarte bine sa refuze interventia si sa il trimita la o alta clinica care isi asuma riscurile dar cred ca nu au dorit sa piarda un clinet .

   Un client respins dar poate ca acel copil era inca in viata daca parintii puteau sa inteleaga ca procedura nu era indicata pentru copilul de 4 anisori...
   • +1 (9 voturi)    
    Boss (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:57)

    Rtchj [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Parintii nu au nici o vina. Nu sunt medici. Daca tu te duci la doctor si ceri pe raspunderea ta sa ii amputeze copilului o mana, doctorul ar trebui sa o faca?

    Responsabilitatea este integral a medicului
   • +2 (6 voturi)    
    Era fix la fel (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:27)

    Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Nu exista clinici stomatologice cu unitate de reanimare, nu cred ca intelegi ce costuri implica.
    • +6 (6 voturi)    
     atunci ... (Joi, 13 februarie 2020, 0:16)

     Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

     nu oferi servicii de anestezie generala. e simplu.

     de ce tot timpul gasiti scuza ca "e pretul prea mare". aceeasi replica si la colectiv cu sistemul de sprinkler-e.
  • +7 (13 voturi)    
   un "cretin" ca mine ... (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:01)

   Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   am fost la dentist cu copil de 3+ ani. de ce? pentru ca incepusera sa o doara si nu am vrut sa se chinuie nu stiu cati ani, pana-i pica dintii de lapte, sa fie complexata si frustrata (deja copiii la gradinita o intrebau pe fi-mea de ce are dintii urati), pentru ca, in general am grija de copiii mei si-mi pasa de sanatatea lor.

   nu stiu de ce alti "destepti" isi tin copiii acasa cand au probleme medicale, poate pentru ca ei sunt mai destepti decat doctorii, poate pentru ca sunt anti orice e progres ... dar, te sfatuiesc ca atunci cand pe copilul sau nepotul tau il dor dintii, sa-l tii acasa 3-4-7 ani, sa faca infectii si sa ajungi cu el la urgenta la spital.

   poate atunci iti vei da seama ca si la un copil de 4 ani e importanta o interventie stomatologica
   • +1 (5 voturi)    
    sunt mai multe metode de a evita (Miercuri, 12 februarie 2020, 22:03)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

    Problema.

    una este legata de ceea ce consuma copilul - banui ca nu avea acces al dulciuri in exces.

    A doua tine de parinti iarasi - trebuie sa manance fructe si sa invete sa isi curete dintisorii.

    A treia este legata de medicul de serviciu.

    daca dintii sunt bine conservati atunci doctorul nu intervine si daca doreste sa intervina ar trebui sa accepte parintele ca doctorul stie mai bien decat el ce se poate recomanda si ce nu unui copil in varsta de 4 ani.

    Daca nu iti place de doctor mai cere o opinie si analizeaza/compara raspunsurile.
    • +3 (3 voturi)    
     dupa razboi ... (Joi, 13 februarie 2020, 6:06)

     Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     da, sunt multe metode de a evita problema, dar cand apare problema cum o tratezi? hai sa nu discutam "de ce" s-a ajuns la problema, ci despre ce solitie s-a gasit pt rezolvarea ei.
     • 0 (0 voturi)    
      da. anestezia locala cu spray (Joi, 13 februarie 2020, 17:34)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

      "Copii:

      Datele existente in literatură arată că în stomatologie şi în chirurgia orală, Lidocain 10%, spray poate fi utilizat şi la copii, de preferinţă sub formă de tamponări care elimină teama provocată de pulverizare şi de asemenea elimină senzaţia de înţepătură care apare uzual ca reacţie adversă. Copiii sub 2 ani pot fi de asemenea trataţi în acest mod."

      Dar si a preveni este mai usor decat a rezolva o problema (spala dintii, alimentatie corecta, control periodic la medic si ascultatea cu urmarea sfaturilor acordate de specialisti)

      Numai ca si parintele ar trebui sa isi ia rolul in serios - vorbesti, te intelegi cu copilul, il dragalesti, ii promiti sa mergi nustiuunde daca sta cuminte pe scaun la domnul doctor si ca o sa il lauzi la toti prietenii lui pentru ca a fost brav acolo...

      Un rol extrem de important revine educatiei pe care parintele o ofera copiiilor.

      Si pentru ca tot m-ati provocat va spun ca asta este si problema cea mare din invatamant.

      Daca parintii ar educa copiii precum ca mersul la scoala face mai mult decat o glezna subtire pentru ca aduna materie cenusie pentru o viata si mai apoi, si ca scoala chiar daca este uneori grea trebuie facuta pentru ca nu este chiar imposibila si uneori este chiar haioasa cand inveti atatea lucruri noi, samd...

      Degeaba ne ocupam de copii daca nu avem grija de educatia parintilor.

      Aici avem cele mai mari hibe in RO.
   • -2 (6 voturi)    
    Cabinetul Cu Pricina (Miercuri, 12 februarie 2020, 22:31)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

    Este Condus De Un Medic Care a Condus Reconstructia Dentara a Fiului Meu
    Restul este Can Can
    • 0 (6 voturi)    
     in cazul asta fii fericit (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:48)

     Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     ca a scapat cu viata.

     restul este cancan
     • 0 (4 voturi)    
      N ai inteles (Joi, 13 februarie 2020, 7:06)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

      Si nu imi bat capul cu tine
      • 0 (0 voturi)    
       nici tu (Joi, 13 februarie 2020, 11:24)

       Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui un domn

       asa ca traieste mai departe in ignoranta ta ...
  • -3 (5 voturi)    
   Parintele cu copilul care urla noaptea de durere? (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:52)

   Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   Si care nu sta locului.
   Poate pe vremea ta copiii nu aveau asa multe carii, ca nu erau dulciuri.
   Poate nici copii cu ADHD, sau daca erau, se rezolva repede cu un dos de palma.
   Dar traim alte vremuri in care uneori e nevoie ca un copil de 4 ani sa fie sedat pentru o carie.
   Nu l-a anesteziat nimeni ca sa se afle in treaba.
   Partea cu ATI e alta poveste.
   • 0 (0 voturi)    
    mda si mai mult NU (Joi, 13 februarie 2020, 17:59)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

    Copii sunt oglinda parintilor, in cele mai multe cazuri

    Copilul meu, intr-o noapte, nu a mai putut sa respire si a venit tiptil in dormitorul parintilor si ne-a sculat din somn si ne-a spus soptit, pentru ca nu mai putea sa vorbeasca normal, ca nu poate respira...

    Imediat am reactionat spre surprinderea consoartei care ulterior m-a intrebat de unde am stiut ce am de facut...Citisem despre cazurile grave care pot sa apara in viata unui mic copil si ce trebuie sa faca un parinte atunci...Preventia...

    Deci copilul meu nu s-a isterizat desi putea foarte bine. Pediatrul care ii urmarea evolutia ne-a invatat ce trebuie sa facem daca cumva ar fi incercat macar sa se crizeze...

    Eu vorbesc din experienta mea personala - dvs. nu cred ca aveti copii.

    Si partea cu ATI se poate rezolva.
    Acum avem ATI mobile si deci nu mai este o problema chestiunea cu ATI>

    "Au fost deja discuții cu Ministerul Sănătății în vederea unei dezvoltări la nivel național a acestui proiect numit TIM (Terapie Intensivă Mobilă) – a romanian conceptualization of an american critical model."
 • +5 (23 voturi)    
  Guvernul in loc (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:27)

  mihaipricop [utilizator]

  sa interzica anesteziile totale in afara spitalelor e ocupat cu jocurile politice penibile.
  • +4 (4 voturi)    
   Asta da (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:30)

   Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Dar atunci sa vezi cozi la cele cateva spitale universitare/stomatologice care au asa ceva.
   Asta e motivul pentru care in SUA sunt obligati doar sa aibe o PERSOANA(atentie, nu un anestezist), alta decat atomatologul, care monitorizeaza semnele vitale ale pacientului cat timp e anesteziat.
 • +5 (13 voturi)    
  Asta e o tara... (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:45)

  Stef_and [utilizator]

  E un gunoi...
  De 30 de ani sistemul de invatamant e dezastru. Facultati fara valoare genereaza oameni fara valoare.
  Profesori analfabeti.
  Doctoranzi pentru bani.
 • -5 (15 voturi)    
  Io pun o simpla intrebare: (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:49)

  DiDiRo [utilizator]

  cei care I-au dat diploma kriminalului cu pretentie de medic (banuiesc ca pentru peshkesh gras) cum ar putea fi spanzurati asa pur si simplu dintr-o banala eroare de alegere a modului de executare?
 • +6 (6 voturi)    
  Pfuuu (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:12)

  ady77 [utilizator]

  Ce ar mai fi de zis.
  Ciudat e ca de ceva timp, pe partea de deratizare/dezinfectie, tot au aparut probleme in scoli in ultima perioada.
  Chiar nu se sesizeaza nimeni, sau trebuie sa se intample vreo nenorocire ?
 • -7 (13 voturi)    
  nu trageti in pianist... (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:14)

  demaGOGU [utilizator]

  ...In Occident copiii in varsta de pana la 6 ani nu sunt acceptati la stomatolog decat pentru controale de rutina!

  and for good reasons.
  • +5 (7 voturi)    
   . (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:35)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   nu e adevarat
  • +2 (6 voturi)    
   pe cuvantul tau (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:46)

   Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   vorbesti din experienta personala sau doar sa te afli in treaba?
 • +9 (9 voturi)    
  FALSURI INSTITUTIONALE (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:28)

  BlueX [utilizator]

  in tara asta trebuie sa moara cineva,.. trebuie sa fie stire de senzatie ca sa vedem adevarul

  - doctori fara diploma practicand
  - firme de deraztizare fara autorizatie practicand
  - proceduri medicale practicate in locuri interzise
  - disocteci fara autorizatie
  - inalti demnitari cu diplome false

  ne miram ca am ajuns printre ultimele tari din Europa ?

  sa intelegem ca mai totul este pe spaga ? pe viata noastra ?
 • +1 (5 voturi)    
  cei care sustin ca GA este o procedura normala (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:26)

  ..13 [utilizator]

  sunt in mare eroare,,,

  GA - anestezia generala...

  Uite aici O lucrare de specialitate:
  "Pediatric patients with a very young age, or those suffering physical, mental, cognitive or emotional immaturity or disability or those with extreme anxiety who need extensive rehabilitation are treated using GA (1, 7-10).

  The majority of dental GA candidates are children who suffer from one prevalent health problem, early childhood caries (ECC), and are otherwise healthy (2, 8, 11-16)

  Pediatric dentists must limit dental treatment using GA in cases which routine office practice is not applicable for them (17).

  sursa este:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4904485/

  Asta asa la mica repezeala.
 • 0 (8 voturi)    
  Atenție, Coronavirusule! (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:31)

  Nyk1 [utilizator]

  Nu trebuie să mai vii, că facem treabă cel puțin la fel de bună și noi singuri!
  • +1 (7 voturi)    
   xexe (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:42)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   In rusia nici nu venea coronavirusul. Pe voi va apara liliputin de el.
 • 0 (2 voturi)    
  mesajul lui Costache este (Miercuri, 12 februarie 2020, 21:55)

  ..13 [utilizator]

  " Nu putem da anestezie generală unde considerăm că se poate da anestezie generală."

  Poate a spus sau a vrut sa spuna ca
  Nu putem da anestezie generală unde considerăm că se poate da anestezie locală....

  Scriu si io asa...
 • 0 (6 voturi)    
  E de fugit cat mai URGENT din Romania !!! (Miercuri, 12 februarie 2020, 22:37)

  Frankie [utilizator]

  Murim cu zile fratilor in tara asta de cacat.
 • 0 (4 voturi)    
  Propofol (Miercuri, 12 februarie 2020, 22:43)

  levierul [utilizator]

  ...a murit ca Michael
  E un medicament prea puternic si poate duce la oprirea activitatii creierului.
  Groaznic pentru parinti. Mai ales pentru mama. Ea l-a dus acolo si acum va ramane cu sechele pentru toata viata.
  Degeaba cautati vinovati. Procedura se aplica cu succes in toate cabinetele. Nu are legatura cu existenta sau inexistenta unei secti ATI. Ramane de vazut ce rezultate va avea ancheta.
 • +1 (5 voturi)    
  Anestezie totala... are si niste riscuri. (Miercuri, 12 februarie 2020, 23:25)

  clint [utilizator]

  Avem deja un delict, ca nu aveau autorizatie, va fi destul de nasol pentru ei. Inteleg ca "se practica" totusi pe scara larga...

  Acum hai sa nu ne punem paie in cap. A fost o anestezie cu riscuri facuta de un anestezist, care va fi condamnat exemplar, va pot garanta asta.

  Sa nu ne punem paie in cap si sa il demonizam pe medic. A incercat sa ajute ? DA. Avea autorizatie ? NU. A informat familia cu privire la riscuri ? Nu stim. Adevarul e pe undeva pe la mijloc, insa noi, ca popor, ca si autoritatile, facem acum mare caz si ii vrem sa il pedepsim pe nefericitul ala de anestezist exemplar. Stiti de ce ? Fiindca pe undeva, atat noi cat si autoritatile ne simtim vinovati... Suntem reactivi, nu proactivi...
 • +3 (3 voturi)    
  stop (Joi, 13 februarie 2020, 1:43)

  FairDinkum [utilizator]

  Oameni buni, mai este cineva normal la cap in tara asta? Nu aveau voie sa faca anestezie totala, punct. Nu mai este nicio discutie despre parinti, anestezice, doctori etc. Nu aveau voie, au facut-o pe riscul lor si o sa-i coste scump (intr-o tara normala..ramane de vazut)
 • +4 (4 voturi)    
  Tragedie (Joi, 13 februarie 2020, 2:52)

  mars10 [utilizator]

  Imi pare extrem de rau de micut. E o tragedie pt toti cei implicati.
  In SUA/ Canada sunt destule clinici unde se face anestezie generala sau sedare profunda in conditii de ambulator, pt interventii stomatologice. Anestezia e facut de un specialist ATI care are tot echipamentul necesar si monitorizeaza pacientul in permanenta iar partea de stomatologie o face dentistul. Mai e si varianta de dentist-operator unde dentistul, cu o pregatire suplimentara de 2-3 ani post universitara (dental anesthesiology) face anestezia si tratamentul.
  S-au intamplat si aici sa moara copii, in timpul interv stomatologice. Din pacate, copiii nu sunt adulti in miniatura. Desatureaza f. repede iar daca monitorizarea post operatorie nu este eficienta, ii pierzi. De asemenea afectiunile subiacente. Daca un copil are o patologie medicala complexa sau o patologie care nu s-a manifesta pana in momentul anesteziei se pot intampla lucruri,. Sa asteptam rezultatele anchetei si daca cineva e vinovat ar trebui sa plateasca.
 • -3 (3 voturi)    
  stiti de ce risca? (Joi, 13 februarie 2020, 3:27)

  Coco Whistle [utilizator]

  ptr ca nu patesc nimic. pacat de o viata curmata atit de devreme cind altii care au macelarit romani la revolutie, la mineriade au ajuns pina si presedinti. e cam aceeasi situatie. ei fac pt ca noi le permitem. o sa fie si mai rau, asta e inceputul, ne va afecta pe toti, in 20 ani in romania va fi tristete masiva. cei care sint vocali si atot cunoscatori au aceeasi atitudine ceausista cu o viziune limitata sperind ca lor nu li se va intimpla nimic, ca nu vor fi afectati...va inselati...dar se merita sa distrugeti o tara intreaga ptr pusculita voastra de bucurii? de ce era romania plina de haiduci?pacat ma....asta nu mai e lipsa de responsabilitate sau lacune legale e crima cu premeditare. acum intelegeti de ce nu vaccineaza populatia....este indicatorul increderii in cei care sint avansati in a avea grija de noi toti.
 • +2 (2 voturi)    
  ministrul sanatatii (Joi, 13 februarie 2020, 3:29)

  mars10 [utilizator]

  Citez din articol:
  ''Cabinetele stomatologice din România folosesc pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să aibă autorizații pentru a folosi anestezia generală, iar aceasta reprezintă o practică, nu un fenomen punctual'

  Nu imi place exprimarea: 'folosesc pe scara larga' Inseamna ca stia de existenta acestui fenomen dar nu a luat masuri preventive. In SUA /Canada exista permise de sedare. Da, se face sedare in ambulatoriu la copii dar cabinetul trebuie sa aiba acel permis, medicul trebuie sa aiba permis. Permisul presupune anumite dotari, personal antrenat si acreditat, etc. In lipsa lor nu poti face sedare. Nu am stiut ca in Romania se face sedare la copii in cabinet, asa pe sestache, la mica intelegere.
  • 0 (0 voturi)    
   sedarea nu s-a facut pe sest (Joi, 13 februarie 2020, 18:26)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mars10

   AU chemat un anestezist - au chemat ATI mobil

   Nu stiu daca exista notiunea de permis de sedare in RO - dar banui ca ceva pe acolo, prin anumite parti, exista.

   In rest viata este ciudata si uneori ne sunt rapite fiinte dragi noua, nevinovate.
 • +4 (4 voturi)    
  GHINION INCREDIBIL (Joi, 13 februarie 2020, 7:56)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  Drama e drama si nici nu vreau sa-mi imaginez ce e in sufletul parintilor. Ca si cu micutul care s-a smuls in fata masinii zilele trecute. Chiar si daca avea autorizatie de anestezie generala se putea intampla ca anestezistul putea sa greseasca doza sau micutu sa fi fost alergic la ceva. Era clinica nu cabinet in bloc totusi. Lucrul cu copiii e foarte riscant ei sunt fragili sunt abia la inceput trebuie mare grija. Mai e si aspectul cu cabinetele astea care in Bucuresti sunt ca farmaciile la fiecare scara de bloc. Ma nene toti poa sa-ti umble in gura? Au scule sterile? Stiu sa-ti puna dinti? Sunt verificate de cineva? Nici nu stii pana nu incerci.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by