​Ministrul Sănătății, Victor Costache, care a anunțat, încă de la începutul mandatului său, că va continua să opereze, în weekend, la spitalul privat Polisano din Sibiu, nu se află într-o situație de conflict de interese, din punct de vedere legal, spune Laura Ștefan, expert anticorupție care a lucrat, în trecut, la elaborarea legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate.

Victor CostacheFoto: AGERPRES

"Din punct de vedere legal nu e conflict de interese la ministrul Sănătății - vă reamintesc faptul că prevederea aceasta nu se aplică în cazul actelor normative. Un conflict de interese ar putea apărea dacă ministrul s-ar implica în adoptarea unui act individual care să se aplice lui sau unei persoane apropiate (Codul penal a fost modificat și a fost eliminată ipoteza beneficiului pentru angajator)", a explicat Laura Ștefan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Victor Costache, actualul ministru al Sănătății, este de profesie medic chirurg, specializat în chirurgie cardiovasculară. Victor Costache a lucrat peste 10 ani în spitale din străinătate, iar apoi s-a întors în țară ca șef al Secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică și ulterior director medical al clinicii private Polisano din Sibiu. Costache a anunțat, de la începutul mandatului său de ministru, că va continua să opereze în weekend la spitalul Polisano și că s-a consultat inclusiv cu Agenția Națională de Integritate înainte de a lua decizia de a continua să opereze, simultan cu funcția de ministru: "Înainte de a prelua mandatul de ministru, am făcut demersuri la cea mai înaltă instituție a statului, abilitată în acest domeniu, Agenția Națională pentru Integritate. Vă citez din documentul primit de la ANI: 'din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că funcția de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfășurarea de activități medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situație de incompatibilitate din perspectiva Legii 161/2003 cu modificările și completările ulterioare' ", a arătat Victor Costache.

Laura Ștefan precizează și cum arată în prezent textul de lege și cum arăta anterior:

"Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

Art. 301. - (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.

(2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații:

a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;

b) exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligații impuse de lege, cu respectarea condițiilor și limitelor prevăzute de aceasta."

Textul anterior modificărilor era acesta:

Fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă.

Dispozițiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative."

Laura Ștefan mai spune că "Ocuparea concomitentă a doua funcții - cea de ministru și cea de medic primar - se poate discuta din perspectiva incompatibilității. Azi in legea românească nu există o interdicție de a ocupa concomitent cele doua funcții. Și eu cred că e bine așa - nu e musai ca ministrul să fie medic, dar cred ca nici nu poate să fie o problema dacă este și știe măcar parțial sistemul."

Laura Ștefan încheie spunând că "Ce rămâne încă în discuție este când își fac oamenii ăștia timp pentru un job în plus știind cât de time consuming e funcția de ministru. Și de ce avem astfel de dezbateri doar când demnitarii vin din privat. Sectorul public de sănătate nu e influențat de deciziile ministeriale? Doar cel privat?"

Citește și: