"Din punct de vedere legal nu e conflict de interese la ministrul Sănătății - vă reamintesc faptul că prevederea aceasta nu se aplică în cazul actelor normative. Un conflict de interese ar putea apărea dacă ministrul s-ar implica în adoptarea unui act individual care să se aplice lui sau unei persoane apropiate (Codul penal a fost modificat și a fost eliminată ipoteza beneficiului pentru angajator)", a explicat Laura Ștefan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
"Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane
Art. 301. - (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.
(2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
b) exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligații impuse de lege, cu respectarea condițiilor și limitelor prevăzute de aceasta."
Textul anterior modificărilor era acesta:
Fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă.
Dispozițiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative."
Laura Ștefan mai spune că "Ocuparea concomitentă a doua funcții - cea de ministru și cea de medic primar - se poate discuta din perspectiva incompatibilității. Azi in legea românească nu există o interdicție de a ocupa concomitent cele doua funcții. Și eu cred că e bine așa - nu e musai ca ministrul să fie medic, dar cred ca nici nu poate să fie o problema dacă este și știe măcar parțial sistemul."
Laura Ștefan încheie spunând că "Ce rămâne încă în discuție este când își fac oamenii ăștia timp pentru un job în plus știind cât de time consuming e funcția de ministru. Și de ce avem astfel de dezbateri doar când demnitarii vin din privat. Sectorul public de sănătate nu e influențat de deciziile ministeriale? Doar cel privat?"
Pana la proba contrarie, eu nu m-as supara asa tare ca avem un chirurg in plus in Romania...
Am pus lupul paznic la oi, sperând să facă ceva bun pentru spitalele publice, când colo el mută fonduri peste fonduri către ai lui, schimbă legi, schimbă bugete.
O să ne trezim cu un sistem medical ca în SUA peste cîtiva ani și-o să ne dăm ca proștii toți banii pe o operație.
Medlife, Regina Maria, Medicover sunt businness-uri, fraierilor. Pentru ei pacientul = client. Daca un tratament este prea costisitor, nu-l fac, te trimis la spitalul public.
Iar la spitalul public n-o sa mai avem nimic, pentru ca onor domnului ministru, am dat toti banii la privați.
Pana una alta, aici nu avem doar un caz de incompatibilitate intre jobul de ministru si jobul de angajat la corporație, avem chiar un conflict de interes grav, pentru ca domnul ministru deja a luat masuri care favorizeaza clinica la care este angajat pe salariul de 20.000 lei/ lună.
Intr-o tara normala, domnul ministru era demis imediat sau isi dadea DEMISIA!
E o capcana in care am fost bagati in toti acesti ani in care s-a subfinantat sistemul public. S-a vrut sa se sperie oamenii si sa migreze la privat. Medicilor li s-a permit sa fie angajati si colo si colo, deci unii mai nesimtiti au facut bani pe spinarea pacientilor de la spitalul public trimisi la cabinetele lor particulare.
Si inca nu e asa rau. Stati sa vedeti cand vor incepe sa detina monopol pe anumite servicii, sa puna preturi astronomice. Spre asta ne indreptam daca ii lasam.
Daca tratamentul sau interventia costa o caruta de bani, aceeasi caruta de bani o va deconta CNAS si la stat si la privat. Diferenta este ca privatul are interesul sa-si optimizeze costurile pentru a face profit, in timp ce managerul spitalului de stat isi ia salariul indiferent de cat de ineficient functioneaza acel spital. Ca sa nu mai vorbim de aia care fura, adica majoritatea.
De oameni inteligenti, cu pregatiri inalte, muncitori, care stiu cu mult mai bine decat prostii ce trebuie schimbat pentru a ajunge o tara ca afara avem nevoie? Sau ne batem joc de ei cum o facem mereu? Credeti ca nu vor fi primiti in Marea Britanie sa lucreze?
Exista cohorte intregi de avocati sau specialisti care au elaborat legile si care ii invata exact cum se face treaba fara sa ai dureri de cap.
In rest nu pot decat sa ma minunez cat de frumos siluiesc diversi ''specialisti'' limba romana:
'' .........pentru un job în plus știind cât de time consuming e funcția de ministru. ''
Tanti Laura Stefan ti-e rusine cu limba romana?
Barfotecile tv au devenit specialiste in stiri pe care nici macar nu le varifica.
Dar asha, extragandu-ne din context, o fi OK sa fie si ministru al sanatatii si angajat la un spital privat? Nu spun ca e conflict flagrant ca la ciuma rosie, da' parca nici chiar corect nu e....
Adica nu era mai simplu sa nu fie angajat nicaieri si sa dea legile linistit ca apoi sa se intoarca la job?
Si ma intreb cum l-a r fi recompensat toate spitalele private? i-ar fi trimis lui pacientii lor?
Si ma intreb ce inseamna legi in avantajul spitalelor private? Nu cumva e vorba de legi in avantajul pacientilor?
Aceasta agentie nu face acum decat sa spele anumite lucruri, prin lege!
Acelasi lucru s-a incercat si cu DNA, dar a iesit lumea in strada!
Acum de ce am mai platii aceasta agentie, ca oricum daca dai act normativ nu e nici o problema! Atata vreme cat dai lege, OUG,HG .., poti sa-i transferi toata tzara matusii Tamara.
Eventual ANI sa aiba doar 1 membru, si ala onorific, ca sa nu zica UE ca avem agentie de integritate!
Sa fim seriosi, la ce oficiali avem niciodata nici unul nu a fost in conflict de interese!
Laura Ștefan a intrat în conștiința publică în urma luărilor de poziție extrem de ferme în apărarea instituțiilor-cheie în lupta anticorupție în timpul atacului la statul de drept dat de USL în vara anului 2012.
Laura Ștefan s-a pronunțat în permanență pentru menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene, un instrument esențial pentru stabilitatea sistemului de Justitie din România.
In functia de ministru al sanatatii, el este un manager care organizeaza sistemul de sanatate in tara, realizeaza raportul privat/stat si se ocupa cu directionarea fondurilor.
In conditiile in care este angajat de o clinica interesata in aceste operatiuni, el este clar in incopatibilitate, pentru ca nu poti fi angajat undeva si tu sa faci legea pentru acea unitate.
Mai pe scurt: el centreaza, el da cu capul.
PS. Nu stiam ca ziua de MIERCURI face parte mai nou din week-end! ;)
Fiindca in secunda urmatoare apar deontologi ca tine si dau cu ei de pamant.
Omul nu e seful asociatiei clinicilor private si nici macar patron de clinica privata deci nu vad conflictul de interese intre un chirurg si Ministru.
S-a gandit vreun deontolog de aici ca omul lucreaza practic cu mainile si cu ochii? si ca 3-6 luni de intrerupere a practicii poate insemna o "iesire din mana"? Omul nu scoate dinti sau face operatii de bila(desi si acolo ai nevoie de exercitiu) ci e chirurg de top.
Vad ca multi ar prefera un hartogar Ministru , cum am avut o gramada de PSD-isti.
Oameni cu gandire tip galerie de fotbal nu au rost argumente, ei nu le vor intelege niciodata.
Ia uitati dubla masura:
''Agentia Nationala de Integritate l-a gasit in incompatibilitate pe Mircea Diaconu, in ianuarie 2011, in conditiile in care din decembrie 2008 era senator si director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Bucuresti. In decembrie 2011, Diaconu si-a dat demisia din functia de director al Teatrului Nottara. Demisia a venit la trei luni dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a respins contestatia fata de decizia ANI, ramasa definitiva in iunie 2012, ca urmare a hotararii irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.''
Nu are rost sa va chinuiti sa raspundeti, va castigati cu greu o pane tare amara/murdara! ;)