În Ordinele de ministru semnate de Victor Costache nu este nominalizat niciun spital privat pentru a derula Acțiuni prioritare - achiziții de materiale sanitare și medicamente - cu fonduri de la bugetul de stat, ci doar spitale de stat. Ministerul Sănătății a pus la dispoziția presei, "urmare a informațiilor apărute în spațiul public conform cărora ministrul Sănătății a nominalizat o serie de unități sanitare private pentru a derula Acțiuni prioritare cu fonduri de la bugetul de stat", textele integrale ale Ordinelor de ministru la care se face referire, în forma în care au fost publicate în Monitorul Oficial, "și în care se poate observa ca nu există niciun spital privat nominalizat".

Victor CostacheFoto: AGERPRES

Textele integrale ale Ordinelor de ministru privind Acțiunile prioritare derulate în spitale cu fonduri de la bugetul de stat, semnate de Victor Costache și publicate în Monitorul Oficial, pot fi consultate în documentul atașat.

În textele ordinelor sunt nominalizate, la capitolul Acțiuni prioritare, doar spitale de stat și nu apare numele niciunui spital privat.

Ziarul Libertatea a publicat joi dimineață informații referitoare la două Ordine de ministru, privind Acțiunile prioritare ATI și cea pentru infarct miocardic acut, și susținea că Victor Costache ar fi adăugat, cu mâna lui, numele a 3 spitale private - Polisano Sibiu, Sanador București și Monza București. Cele 3 spitale private ar fi urmat să beneficieze de achiziții de materiale sanitare și medicamente cu fonduri de la bugetul de stat, în cadrul Acțiunilor prioritare.

  • Victor Costache: Nu am ascuns niciodată faptul că operez la Spitalul Polisano din Sibiu

De asemenea, ministrul Sănătății, Victor Costache, precizează joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, referitor la faptul că a continuat să opereze la Spitalul Polisano simultan cu funcția de ministru: "Ca ministru am făcut toate demersurile legale pentru a mă convinge că în timpul meu liber pot profesa. Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieți, când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei mele. Și credeți-mă, e greu să aleg: să merg în sala de operații sau să stau alături de copiii mei. La Spitalul Polisano, așa cum am spus aseară la B1 TV, operațiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat să semnez un contract de muncă. Jurnaliștii l-au prezentat, dar precizez că aveam nevoie de acest contract ca să profesez legal în weekend, ca medic primar. Altfel, ar fi însemnat să fac operații în afara Legii."

Victor Costache dezvăluie, de asemenea, faptul că "înainte de a prelua mandatul de ministru, am făcut demersuri la cea mai înaltă instituție a statului, abilitată în acest domeniu, Agenția Națională pentru Integritate. Vă citez din documentul primit de la ANI: 'din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că funcția de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfășurarea de activități medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situație de incompatibilitate din perspectiva legii 161/2003 cu modificările și completările ulterioare'. "

Victor Costache amintește că nu a ascuns niciodată faptul că operează la Spitalul Polisano din Sibiu și spune că "Așadar, nu văd unde am greșit și ce anume mi se impută în faptul că mi-am propus să operez în continuare. Mi cere să-mi încetez activitatea de chirurg?! Puteam să fac un contract de voluntariat, dar legea nu permite spitalelor private să facă astfel de contracte cu medicii. Contractul meu este pe o sumă minimă, pentru un chirurg cu specializarea și calificările mele, fiind încadrat pe grilă ca medic primar. Operațiile în sine, care în mod normal se plătesc, am ales să nu fie remunerate în cazul meu. Nu am ascuns niciodată acestă situație și am prezentat public faptul că operez în weekend, încă din data de 24 noiembrie 2019."

"Sunt un om onest, care nu are nimic de ascuns și care muncește cu pasiune pentru a-și face treaba bine, iar activitatea mea sper că o dovedește oricui este de bună-credință. Din acest motiv, nu voi accepta ca cineva să prezume în privința mea acțiuni sau intenții reprobabile doar pentru că un act de reformă în sistemul de sănătate deranjează anumite interese nedeclarate. Îi invit pe toți cei care doresc să contribuie la dezbaterea legată de sistemul de sănătate să o facă în mod deschis, asumat, cu argumente pe fond, ținând cont de un principiu esențial: în activitatea medicală pacientul este singura prioritate!", mai spune ministrul Sănătății.