​Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, numărul cazurilor de gripă clinică este cu 40% mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul deceselor înregistrate în acest sezon este 3, comparativ cu 34, în perioada similară din sezonul precedent, arată datele publicate astăzi de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

GripaFoto: AGERPRES

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scazută, cu răspândire regională (județele Brașov, Cluj, Sibiu, Prahova și municipiul București) și cazuri sporadice în unele județe, arată Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

În ceea ce privește morbiditatea prin infecții respiratorii acute, aceasta s-a încadrat în intervalul așteptat. De la începutul sezonului 2019-2020, au fost inregistrate 3 decese confirmate cu virus gripal, dintre care două tip A, subtip (H1)pdm09 si unul tip B. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, dintre care 24 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 subtip H3 si 4 A nesubtipat.

Un nou deces în ultima săptămână. În ultima săptămână a fost confirmat un deces nou confirmat cu virus gripal. De la inceputul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate, în total, 3 decese confirmate cu virus gripal.

Un bărbat vaccinat a murit din cauza gripei, acesta fiind cel de-al treilea deces provocat de virusul gripal în țara noastră, în acest sezon. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății. Bărbatul avea 78 de ani, iar din cauza faptului să suferea și de boli cronice, imunitatea sa a fost afectată, chiar dacă era vaccinat. De regulă, virusul gripal poate duce la deces în cazul unora dintre persoanele nevaccinate.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 81.646, cu 30.6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (117.576) și cu 11.4% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioară (73.257).

Au fost raportate la nivel național 1.389 de cazuri de gripă clinică, mai puține cu 40% comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (2.314 cazuri).

De asemenea, de la începutul sezonului au fost confirmate 243 cazuri de gripă: 29 de cazuri de gripă cu virus AH3, 32 de cazuri de gripă cu virus AH1, 52 de cazuri de gripă A nesubtipat și 130 de cazuri de gripă cu virus tip B.

Au fost raportate 19 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 6 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 39 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Peste 1,4 milioane de persoane din grupele de risc vaccinate. Până la data de 19.01.2020 au fost vaccinate antigripal 1.447.831 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Citește și: